Prve procjene: Štete od požara u Splitu iznose oko 220 mil. kn…

Prema prvim procjenama, na šumskom prostoru izazvana je šteta oko 200 milijuna kuna, te oko 20-ak milijuna kuna pretežito na poljoprivrednim dobrima ...

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u utorak je, na tematskoj sjednici Gradskog vijeća posvećenoj nedavnom požaru na splitskom području, izvijestio kako prve procjene govore da štete izazvane požarom iznose oko 220 milijuna kuna.

– Prema prvim procjenama, na šumskom prostoru izazvana je šteta oko 200 milijuna kuna, te oko 20-ak milijuna kuna pretežito na poljoprivrednim dobrima – rekao je Opara.

Izvijestio je kako je do sada prijavljeno 829 šteta, od čega se 80 posto odnosi na šume i poljoprivredna dobra u privatnom vlasništvu, a 20 posto na nekretnine i pokretnine, odnosno kuće i automobile.

Splitski gradonačelnik naglasio je kako je prioritet gasitelja bila zaštita ljudi i kuća.

– Požar se brzo širio zbog zapuštenih parcela te ćemo ubuduće morati ukazivati na potrebu promjene odnosa prema okolišu. Ovakve se elementarne nepogode ne mogu predvidjeti, ali se moramo bolje pripremiti za njih kako se ne bi događala stihija – rekao je Krstulović Opara. Dodao je kako je opožareno oko 4.500 hektara površine.

Najavio je kako će se u gradskom proračunu za 2017. “preformulirati prioriteti” radi izdvajanja više novca za potrebe vatrogasaca.

Splitski dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Nino Vela istaknuo je kako je u požaru izgorjelo 20-ak automobila i 15-ak kuća, a neposrednoj opasnosti od vatrene stihije bilo je izvrgnuto više od tisuću kuća.

Požar na splitskom području buknuo je 17. srpnja ove godine oko 40 minuta iza ponoći a njegovo je gašenje proglašeno 25. srpnja, 24 sata nakon posljednjeg vidljivog dima, navedeno je u pisanoj informaciji za tematsku sjednicu splitskog Gradskog vijeća. Hina