Proslava Dana pobjede, Dana hrvatskih branitelja i Dana Domovinske zahvalnosti u Slavonskom Brodu-Pudić: politika mora slušati hrvatske branitelje

Dan pobjede Slavonski Brod
Dan pobjede Slavonski Brod

Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja svečano je proslavljen i u Slavonskom Brodu, prigodnim programom kojega je organizirala HVIDR-a, okupivši na jednom mjestu brojne hrvatske branitelje i članove braniteljskih udruga, koji nisu išli na središnju proslavu u Knin. Inače, u Zvonimirov grad na proslavu Dana pobjede i 21. obljetnice VRO Oluja s područja Brodsko posavske županije otišlo je pet autobusa branitelja i njihovih obitelji.

Pudić: politika mora slušati hrvatske branitelje

Svečanost uz podjelu priznanja i plaketa pojedincima i udrugama zaslužnima za nemjerljiv doprinos djelovanju braniteljskih udruga i prigodni domjenak organizirala je HVIDR-a grada Slavonskog Broda, a došli su pripadnici Specijalnih postrojbi koji su sudjelovali u Oluji, te bojovnici 108. brigade HV, 3. gardijske brigade, 101. Bosanskobrodske brigade HVO-a i Temeljne policije. „To su ljudi koji su branili Hrvatsku na njezinim istočnim granicama sa Srbijom i BiH, na potezu od Osijeka preko Vukovara, županjske i slavonskobrodske Posavine, sve do zapadne Slavonije. Na ovaj dan sjećamo se s ponosom Vojno redarstvene akcije Oluja, ovo je dan naše pobjede, i jedino što moramo je ne dopustiti da nas branitelje dijele političke i ideološke podjele. Politika je ta koja treba slušati branitelje, ne smijemo dopustiti da se naša pobjeda pretvori u poraz. A što se tiče Srbije, njima ne smijemo dopustiti da njihov poraz postane pobjeda nad nama. Srbiju treba staviti u okvire EU, ali oni moraju prihvatiti da je Oluja bila čista obrambena operacija“, rekao je predsjednik HVIDR-e Slavonski Brod, Mato Pudić.

Panenić: Dačića je netko pustio s lanca

Na svečanosti u Slavonskom Brodu bio je i ministar gospodarstva Tomislav Panenić, koji je istaknuo da se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti ne slavi samo u Kninu nego i u cijeloj Hrvatskoj. Komentirao je antihrvatske izjave srbijanskog ministra Ivice Dačića, za kojega je rekao „da ga je netko pustio s lanca, što nikako ne doprinosi razvoju dobrih odnosa između Hrvatske i Srbije, ali se nadam da će u Srbiji prevladati razum i da će prihvatiti uvjete koje je Hrvatska postavila pred njih u pregovorima s EU. Na ovakav način, daleko su od toga. Ni osobno, ni službeno kao dužnosnik ne mogu podržati niti jedan stav koji će odobravati ovakvu politiku Republike Srbije“, kazao je Panenić.

Dan pobjede Slavonski Brod

Zlatne plakete -Vladi Mariću

Dan pobjede Slavonski Brod
Dan pobjede Slavonski Brod

i Marijanu Pejiću

U prigodi Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja dodijeljene su plakete i priznanja. Za počasnog predsjednika slavosnkobrodske HVIDRA-e imenovan je ratni zapovjednik 3. bojne 3. gardijske brigade Ivan Obrovac. Zlatnu plaketu dobili su Vlado Marić, ratni pripadnik ATJ Lučko; Marijan Pejić, bivši dopredsjednik brodske HVIDRA-e i tvrtka TDA Brod. Priznanja su uručena Gradu Slavonskom Brodu, Brodsko-posavskoj županiji, Policijskoj upravi brodsko-posavskoj, Udruzi HVIDRA-e Derventa, Udruzi dragovoljaca i veterana 101. bosanskobrodske brigade.

Ivica Vlašić