FOTO Proslavljene obljetnice crkve i Župe sv. Roka u Subotici

Što zapravo znači ovaj jubilej?“, zapitao je predvoditelj misnoga slavlja. „Ovaj jubilej“, nastavio je, „označava molitvu Gospodinu da nam udjeli dar obraćenja, dar međusobnog opraštanja, da nam udijeli dar zajedništva, dar mira u našim srcima, dar mira u našim zajednicama...

FOTO: ANTONIJA DEVIĆ//BISKUP VEČERIN SLAVIO MISU ZAHVALNICU O JUBILEJIMA CRKVE I ŽUPE SV. ROKA U SUBOTICI

Svečanu misu zahvalnicu u povodu 180. obljetnice utemeljenja Župe sv. Roka u Subotici te 125 godina od izgradnje velebne župne crkve u nedjelju, 10. listopada predvodio je subotički biskup Slavko Večerin, u koncelebraciji s domaćim župnikom mons. Andrijom Anišićem, generalnim vikarom preč. Ferencom Fazekasem te brojnim svećenicima: dijecezanskim, karmelićanima i franjevcima iz cijele biskupije…

„Što zapravo znači ovaj jubilej?“, zapitao je predvoditelj misnoga slavlja. „Ovaj jubilej“, nastavio je, „označava molitvu Gospodinu da nam udjeli dar obraćenja, dar međusobnog opraštanja, da nam udijeli dar zajedništva, dar mira u našim srcima, dar mira u našim zajednicama. Upravo iz tog dubokog i temeljnog značenja, izvire i slavlje ovog jubileja te proizlaze naše molitve zahvale koje obuhvaćaju sve osobe koje su u prošlosti djelovale u okviru ove župne zajednice svetoga Roka“, kazao je biskup. Za sve njih biskup Večerin zahvalio je u euharistiji. Nastavio je tumačiti što je župa i zašto je ona važna za život vjernika. „Kada crkveni dokumenti govore o otajstvu Crkve, onda govore o njenom najdubljem značenju, a to je jedinstvo. U njezinom jedinstvu leži zajedništvo koje ne isključuje raznolikost. Identitet i vjerodostojnost svakog vjernika očituje se u nedjeljnoj euharistiji i djelotvornoj ljubavi – Caritasu – koja nam ne dopušta da sebično brinemo samo o našim potrebama, nego nas potiče da prepoznajemo potrebe svojih bližnjih“, kazao je. Biskup Večerin potaknuo je vjernike Župe svetoga Roka, ali i sve vjernike koje se okupljaju na molitvu u crkvi, da ta zajednica i dalje „bude mjesto gdje ljudi susreću Isusa u pustinji ovoga vremena i da to mjesto bude izvor žive vode gdje će svoje duše napajati“.

Na misi je bilo vjerničko mnoštvo, napose vrlo brojni vjernici ove župe i hodočasnici iz drugih subotičkih župa odjeveni u svečane bunjevačke nošnje. Na koncu mise, „ljelje“ su izvele tradicionalnu ljeljsku pjesmu. Na misi je pjevao mješoviti župski zbor kojim je ravnala s. Silvana Milan, a za glazbalom su bili mr. Ervin Čeliković i Filip Čeliković.

Neposredni uvod u euharistijsku proslavu bila je trodnevnica koja je slavljena od 5. do 7. listopada. Svakog od tih dana program trodnevnice počinjao je krunicom i Lauretanskim litanijama, a slijedila je misa s propovijedi. Prvoga dana, 5. listopada, misu je predvodio mons. Stjepan Beretić, župnik župe subotičke stolne bazilike Sv. Terezije. Propovijedao je na temu „S Isusom u našoj župi i crkvi – jučer“. Idućeg dana, 6. listopada, misu je predvodio fra Karlo Harmath, predstojnik franjevačke kuće u Novom Sadu, propovijedajući tijekom nje na temu „S Isusom u našoj župi i crkvi – danas“. Na misi su pjevali članovi zbora Collegium musicum catholicum i članovi Katedralnog zbora „Albe Vidaković“. Trećega dana trodnevnice misu je predvodio i propovijedao vlč. Dragan Muharem, župnik u Maloj Bosni, na temu „S Isusom u našoj župi i crkvi – sutra“,donosi IKA.

U subotu, 9. listopada, dan uoči obljetnica, crkvu su posjetili Ivan Zeba i Dubravka Severinski, djelatnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Vlade Republike Hrvatske, čestitavši jubilej i donoseći pozdrave i čestitke Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg ureda. Istoga dana crkvu i župu posjetili su tajnik Apostolske nuncijature u Beogradu mons. Simon-Peter Lukyamuzi sa sestrama sv. Terezije od Djeteta Isusa koje rade u Nuncijaturi.

Prije same obljetnice nutarnji dio prostora župne crkve Sv. Roka temeljito je obnovljen, uz pomoć brojnih donatora kojima je župnik mons. Andrija Anišić zahvalio.

Kako je u svojem predavanju, tijekom priprema za jubilej, rekao ravnatelj subotičkog Gradskog arhiva Stevan Mačković, na mjestu gdje je današnja crkva nalazio se Trg svetog Roka, a za crkvu Svetog Roka kupljena je kuća krojača Petra Malagurskog. Župa postoji od 1841. godine, iz vremena podjele velike subotičke Župe sv. Terezije na više njih. Povijesni dokumenti kazuju da je prvi župnik bio Josip Baić. Gradski senat je 1894. godine odobrio iznos od 80.000 forinti za gradnju crkve Sv. Roka i raspisao natječaj za projekte. Na natječaju su odabrani arhitekti István Keresztes i Guido Höpfner, a radovi započinju iskopavanjem temelja u studenom 1894. godine. Crkva je završena za nepune dvije godine, 27. srpnja 1896. Glavni izvođač radova je bio Károly Molzer, a nadzornik arh. Titus Mačković. Crkva je posvećena 28. svibnja 1841. godine.

Nizom liturgijskih, molitvenih i društvenih događaja, koji su uključivali pojedine vjerničke skupine, te cijeli grad Suboticu, tijekom rujna i listopada slavljene su te obljetnice.

Danas se u Župi sv. Roka, u kojoj je u posljednjih 27 godina župnik mons. Anišić, skrbi modernim pastoralnim metodama o vjerničkom puku, većinom hrvatskom, s manjim brojem katolika Mađara te drugih naroda. Pripada dekanatu Subotica – Donji Grad. Redovito se u župi okupljaju vjeronaučne te druge staleške i dobne skupine, u posljednjih pet godina Subotički oratorij, molitvene i glazbene skupine, organiziraju duhovne obnove, devetnica sv. Josipu i bl. Mariji Petković, koja je suzaštitnica župe. U župi djeluju i sestre Družbe Kćeri Milosrđa TSR Sv. Franje.