Prvi krug pregovora o Brexitu: Vrijeme za početak “posla”

Britanski pregovarači i oni iz Europske unije, zaduženi za pregovore o Brexitu, sastali su se u ponedjeljak u Bruxellesu, objavivši da su spremni "prionuti poslu" u prvom krugu konkretnih pregovora o uvjetima britanskog izlaska iz Europske unije.

“Dobro smo počeli prošli mjesec, ali sada ulazimo u bit stvari”, rekao je britanski tajnik za Brexit David Davis novinarima kad ga je u Europskoj komisiji u Bruxellesu pozdravio pregovarač EU-a Michel Barnier.

“Za nas je iznimno važno da sada ostvarimo dobar napredak”, dodao je Davis, koji je prije mjesec dana održao i prvi službeni dan pregovora na kojem je utvrđena njihova agenda, godinu dana nakon što su Britanci izglasali izlazak iz EU.

“Sada ćemo uroniti u samu srž stvari. Moramo razmotriti i usporediti svoje pozicije kako bi postigli dobar napredak”, rekao je Barnier.

Obojica pregovarača odbila su daljnje komentare, no Barnier je rekao da će medije izvijestiti u četvrtak nakon što njihovi pregovarački timovi provedu četiri dana u razmatranju cijeloga raspona važnih pitanja.