Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Prosvjednici traže veće plaće

Na prosvjedu u organizaciji sindikata Preporod i nastavničkih grupa, zaposleni u školama zatražili su u subotu veće i poštenije koeficijente u tom sektoru, a sindikalni čelnik Željko Stipić istaknuo je da ih je Vlada htjela jeftino kupiti, no da bi ih ovo moglo skupo koštati.

 

“Vi gospodo, koji ste uredbu donosili, zbrojite se, htjeli ste nas jeftino kupiti, a ovo bi vas moglo jako skupo koštati”, poručio je Stipić na Europskom trgu gdje se u subotu okupio veći broj zaposlenih u sustavu obrazovanja iz svih dijelova Hrvatske.

Prosvjednici su zviždanjem, uzvicima tražili povećanja koeficijenata za svoj sektor.

Transparentima su poručili da Vlada nije donijela uredbu, nego uvredu zaposlenicima škola, da umjesto koeficijenta 2,01 za nastavnike, traže koeficijent 2,35, ali i da traže isto ono što je Vlada reformom obećala – istu plaću za isti rad, prenosi Kamenjar.com pozivajući se na Hinu.

Prosvjed je počeo šetnjom s Europskog trga do Trga bana Jelačića i nazad.

Iako je Vlada već usvojila uredbu kojima se uređuju radna mjesta i koeficijenti u državnim i javnim službama, čelnik Preporoda poručio je da oni neće odustati od svojih zahtjeva.

Zaposleni u školama dobili mrvice

Kazao je da je Vlada utrošila milijarde eura u povećanje plaća u državnom i javnom sektoru, od kojeg su zaposleni u školama dobili manje od drugih.

“Dobili su mrvice”, rekao je i nabrojio koeficijente u školama, uspoređujući ih s onima u drugim službama.

“Učitelj 2,01, a voditelj voznog parka u policiji 2,35. Spremačica u školi 1,06, a spremačica drugdje 1,15. Tajnik škole 2,01, a tajnik drugdje 2,35. Ali ima još, učitelj, 2,01, a čuvar prirode 2,10. I opet, učitelj 2.01, nastavnik u policijskoj školi – 2,30”, nabrojio je Stipić, dok su prosvjednici držali transparentne na kojima su bili istaknute te razlike u koeficijentima.

Poručio je da se nakon primjene uredbe, plaće u obrazovanju neće povećati za 30 posto, kako to tvrdi Vlada, već za “jedva 15 posto”.

Prosvjed na Europskom trgu suorganizirali su sindikat Preporod i nastavničke grupe Nastavnici organizirano, Školska zbornica i 45 minuta, a Tamara Šoić se u njihovo obratila budućim ministrima ili ministricama u Vladi, istaknuvši da su ovi do sada iskoristili svoju priliku i da “nema smisla da se njima obraća”.

“Dragi budući ministri, tko god da ste, pogledajte ove ljude koji su se ispred vas i zapamtite ovu sliku i nemojte nas u budućem mandatu opet slati na ulicu. (…) Izloženi smo pritiscima agencija, inspekcija, ravnatelja, roditelja, javnost…Jednom želimo nekoga tko će biti na našoj strani. Želimo ministra koji zna kakvi nas problemi muče”, istaknula je Šoić.

Vlada diskriminira sustav obrazovanja

U dvosatnom prosvjedu, obratili su se i zaposleni u školama tvrdeći da je Vlada u reformi, zakinula i diskriminira sustav obrazovanja.

Zvonimir Fortuna, tajnik Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, upitao je zašto tajnici, voditelji računovodstva, čistačice i kuhari u školama vrijede manje nego drugdje, a Dajana Prekodravac iz Osnovne škole Šećerana pitala je moraju li radnici u školama svako malo izlaziti na ulice i trgove kako bi se izborili za poštenu plaću.

Prosvjed je došao podržati i glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin, koji je bio suorganizator prijašnjeg prosvjeda zajedno s Preporodom na Markovom trgu.

U izjavi medijima poručio je da ovaj put od članova svojeg sindikata nisu imali podršku za organizaciju prosvjeda, ali da to ne znači da su i u tom sektoru zadovoljni Uredbom.

U ponedjeljak ćemo najaviti aktivnosti koje ćemo provoditi da bismo pokušali utjecati na uredbu. Premijer je sam rekao da uredba nije uklesana u kamen”, istaknuo je Kroflin, dok su na kraju prosvjeda, organizatori posebno pozdravili ostale sindikate u obrazovanju koji se nisu bunili protiv ovakve Vladine uredbe.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...