Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Prostor ex JNA koja je uništavala mlade, Država u Zadru daje za njihovu afirmaciju…

ZADAR – Ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Branko Dukić danas su potpisali tri ugovora o dodjeli na korištenje i za dar državne imovine bez naknade.

Grad Zadar je na trajno korištenje dobio „objekt br.9″ u bivšoj vojarni Stjepana Radića gdje će dogodine početi gradnja Centra za mlade i aneksa Gradske knjižnice. Zgrada zapovjedništva talijanskog također se dodjeljuje na korištenje Gradu Zadru da se tamo napravi memorijalni centar na žrtve koncentracijskog logora.

Gradu je Država darovala 33 hektara zemljišta u Crnom, kojem je procijenjena vrijednost 12 milijuna kuna, za gradnju novog gradskog groblja.

Gradonačelnik Dukić upoznao je ministra s tim kapitalnim objektima i zahvalio svojim prethodnicima koji su ih pripremali.

– Između Grada Zadra i Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, preko Povjerenstva za imovinu Vlade RH, DUUDI-ja i AUDI-ja do današnjeg resornog ministarstva, izmijenjena ukupno 33 dopisa – ugovora, zaključaka, očitovanja, odluka, rješenja ili potvrda, pročitao je gradonačelnik Dukić.

I dok je zadarski gradonačelnik današnji ugovor doživio kao  ogledni primjer suradnje lokalne samouprave i državnih institucija kroz programe Europske unije, ministar Marić ga je protumačio politički, donosi 057info.hr

-Bila je to jedna od brojnih zadarskih kasarni u Zadru – nešto što je izazivalo nelagodu, nešto što je uništavalo mlade ljude. Paradoksalno je kako će se imovina jedne takve institucije sada baš aktivirati za mlade. Raduje me vidjeti da nešto što je godinama izazivalo strah postaje mjesto afirmacije mladih ljudi, kazao je Marić.

Ministar državne imovine pokazao je interes za gradnju Centra nakon kratke video prezentacije koju je održao pročelnik Šime Erlić.

– Do polovice iduće godine osigurat će se preko ITU programa financiranje gradnje Centar za mlade, koji bi prema riječima Erlića bio gotov krajem 2019, početkom 2020 godine.
Pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap istaknuo je važnost dodjele zemljišta za novo groblje kako bi se mogla paralelno rješavati i komunalna infrastruktura za poslovnu zonu Crno. Podsjećamo kako za zemljište namijenjeno zoni Crno, Grad Zadar u vrijeme najveće krize platio 3 milijuna kuna Hrvatskim šumama.

Za domaćine je bila iznenađujuća informacija ministra Marića kako su ovo zadnja tri ugovora koja su na ovaj način potpisana. Zakonom, kojeg je Vlada jučer uputila u Sabor ,državne nekretnine za potrebe vrtića, domova, groblja, itd. lokalne zajednice prelaze u vlasništvu lokalne zajednice, otkrio je prvi ministar državne imovine.

G.S.

 

Najnovije

Biskup Palić: Papa se zanimao za moju nazočnost u Međugorju

„Ovo je jedna prigoda da se čuju neka razmišljanja biskupova, barem za one koji ih često ne čuju. I ovo je jedna mogućnost kad...

Ptice rugalice u Saboru RH

Foto:Pixabay   Na današnjem zasjedanju Sabora RH na kojemu su predstavljeni novi ministri vladajuće većine HDZ i DP, oporba ujedinjena i s lijeva i s desna...

Bitka za 600 tisuća eura: Plenković obećao staviti na “dnevni red” uređivačku politiku Novosti

Budući premijer Andrej Planković (HDZ) rekao je u petak tijekom predstavljanja programa vlade u Saboru da će razgovarati sa svim manjinama i nacionalnim vijećima...

Malić odgovorio Klasiću na komentare oko Muzeja komunističkih zločina: ‘Kao da ih je bilo malo’

Foto:Screenshot/HRT   Novinar Gordan Malić prokomentirao je ideju Domovinskog pokreta o osnivanju Muzeja komunističkih zločina. Naime, ideju je prvo prokomentirao povjesničar Hrvoje Klasić. "Gdje je ta opasnost...

Kako je ubijen heroj obrane Mostara Tihomir Mišić

Pripadao je rijetkoj vrsti ljudi kojima se čovjek ne suprotstavlja ni kada su argumenti na njegovoj strani jer je iza svake njegove riječi stajala...