Subota, 25. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Protestno pismo Nacionalnom vijeću HDZ-a nakon raspuštanja ogranaka u Kninu i četiri općine

Nakon što je šibensko-kninski Županijski odbor (ŽO) HDZ-a ovog tjedna zbog poraza na lokalnim izborima raspustio općinske organizacije u Tisnom, Tribunju, Primoštenu i Pirovcu te gradski odbor u Kninu, grupa nezadovoljnih iz tog grada poslala je Nacionalnom vijeću HDZ-a protestno pismo u kojem se žale na izbor članova povjerenstva imenovanog da u roku od šest mjeseci u Kninu provede unutarstranačke izbore.

Odluku o raspuštanju svojih pet organizacija, ŽO je donio još krajem srpnja kada je pokrenut proces razrješenja tamošnjih stranačkih odbora zajedno s predsjednicima, ali su provedbu odgodili dok ne obave razgovore s članstvom na terenu.

Za predsjednika kninskog povjerenstva, sastavljenog od 18 članova, izabran je Nikola Blažević, aktualni šibensko-kninski dožupan i bivši gradonačelnik toga grada koji, prema pisanju medija, predstavlja struju suprotstavljenu bivšoj gradonačelnici Josipi Rimac i dojučerašnjoj predsjednici kninskog HDZ-a.

“Osim argumenta ‘zašto je u povjerenstvu on, a nisam ja, ne vidim u tom pismu – o kojem me u petak izvijestio glavni tajnik Gordan Jandroković, ni jedan valjani razlog za nezadovoljstvo. Članovi povjerenstva izabrani su nakon razgovora s članstvom i u njemu su zastupljene sve struje kninskog HDZ-a”, rekao je u subotu predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a Nedjeljko Dujić.

Nitko nije izbačen iz stranke i svaki član može se za šest mjeseci kandidirati na izborima za novo vodstvo, dodao je naglasivši kako je cilj bio objediniti sve struje i pripremiti stranku za ponovno osvajanje vlasti u Kninu.

“Nikola Blažević je prema našim predizbornim anketama bio favorit u utrci za gradonačelnika Knina, ali Gradski odbor odlučio je potporu dati Josipi Rimac i izabrali su put koji su izabrali. Izgubili smo gradonačelnika i Gradsko vijeće. Ostavkom Rimac na mjesto predsjednice kninskog HDZ-a stekli su se uvjeti za imenovanje povjerenstva i sada ćemo konsolidirati stranku”, kazao je Dujić.

Predsjednica raspuštenog kninskog ogranka Josipa Rimac, koja je u međuvremenu imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu uprave, poziva na dijalog.

“Stranka mora biti iznad osobnih interesa i zato pozivam na dijalog jer vjerojatno nam se sve ovo ne bi ni dogodilo da je iskrenog dijaloga bilo ranije. Treba sjesti za stol i razgovarati, ali pritom imati na umu kako nije fer zbog jednog poraza zanemariti 21 pobjedu. Stranka mi je iznad svega i spremna sam, ako treba, biti most jedinstva i zajedništva HDZ-a u Kninu”, rekla je Rimac i poručila kako njezina ostavka na mjesto predsjednice ne znači izbjegavanje odgovornosti, nego baš suprotno.

Nikola Blažević izjavio je u subotu kako mu je misija konsolidirati stranku u Kninu i popraviti sve ono što je bilo na štetu tamošnjeg HDZ-a.

“Nismo izgubili snagu u Kninu, pa vjerujem da je odluka o raspuštanju gradske organizacije odluka koja ujedinjuje stranku. Treba nam restrukturiranje, a ne preslagivanje i sada imamo povjerenstvo sastavljeno od mladih ljudi s kojima ćemo kvalitetno pripremiti izbore i započeti proces vraćanja vlasti u Kninu”, rekao je predsjednik povjerenstva Blažević.

Usprkos predizbornim anketama koje su mu davale prednost u odnosu na Rimac, kaže, da je prihvatio odluku stranke da na izborima ne bude kandidat za gradonačelnika.

“Nažalost, završilo je kako je završilo. Izbori su bili referendum za ili protiv, a izgubio je HDZ. Rimac i ja obavili smo primopredaju ogranka u korektnoj atmosferi i želim joj puno uspjeha na dužnosti državne tajnice, a zbog postojanja pisma upućenog središnjici mi je žao”, kazao je Nikola Blažević.

ŽO HDZ-a Šibensko-kninske županije u ponedjeljak će u Šibeniku predstaviti predsjednike svih pet povjerenstava u raspuštenim ograncima, najavio je Dujić.

Autor/Hina

 

Najnovije

Izjava Jadranke Kosor o Srebrenici privukla pažnju medija u BiH: ‘Možete vrijeđati…’

Foto:Screenshot/N1   Bivša hrvatska premijera Jadranka Kosor komentirala je usvojenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. "Možete vrijeđati, mrzitelji. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena. Hvala svima...

Izvor iz Kremlja za Reuters: Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini

Foto:Pixabay   Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini sporazumnim prekidom vatre kojim se priznaju sadašnje crte bojišnice, objavio je Reuters pozivajući se...

Sabor kompletirao odbore; Radin: Pupovac je naš kandidat

Foto:Hrvatski sabor   Hrvatski sabor danas je izabrao sastav svih radnih tijela i izaslanstava, osim jednoga. Nije konstituiran samo Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih...

 Stvorili smo društvo varanja, a djecu nismo naučili raditi!

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Konačno je demografija postala za sve u Hrvatskoj glavni problem, pa se otvara i Ministarstvo demografije. Opet se vraćamo na...

Zašto su Novosti problem? Ovako izgleda glasilo talijanske nacionalne manjine

Foto:Narod.hr   Davno je postalo jasno da Novosti ne izgledaju kao glasilo nacionalne manjine. Kako ono zapravo treba izgledati, zorno pokazuje La voce del Popolo –...