Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Prosvjed poljoprivrednika u Đakovu i Čakovcu: Situacija je neizdrživa

Novo nezadovoljstvo u sektoru poljoprivrede. Poljoprivrednici su izašli na ulice Đakova i Čakovca kako bi upozorili na probleme s kojima se suočavaju te dali potporu europskim kolegama koji već neko vrijeme prosvjeduju protiv zajedničke europske poljoprivredne politike za koju kažu da uništava proizvođače i selo.

 

”S obzirom na prošlu godinu kad smo imali sušu i kad nas je ukrajinska kriza po pitanju cijena oborila s nogu, tu je i afrička svinjska kuga, definitivno smo u financijski izuzetno lošoj situaciji. Nameću nam se nove obveze, omotnica nam je smanjena za 50 posto, naša omotnica dobrim dijelom se troši na druge stvari, a jako malo ide u proizvodnju, administrativna opterećenja… Europa nam konstantno nabija nove obveze, a smanjuju nam iznose potpora. Ovo je neizdrživo”, rekao je Matija Brlošić, organizator prosvjeda iz Čakovca, objavio je HRT.

”Mi predstavnici OPG-ova smatramo da je 5 milijuna eura ili 2 milijuna eura bespovratnih sredstava za jednog poduzetnika ogroman novac i tome treba stati na kraj. Cilj je da barem nekoliko stotina ili tisuća poljoprivrednika povuče te novce, a ne 10 ili 15”, dodao je Brlošić.

Rekao je kako od ministrice poljoprivrede očekuju odgovore na svoja pitanja.

”Svjesni smo omotnice, Europa mora napraviti korak. Hrvatska će najvjerojatnije dobiti mogućnost da pomogne ovoj situaciji i ona odvoji dio sredstava za investicije u poljoprivredi, ona kapitalna ulaganja koja su bila najbolje moguće rješenje, tražimo da je to do 40 posto i do maksimalno 200 tisuća eura povrata. To bi u ovim teškim situacijama bila direktna pomoć poljoprivredniku. Europa mora ili uvesti treći stup ili povećati financijska sredstva i sve države članice će morati dati u poljoprivredu”, rekao je Brlošić.

Naglasio je kako je 80 posto njihovih zahtjeva upućeno prema Bruxellesu, a 20 posto prema Zagrebu.

U prosvjed traktorima idu i međimurski poljoprivrednici koji će zajedno s vlasnicima varaždinskih OPG-ova u 11.20 s obilaznice krenuti prema središtu Čakovca.

Promet u Čakovcu se neće blokirati. Policija je već izašla na ulice, a okupilo se oko 300-injak poljoprivrednika s 200 traktora.

”S ovog prosvjeda šaljemo poruku da farmeri moraju raditi na polju i da moraju biti plaćeni za ono što rade. Bilo je obećanja da ćemo dobiti obeštećenja po hektaru, pa su nam rekli da su zbog velikog odaziva smanjili sa 135 na 65 eura”, rekao je Stjepan Jurinec, organizator prosvjeda poljoprivrednika u Čakovcu.

Ministarstvo poljoprivrede kaže da se ne uvozi žito iz Ukrajine već da smo tranzitna ruta. Jurinec tvrdi da to nije istina.

”Zna se otkud se uvozi, iz trećih zemalja, što dolazi nekontrolirano. Ne prave se analize kao što se nama rade, to bi sve trebalo postrožiti. Uvesti carinu ako treba. Roba koja dolazi izvana je smeće, doslovno se rješavaju onoga što bi trebalo uništiti”, poručio je.

Ministarstvo kaže da je poljoprivredna omotnica bogatija nego ikada.

”Pitajte dečke kolika su kreditna zaduženja, kako to dalje podmirivati”, rekao je Jurinec.

Istaknuo je kako prosvjed nema veze s činjenicom da su uskoro izbori.

”Ovo nije prosvjed za rušenje Vlade. Prosvjed su organizirali OPG-ovi koji rade danonoćno, nema veze s politikom, to nas ne interesira. Nas interesira da budemo plaćeni kako treba za ono što proizvedemo”, rekao je Jurinec.

Najnovije

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...

Ivana Petrović: Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske

Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda...