Utorak, 16. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Prvi put se okupilo ratno zapovjedništvo legendarne 113. šibenske brigade…

Prvi put nakon osnutka legendarne 113. šibenske brigade Hrvatske vojske u srijedu su se u Šibeniku u povodu 26. obljetnice bitke za Šibenik (“rujanski rat”) okupili njezini ratni zapovjednici, među kojima i tri generala HV-a Mate Viduka, Ivan Bačić i Rahim Ademi.

Nedostajao je prvi zapovjednik brigade Ante Ljubičić, koji je umro u lipnju ove godine, te Milivoj Petković protiv kojeg je Međunarodni sud u Haagu 2004. podignuo optužnicu za ratne zločine zbog njegova djelovanja kao zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane u BiH. Petković se dragovoljno predao sudu, suđenje je počelo 2006., a 2013. godine osuđen je nepravomoćnom prvostupanjskom presudom na 20 godina zatvora.

Okosnicu 113. šibenske brigade Zbora narodne garde, koja je ustrojena 19. lipnja 1991., činili su pripadnici iz pričuvnog sastava MUP-a i dragovoljci iz šibenskog kraja organizirani u sklopu šibenske Policijske uprave.

U “rujanskom ratu” pod zapovjedništvom generala Milivoja Petkovića, uz pomoć šibenske policije, 22. rujna deblokiran je šibenski most, s njega su protjerani tenkovi JNA te je spojena sjeverna i južna Hrvatska.

U prosincu 1992. godine, u sklopu preustroja Oružanih snaga RH, 113. brigada postaje djelatno-ročnopričuvna brigada sa zadaćom izobrazbe i obučavanja ročnih vojnika. Postrojba sudjeluje u svim važnijim bojnim akcijama i operacijama HV-a tijekom Domovinskog rata pa su u skladu s tim mnogi njezini pripadnici pohvaljeni, nagrađeni i odlikovani. Nakon rata 113. brigada radi i djeluje u skladu s mirnodopskim ustrojem Oružanih snaga RH do rasformiranja 2000. godine.

“Uvijek govorim da mi je sto puta teže bilo poslije rata nego u ratu jer sam u ratu znao protivnika, a poslije rata nisam znao od koga se braniti”, rekao je nakon okupljanja general Rahim Ademi, koji je u 113. brigadi bio načelnik za ustroj i topništvo.

Obrana i deblokada Šibenika u “rujanskom ratu”, osim što je prva, jedna je od najvećih pobjeda HV-a u Domovinskom ratu.  Dotad je Hrvatska vojska djelovala defenzivno, a u “rujanskom ratu” nastupala je ofenzivno, obranila i deblokirala Šibenik, ocijenio  je Ademi.

Brigadni general Mate Viduka prisjetio se utemeljenja brigade i početka rata te je istaknuo kako mu je bila velika čast biti prvi zapovjednik te slavne brigade.

“Mi nismo imali iskustva kao postrojba i prva stvar je bila organizacija zapovjedništva koje će biti na vrhu svega, koje će donositi odluke, provoditi ih i realizirati. Neprijatelj je mislio da ćemo im biti lak zalogaj, ali su se vrlo grdo prevarili i sve što su mislili servirati nama dobili su oni”, rekao je Viduka.

Organizator današnjeg skupa bio je Zbor utemeljitelja, osnivača i prvoga ratnog zapovjedništva legendarne 113. šibenske brigade Zbora narodne garde Hrvatske vojske.H

M.M.

 

Najnovije

Australija: napad nožem na asirsku crkvu teroristički čin

Foto.Pixabay   Australska policija u utorak je priopćila da je napad nožem na biskupa asirske crkve i neke sljedbenike u Sydneyu bio teroristički čin motiviran navodnim...

Biblijska poruka 16.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isus – Ja sam kruh života

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,30-35 Reče im Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: nije vam Mojsije dao kruh s neba, nego Otac moj daje vam kruh s...

SAD: Donji dom Kongresa glasat će odvojeno o pomoći Izraelu i Ukrajini

Foto:Pixabay   Američki Zastupnički dom idući će tjedan odvojeno glasati o pomoći Ukrajini i Izraelu, najavio je u ponedjeljak republikanac Mike Johnson, više od dva mjeseca...

Radić: Glas za MOST i ostale stranke proizašle iz krila DP-a bit će bačen glas, ali ne u smeće – to će biti glas...

Foto:Domovinski pokret   Kandidati Domovinskog pokreta IV. izborne jedinice, na čelu s Marijem Radićem na današnjoj konferenciji za medije pozvali su sve građane da u srijedu...

Ante Deur: Vjera, obitelj, domovina!

Ante Deur, hrvatski dragovoljac koji je prošao sva bojišta, od Vukovara, preko Kupresa do pobjedničke Oluje.   Ratne traume mu liječila mnogobrojna obitelj. Naime, supruga Duvanjka...