Proslavljen blagdan sv. Leopolda Mandića u Prudu…

Isus Krist je pastir – ako si zaboravljen, ostavljen, ako te bilo tko maltretira, Isus Krist te čuva, brine za tebe...

Sveti Leopold Bogdan Mandić, zaštitnik Dubrovačko-neretvanske županije, u Prudu se slavi kao suzaštitnik…

Svečanu misu u nedjelju 12. svibnja, kojoj je prethodila procesija sa svečevim kipom, predvodio je župnik župe Vid don. Mile Čalo, a propovijedao đakon don Josip Ulić, koji je na praktikumu u župi svetog Nikole biskupa u Metkoviću. Tradicionalna procesija zbog lošega vremena nije održana po mjestu već oko crkve Sv. Ivana Krstitelja, iza koje se na taj blagdan slavi misa na kojoj se okupe i brojni vjernici okolnih neretvanskih župa, kao i predstavnici vlasti. Misno slavlje animirali su pučki pjevači i župni zbor kojim ravna Anita Cuca Bebić.

Slavimo danas dan Dobrog Pastira, u Crkvi je Svjetski dan molitve za duhovna zvanja. I ja sam poput mnogih čuo glas prije sedam godina i povjerovao da je Isus Krist Bog, da postoji vječni život, da se isplati umrijeti sebi i dati život za Krista, rekao je don Josip, naglasivši veličinu svećeništva… Možda i danas ovdje među vama ima pozvanih na svećeništvo i redovništvo. To je veličanstven poziv, vrh poziva, to je bit heroj – boriti se protiv zla ovoga svijeta, dati svoje tijelo da Bog spašava svijet preko tebe. Sveti Ivan Bosco rekao je da svaki četvrti mladić ima poziv za svećeništvo; kad mladić ode u svećenike na njegovo mjesto u obitelj dolazi Isus Krist. U Katekizmu Katoličke Crkve piše ističe se da Krist svoje spasenje ostvaruje preko svećenika, naglasio je don Josip,pozvavši na molitvu za duhovna zvanja, po zagovoru svetog Leopolda, napose roditelje – da ponekad upitaju dijete razmišlja li između ostalih, o duhovnom zvanju.

Isus Krist je pastir – ako si zaboravljen, ostavljen, ako te bilo tko maltretira, Isus Krist te čuva, brine za tebe. Pozvani smo biti pastiri jedni drugima. I, kad ispravno propovijedaš Krista, bio svećenik ili vjernik, bit će progona, bit će nereda, al ne boj se, Isus Krist je riješio problem smrti, postoji vječni život i isplati se dati život za onu ljubav koja je vječna, koja ljubi svakog čovjeka – Božja ljubav, ljubav Isusa Krista – tu ljubav pozvani smo davati jedni drugima, kao što je sveti Leopold davao 40 godina ispovijedajući. Ako nas Gospodin poziva na to, odvažimo se, jer danas nije kriza poziva, već odaziva. Molimo Gospodina da budemo pravi pastiri i da pošalje prave svećenike i redovnice po zagovoru svetog Leopolda Bogdana Mandića, poručio je propovjednik, IKA...

L.K.