Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

PRVI ZAPOVJEDNIK OBRANE VUKOVARA umro je na današnji dan: Osuđen je “po zapovjednoj odgovornosti” na sedam godina!

Prije 3 godine, 16. studenog 2020., umro je prvi zapovjednik obrane Vukovara i ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Merčep. Smrt je dočekao dan uoči komemoracije pada svog voljenog Vukovara u ruke četničkih i JNA hordi.

Tomislav Merčep, dragovoljac Domovinskog rata i prvi zapovjednik obrane Vukovara, umro je teško bolestan, osuđen od suda Republike Hrvatske i to – po zapovjednoj odgovornosti.

Iako bi neki htjeli da bude zapamćen kao “ratni zločinac”, Tomislav Merčep je, uz Blagu Zadru, bio osoba koaj je u Vukovaru i Borovu Naselju okupila Hrvate spremne braniti svoj grad od četnika do zadnje kapi krvi. Velikosrpski plan bio je preuzeti Vukovar bez borbe, poput Belog Manastira. Očekivali su da će samo ušetati u grad u ravnici, bez prirodnih prepreka i sa samo nekolicinom slabo naoružanih i organiziranih branitelja, te produljiti prema Osijeku i Vinkovcima. Prevarili su se: Iskrvarili su na Vukovaru, puno dalje od njega nikad nisu stigli.

Obrana Vukovara počela je tako da je Tomislav Merčep, tada predsjednik HDZ-a Vukovara, dao zavjet gradu i Bogu da Vukovar bez borbe neće pasti.

Borbe u Vukovaru i oko Vukovara počinju vrlo rano, nakon pokolja policajaca u obližnjem Borovu Selu koje se naslanja na grad. Kada se vidjelo da se sprema opći napad, Merčep poziva Vukovarce početkom kolovoza 1991. na mobilizaciju. Dezertere je nazvao dezerterima i izdajnicima. Iako je njegov postupak bio u korist obrane grada, a i Hrvatske, tadašnji su ga mediji zbog toga oštro napali. I nikad ga nisu prestali napadati.

Merčep je bio poznat i po svojoj ratnim zaslugama u obrani Gospića. Bio je zapovjednik postrojbe pričuvne policije u Pakračkoj poljani, a Vrhovni sud ga je 2017. godine pravomoćno osudio na sedam godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima u Pakračkoj poljani. Od početka je tvrdio da je nevin. Tužiteljstvo ga je isprva teretilo da je zapovijedao zločine, no optužnica je potom ublažena pa je osuđen jer svoje podređene u zločinima nije spriječio.

Nedugo pred smrt, u ožujku iste godine, je odlukom Vrhovnog suda uvjetno pušten iz zatvora nakon što je odslužio tri četvrtine semogodišnje kazne.

Donoseći odluku o uvjetnom otpustu, Vrhovni sud je naglasio da se Merčepu, od kolovoza 2019. kada mu je pravomoćno odbijen prethodni prijedlog za uvjetni otpust, znatno pogoršalo zdravstveno stanje i da mu je potrebna stalna njega i pomoć.

Merčepov odvjetnik od Ustavnog suda tražio je ukidanje obiju presuda te novo suđenje, navodeći da su njegovu branjeniku povrijeđena ustavna prava na pravično suđenje i pretpostavku nedužnosti, ali i da ima loše uvjete u zatvorskoj bolnici. No, Ustavni sud je početkom 2018. odbio Merčepovu tužbu.

Prije odsluženja zatvorske kazne, Merčep je vodio Udrugu hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, a bio je gost na predsjedničkoj inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović 2015. Bio je i tema posljednjih predsjedničkih izbora u prosincu kada je predsjednički kandidat Miroslav Škoro kazao da bi ga trebalo pomilovati.

M. Holjevac

Najnovije

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...

Hrvatsku nismo dobili na lutriji da bismo se s njom kockali

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Karolina Vidović Krišto tijekom protekle četiri godine u Saboru izgradila je reputaciju odlučne i hrabre političarke. Rođena u Vukovaru, ali...

Izrael povukao većinu postrojbi iz Gaze zbog priprema za napad na Rafah

Foto:Wikimedia Commons   Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz...

Ukrajina na rubu snaga, Kremlj udara sve jače, dramatično upozorenje američkog generala: Ovo je ili-ili!

Foto:Screenshot/Youtube   Ukrajina je u četvrtak izvijestila o novim masovnim ruskim napadima. Ukrajinske vlasti izvijestile su o eksplozijama na sjeveroistoku, jugu i zapadu zemlje u četvrtak...