Propolis: Prirodni antibiotik-Jednu od najzdarvijih namirnica na svijetu proizvode pčele…

Primjena propolisa u liječenju uglavnom se zasniva na njegovom antibakterijskom djelovanju i to mahom...

Propoli/ Prirodni antibiotik
Propoli/ Prirodni antibiotik

Jednu od najzdarvijih namirnica na svijetu proizvode pčele, ali med nije jedini proizvod ovih malih radilica koji je dobar za zdravlje.

I propolis, baš kao i med, ima mnogobrojna ljekovita djelovanja, iako postoje ljudi kod kojih može izazvati alergiju. Evo što sve treba znati o propolisu.

Propolis je smolasta materija koju sakupljaju i prerađuju pčele radilice. Jako je prijatnog mirisa, ali pomalo slatkasto – gorkog ukusa. Ljepljiv je i na toplini brzo omekša. Topi se na temperaturi od 80 do 104 stupnjeva. U vodi se ne rastvara. Sadrži 55-60 posto% smolastih materija, 8-10 % eteričnih ulja, oko 30 % voska, 8-10 %polena, vitamina, antibiotika i više elemenata u tragovima, kao što su kalijum, kalcijum…

UMJESTO ANTIBIOTIKA Propolis uspješno djeluje kao antibiotik.

Kako se klinički pokazao efikasnim protiv desetina bakterija, mnogi ga smatraju djelotvornim antibiotikom. Naravno, to ne znači da su antibiotici nepotrebni, nego da liječenje prvo možete pokušati s propolisom kao sa zdravijom alternativom kad se ne radi o ozbiljnijim stanjima. Zanimljivo je i to da su klinička ispitivanja na nekoliko konkretnih antibiotika dokazala da su oni efikasniji kad se uzimaju s propolisom nego kad sami djeluju.

Kada su virusi u pitanju, s obzirom na to da antibiotici uopće ne djeluju na viruse, propolis je nezamjenljiv za većinu virusnih infekcija. Odličan je i kao lijek i kao preventiva protiv gripe i svih infekcija dišnih puteva, bez obzira na to jesu li bakterijski ili virusno izazvane, kao i kod upala desni i usne duplje.

DJELOTVORAN JE ZA… Liječenja opekotina, raznih rana na koži, zubobolje, upale desni, neprijatnog zadaha, hemoroida… Pored ovoga, djeluje vrlo široko: protuupalno, antivirusno, antgljivično i antioksidativno, a ima i anestetičke sposobnosti. Propolis odlično djeluje i kod regeneracije tkiva pa kod svih složenih poremećaja i bolesti, a posebice kod onih koje su posljedica stresnog načina života i toksičnosti okoline, pa može biti koristan svima koji žele smanjiti štetne posljedice svakodnevnog načina života, zbog čega slabi imunitet i organizam postaje podložan brojnim bolestima.

Propolis se savjetuje i u prevenciji karijesa. Odličan je i jako djelotvoran (protiv bolova), ne samo u stomatologiji nego i kod svih bolova slabog do srednjeg intenziteta.

NARODNA MEDICINA U narodnoj medicini propolis je odavno poznat kao lijek za rane, žuljeve, pa i rak.

Primjena propolisa u liječenju uglavnom se zasniva na njegovom antibakterijskom djelovanju i to mahom izvana u obliku masti, peroralno u vidu ekstrakta. U usporedni sa drugim preparatima, moć propolisa je u tome što je potpuno bezopasan za organizam i što se može upotrebljavati kako u kombinaciji sa drugim lijekovima, tako i samostalno. Upotreba propolisa, kao i drugih pčelinjih proizvoda u humanoj medicini, sprovodi se pod kontrolom i uz savjet doktora zbog mogućih alergenskih reakcija.

TERAPIJA MEDOM Terapija medom i ostalim pčelinjim proizvodima (propolis, matična mlječ, pčelinji vosak) poznata je kao apiterapija. Svi oblici apiterapije, pa i terapija propolisom, izrazito su jednostavni za sprovođenje zahvaljujući brojnim gotovim preparatima koji su dostupni u apotekama bez recepta. Ipak nemojte zaboraviti se posavjetovadi sa doktorom i drugim stručnim terapeutima, posebno ako uzimate druge lijekove ili bolujete od neke kronične bolesti.

D.J.