Subota, 20. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

PROSVJED, DA ILI NE?!

Vijest o pozivu hrvatske Predsjednice srpskom predsjedniku g. Vučiću, dobrim dijelom je izazvala zaprepaštenje hrvatske javnosti, napose nakon ne tako davno, na dan obilježavanja tragedije Vukovara 18.studenoga, njene izrečene tvrdnje da će još mnogo vode proteći Dunavom do normalizacije i prijateljskog odnosa dviju država. Uzimajući u obzir incidentnu politiku koju Srbija vodi prema Hrvatskoj, nitko i nije očekivao taj poziv u ovo vrijeme, te je zbog toga hrvatska javnost i zaprepaštena.

Braniteljski portal je o tome više puta pisao, aktivno sudjelujući u iznošenju stavova oko spornog događaja.
Reakcija Predsjednika Vlade RH, a i dijela ministara, upućivala nas je na to da bi to bila osobna politička odluka hrvatske Predsjednice, bez sudjelovanja hrvatske Vlade. Ministar Medved nije uopće želio komentirati poziv, ministar Krstičević je zatražio ispriku predsjednika Vučića dok su neki ministri i podržali susret.
Obzirom na odredbe Ustava RH koje reguliraju koordinaciju Pantovčaka i Banskih dvora  po pitanju vanjske politike, malo je vjerojatno da bi Predsjednica to učinila bez znanja Vlade, posebno u odnosu na Srbiju s kojom imamo toliko neriješenih pitanja. To bi svakako upućivalo na potpuni razlaz Pantovčaka i Banskih dvora na polju vanjske politike, što bi moglo dovesti i do ustavne krize, a mišljenja smo da nitko u ovom trenutku ne bi želio takav scenarij.
Razloge poziva srbijanskom predsjedniku vjerojatno nećemo tako brzo saznati. Nakon izjave hrvatske Predsjednice u Vukovaru, dogodilo se nekoliko bitnih sastanaka šefova država Balkana, sastanaka u Briselu, plan EU za zapadni Balkan, te mnogo sastanaka skrivenih od očiju javnosti koji su očito promijenili prioritete hrvatske vanjske politike.
Dio braniteljskih udruga najavilo je prosvjed  za vrijeme dolaska srpskog predsjednika. U isto vrijeme, srpski ministar Vulin upozorava Vučića da ne ide u Zagreb jer će mu život biti ugrožen kao i u Srebrenici (dobra usporedba s obzirom na zločine koje je srpska strana počinila i u Srebrenici i Hrvatskoj), prozivajući Hrvatsku za trajno ustaštvo u njenom narodu. Naravno da ni prosvjedi branitelja ni izjave Vulina neće odgoditi planirani susret.
Različita mišljenja, mogućnosti političkog djelovanja i njihovo iznošenje, dio  je demokratičnosti sustava za kojega smo se, između ostaloga, i borili u obrambenom Domovinskom ratu. Zbog toga i razumijemo dio udruga koje su najavile prosvjed , ali ne vidimo njegovu svrhu. Prosvjed bez sudjelovanja i ostalih sastavnica hrvatskog društva, raznih civilnih udruga, udruga građana i inih, ne ispunjava svoju svrhu u ovom slučaju. U Domovinskom ratu, vođenom protiv velikosrpske agresije stradali su mnogi civili, djeca i obitelji koji bi trebali biti na takvom prosvjedu.
Hrvatski branitelji su pokazali svoju snagu i jedinstvo u dobivenom Domovinskom ratu, te trebaju izbjegavati bilo kakvo politikanstvo vezano za bilo koju opciju. Kao i 90.-ih godina, kad bi se osjetila ugroženost hrvatskog puka bilo kojom odlukom bilo koje vlasti, hrvatski branitelji su spremni reagirati na odgovarajući način.
-VAŽNO: OTVORENO PISMO Uredništva Braniteljskog portala predsjedniku vlade RH Andreju Plenkoviću…

I za kraj bismo napomenuli kako bi bilo dobro da branitelji, a i svi ostali naravno, na vrijeme uočavaju pojave i situacije koje nisu u nacionalnom interesu građana RH i pravovremeno vrše pritiske na institucije i pojedince, a ne samo u trenucima eskalacije problema i kada su svjetla reflektora upaljena. Uostalom kao u skoro svim dosadašnjim slučajevima.

S posebnom pozornošću ćemo pratiti i najavljeni prosvjed kao i dolazak srbijanskog predsjednika te Vas o svemu objektivno i na vrijeme izvijestiti.

Uredništvo Braniteljskog portala

Najnovije

Radić: DP će ostati jedinstven, neće sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu

Foto:HRT   U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim...

Velimir Ponoš objašnjava što nam to donosi budućnost kroz digitalni novčanik i apsolutnu kontrolu

Foto:Screenshot/Youtube   Novinar i kolumnist Velimir Ponoš u svom se gostovanju na podcastu Mrežnica između ostaloga osvrnuo i na to što nam donosi budućnost ako se...

Planiran atentat na Zelenskog: U Poljskoj uhićen muškarac

Poljski tužitelji objavili su da su u četvrtak uhitili muškarca pod optužbama za špijunažu u korist ruske vojne obavještajne službe. Tvrde da je bio...

Milanović: Nemojte se bojati, Ustavni sud ne može ništa; Ovo nije državni udar, ovo je priprema. Ovakav Ustavni sud će nestati

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti nakon objave Ustavnog suda kojom mu se brani da bude mandatar. “Želio bih umiriti građane koji su ljuti, a...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Foto:Hercegovina.info   Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u Vladi RH, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru te nekadašnji zastupnik u Europskom parlamentu za Jutarnji...