Prosvjedni eko-piknik kod Hrvaca protiv termoelektrane na Perući…Termoelektranu u Cetinskoj krajini graditi nećete!”

"Ako se izgradi termoelektrana Peruća, voda će se u tom jezeru ljeti zagrijavati i na 34 stupnja Celzijusa, a potom izlijevati u Cetinu koja će tada postati 'mrtva' rijeka.", ustvrdio je Miloš...

Prosvjednim eko-piknikom pod nazivom "Kontra sili, kontra mraku"

“Pošaljimo poruku onima koji odlučuju: Gospodo, termoelektranu u Cetinskoj krajini graditi nećete!”

Prosvjednim eko-piknikom pod nazivom “Kontra sili, kontra mraku” održanom u nedjelju u naselju Rumin Panj kod Hrvaca, više stotina nazočnih izrazilo je svoje protivljenje izgradnji termoelektrana na Perući, a pročitana je i Deklaracija o vodama kojom se traži da se pitka voda u Hrvatskoj zaštiti Ustavom.

Inicijativa “Javno je dobro” deklaracijom traži zaštitu općih i javnih dobara te transparentnost odlučivanja o njima, uključenost građana u sve procese donošenja odluka odnosno dosljedno poštivanje demokratskih procedura i prava.

Deklaraciju je dosad potpisalo 14 udruga iz cijele Hrvatske.

Za javna dobra od strateškog nacionalnog interesa gdje su već vidljive granice ugroze tražit ćemo izvanredne političke mjere i boriti se protiv rasprodaje tih dobara svim sredstvima, uključujući bojkot i protivljenje zakonima i projektima koji uzurpiraju javno dobro, poručuje se u deklaraciji.

Deklaraciju dosad potpisalo 20.000 građana

Inicijator peticije protiv gradnje termoelektrane na Perući Ante Janković izvijestio je da je tu inicijativu dosad potpisalo više od 20.000 građana te naglasio da se prosvjedima i drugim aktivnostima protiv gradnje termoelektrane ne želi rušiti ustavni poredak nego pozvati nadležne da se poštuju postojeći zakonski propisi.

“Jednako tako, pozivamo našu državu da donese zakone o pitkim vodama i kršu te zakon o ekološkoj državi Hrvatskoj,” istaknuo je Janković.

Ante Janković-Po njegovim riječima, izgradnjom termoelektrane Peruća postojala bi velika opasnost da se trajno i nepopravljivo promijeni način života i uništi izvor pitke vode za milijun ljudi. Upozorio je i na “drastičnu opasnost” koja prijeti od odlagališta Lećevica.

“Može se dogoditi da se golema većina otpada s Lećevice spaljuje u tvrtki Cemex (bivši Dalmacijacement u Kaštel Sućurcu), a pritom će se razvijati DIOKSINI koji su otrovni i na listi otrova odmah su iza plutonija,” upozorio je Janković.

Prosvjedni eko-piknik organizirala je inicijativa “Javno je dobro” koja želi objediniti sve ekološke udruge u Hrvatskoj kako bi se zaštitilo napadnuto javno dobro.

Eko-piknik prvi je događaj takve vrste u Hrvatskoj, okupio je više stotina prosvjednika, a među njima bili su i konjanici iz Dalmatinske zagore.

Prosvjednici su istaknuli transparente s natpisima: “Od Peruće šape dalje,” “Uzalud nas lopov gleda, Cetina se ukrast ne da”, “Voda je naša”, “Dok imamo vodu, imamo Hrvatsku” i “Ne damo Dalićkinu djedovinu” na što je Janković dodao da protivnici gradnje termoelektrane Peruća “čuvaju i njivu ministrice Dalić koja je pod Perućkim jezerom.”

Prosvjednici su istaknuli transparente s natpisima: “Od Peruće šape dalje,” “Uzalud nas lopov gleda, Cetina se ukrast ne da”, “Voda je naša”, “Dok imamo vodu, imamo Hrvatsku” i “Ne damo Dalićkinu djedovinu” na što je Janković dodao da protivnici gradnje termoelektrane Peruća “čuvaju i njivu ministrice Dalić koja je pod Perućkim jezerom.”

Bulj: Peruća je ekocidni projekt direktno vezan s političkim vrhom

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj istaknuo je da je došlo vrijeme da se “stane na kraj interesnim skupinama koje žele uništiti ono što je sveto, a to je voda, koja je izvor života.”

Nikako ne smijemo dozvoliti gradnju strateških, ekonomskih i ekoloških projekata kojima će se morati plaćati subvencije, poručio je Bulj na prosvjednom eko-pikniku.

Prosvjedni eko-piknik organizirala je inicijativa “Javno je dobro” koja želi objediniti sve ekološke udruge u Hrvatskoj kako bi se zaštitilo napadnuto javno dobro.

Po Buljevim riječima, termoelektrana Peruća je “ekocidni projekt koji je direktno vezan s vrhom politike.” Ponovio je i kako je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Marija Pejčinović Burić u sukobu interesa budući da je njezin suprug, kako je podsjetio Bulj, angažiran na projektu gradnje termoelektrane Peruća.

“Pošaljimo poruku onima koji odlučuju: Gospodo, termoelektranu u Cetinskoj krajini graditi nećete!”, rekao je Bulj.

Upozorio je i na “ogromnu šutnju” u interesnim skupinama glede termoelektrane Peruća.

