Prvi put se okupilo ratno zapovjedništvo legendarne 113. šibenske brigade…

Postrojba sudjeluje u svim važnijim bojnim akcijama i operacijama HV-a tijekom Domovinskog rata pa su u skladu s tim mnogi njezini pripadnici pohvaljeni, nagrađeni i odlikovani. Nakon rata 113. brigada radi i djeluje u skladu s mirnodopskim ustrojem Oružanih snaga RH do rasformiranja 2000. godine....

Prvi put nakon osnutka legendarne 113. šibenske brigade Hrvatske vojske u srijedu su se u Šibeniku u povodu 26. obljetnice bitke za Šibenik (“rujanski rat”) okupili njezini ratni zapovjednici, među kojima i tri generala HV-a Mate Viduka, Ivan Bačić i Rahim Ademi.

Nedostajao je prvi zapovjednik brigade Ante Ljubičić, koji je umro u lipnju ove godine, te Milivoj Petković protiv kojeg je Međunarodni sud u Haagu 2004. podignuo optužnicu za ratne zločine zbog njegova djelovanja kao zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane u BiH. Petković se dragovoljno predao sudu, suđenje je počelo 2006., a 2013. godine osuđen je nepravomoćnom prvostupanjskom presudom na 20 godina zatvora.

Okosnicu 113. šibenske brigade Zbora narodne garde, koja je ustrojena 19. lipnja 1991., činili su pripadnici iz pričuvnog sastava MUP-a i dragovoljci iz šibenskog kraja organizirani u sklopu šibenske Policijske uprave.

U “rujanskom ratu” pod zapovjedništvom generala Milivoja Petkovića, uz pomoć šibenske policije, 22. rujna deblokiran je šibenski most, s njega su protjerani tenkovi JNA te je spojena sjeverna i južna Hrvatska.

U prosincu 1992. godine, u sklopu preustroja Oružanih snaga RH, 113. brigada postaje djelatno-ročnopričuvna brigada sa zadaćom izobrazbe i obučavanja ročnih vojnika. Postrojba sudjeluje u svim važnijim bojnim akcijama i operacijama HV-a tijekom Domovinskog rata pa su u skladu s tim mnogi njezini pripadnici pohvaljeni, nagrađeni i odlikovani. Nakon rata 113. brigada radi i djeluje u skladu s mirnodopskim ustrojem Oružanih snaga RH do rasformiranja 2000. godine.

“Uvijek govorim da mi je sto puta teže bilo poslije rata nego u ratu jer sam u ratu znao protivnika, a poslije rata nisam znao od koga se braniti”, rekao je nakon okupljanja general Rahim Ademi, koji je u 113. brigadi bio načelnik za ustroj i topništvo.

Obrana i deblokada Šibenika u “rujanskom ratu”, osim što je prva, jedna je od najvećih pobjeda HV-a u Domovinskom ratu.  Dotad je Hrvatska vojska djelovala defenzivno, a u “rujanskom ratu” nastupala je ofenzivno, obranila i deblokirala Šibenik, ocijenio  je Ademi.

Brigadni general Mate Viduka prisjetio se utemeljenja brigade i početka rata te je istaknuo kako mu je bila velika čast biti prvi zapovjednik te slavne brigade.

“Mi nismo imali iskustva kao postrojba i prva stvar je bila organizacija zapovjedništva koje će biti na vrhu svega, koje će donositi odluke, provoditi ih i realizirati. Neprijatelj je mislio da ćemo im biti lak zalogaj, ali su se vrlo grdo prevarili i sve što su mislili servirati nama dobili su oni”, rekao je Viduka.

Organizator današnjeg skupa bio je Zbor utemeljitelja, osnivača i prvoga ratnog zapovjedništva legendarne 113. šibenske brigade Zbora narodne garde Hrvatske vojske.H

M.M.