“Oni su već trebali donijeti Studiju utjecaja na okoliš, a jesu li ili nisu donijeli – nitko živ ne zna,” naveo je te dodao kako se ne zna ni investitor za termoelektranu odnosno da se sastajalo Povjerenstvo za strateške projekte, ali da nisu poznati rezultati tih sastanaka.

Ivan Šimunović je napomenuo da se u Dalmaciji ljudi dijele na ‘vlaje’ i ‘bodule’, ali svi piju istu vodu, dišu isti zrak i jedu istu hranu.

Također je poručio da je protivljenje gradnji termoelektrane Peruća “velika bitka” jer se čini kako je Vlada duboko zagrizla u ta projekt.

Da se iza projekta termoelektrane Peruća krije “špekulativni kapital” smatra pak diplomirani inženjer strojarstva,Mirko Miloš.

“Ako se izgradi termoelektrana Peruća,voda bi se u ljetnim mjesecima, kad je protok rijeke Cetine samo 3,5m3 po sekundi, zagrijavala DODATNIH 34 stupnja Celzijusa, a potom izlijevati u Cetinu koja će tada postati ‘mrtva’ rijeka.”, ustvrdio je Miloš.

FotoFacebook/ Željan Jurlin

kontakt@braniteljski-portal.hr

Rijeka Cetina

Rijeka Cetina pitka NEZAGAĐENA I PITKA

Podsjetimo: kontakt@braniteljski-portal.hr

Ponajprije objavljujemo ispravke teksta koje je napisala članica inicijative Željana Maričić ·Supetar“Javno je dobro” i učesnica većine aktivnosti, pa tako i jučerašnjeg eko piknika. Naime, tekst nije kopiran sa portala inbex već je taj tekst ponudila i prenijela HINA te je isti objavljen. S toga vas kao inicijativu koju podržava cijelo Uredništvo braniteljskog portala molimo da svaku Vašu inicijativu precizno napišete te istu pošaljete Braniteljskom portalu na mail (kontakt@braniteljski-portal.hr) sa fotografijama i izjavama svih koji govore za medije. Tako je najtransparentnije i biti će objavljena ISTINA. Stoga ostavljamo tekst gore da javnost vidi kako se i na koji način formalno ili namjerni iskrivljuju činjenice i to na Hrvatskoj izvještajnoj agenciji. Udonjem dijelu je kompletan ispravak uvažene Željane Maričić.- kontakt@braniteljski-portal.hr


Željana Maričić ·Supetar

Odgovor Uredništva i poziv na suradnju- kontakt@braniteljski-portal.hr

Kao članica inicijative “Javno je dobro” i učesnica većine aktivnosti, pa tako i jučerašnjeg eko piknika, moram vas upozoriti na niz pogrešaka koji su se potkrali u ovom tekstu, bez ikakve provjere prepisanog s Indexa.
1.Voda bi se u ljetnim mjesecima, kad je protok rijeke Cetine samo 3,5m3 po sekundi, zagrijavala DODATNIH 34 stupnja, a ne na 34 stupnja.
2.INICIJATIVU je do sada potpisalo 20.000 ljudi, a ne deklaraciju.
3.u Cemexu se razvijaju DIOKSINI, a ne OKSIMI.
4.NITKO živ ne zna jesu li donijeli Studiju o okolišu, a ne NETKO živ.
5.Mirko Miloš je diplomirani inženjer strojarstva, a ne profesor.
6.Deklaraciju Javno je dobro je, kao član inicijative, član udruga Krizni ekološki kaštelanski stožer (KEKS) i dobrovoljačko-braniteljske udruge Stina pradidova iz Kaštela, izložio umirovljeni časnik hrvatske vojske Željan Jurlin, pa bi bilo ipak u redu da njega spomenete, kao Braniteljski portal.
Gospodin Miro Bulj nije član udruge Ne daj se, Cetino, koja je organizirala ovaj eko piknik, niti je član inicijative Javno je dobro, već je političar koji je najglasnije ustao protiv ovog zločinačkog poduhvata, pa je kao takav zavrijedio govoriti na ovom skupu.
Hvala vam na potpori!

Uredništvo Braniteljskog portala stalo je odmah uz inicijativu “Ne daj se Cetino” pa jednako tako stajemo uz ovu inicijativu eko i braniteljskih udruga te ujedno pozivamo sve Udruge Hrvatskih branitelja u Republici Hrvatskoj da svi zajedno stanemo u obranu nacionalnih interesa, ovaj put u obranu vodnog i vrlo važnog resursa za RH.

kontakt@braniteljski-portal.hr


-Pozivamo sve krovne udruge hrvatskih branitelja koje će nadamo se i javno se oglasiti po ovom pitanju i zauzeti se za očuvanje Hrvatskih voda, a posebice rijeke Cetine kojoj od strane interesnih nakupina prijeti užasavajući ekocid.

-Žalosno je da bešćutni predstavnici krupnog kapitala koji niti ne znaju gdje se rijeka Cetina nalazi, unište biser hrvatskih voda Cetinu uz koju su se uzvodno i nizvodno u obrambenom Domovinskom ratu gubili životi od srbočetničke najezde od koje smo se obranili, pa nemojmo sada dozvoliti da nas i našu Hrvatsku koju smo upravo mi hrvatski branitelji krvavo iznjedrili unište interesne nakupine i lešinari kojima ništa nije sveto do novac.

Ne damo našu rijeku CETINU!

Uredništvo Braniteljskog portala

Comments are closed.