Puč u Turskoj: Doživotni zatvor za 34 urotnika protiv Erdogana

Provedena je neviđena čistka u institucijama vlasti u koje su se, po ocjeni turske vlade, ubacili pripadnici Guelenova pokreta. Od srpnja 2016. uhićeno je oko 50.000 ljudi, a više od 140.000 je smijenjeno i otpušteno...

foto/AFP

Provedena je neviđena čistka u institucijama vlasti u koje su se, po ocjeni turske vlade, ubacili pripadnici Guelenova pokreta. Od srpnja 2016. uhićeno je oko 50.000 ljudi, a više od 140.000 je smijenjeno i otpušteno.

Turski sud u srijedu je na doživotni zatvor osudio 34 osobe proglašene krivima za pokušaj ubojstva predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u propalom puču 15. srpnja 2016., izvijestila su turska glasila. Sud u Mugli je 34 osobe osudio na doživotni zatvor, a među njima bivšeg brigadnog generala Goekhana Soenmezatesa, za kojeg je ocijenio da je bio vođa skupine pučista koji su htjeli “zarobiti ili ubiti” Erdogana, objavile su informativne mreže NTV i CNN-Tuerk.

Ovo je bio dosad najveći sudski postupak među suđenjima vođenima diljem Turske nakon pokušaja državnog udara u kojemu je poginulo oko 250 ljudi, osim pučista. U noći na 16. srpnja 2016. dok su pučisti pokušavali zauzeti ustanove središnje vlasti u Istanbulu i u Ankari, skupina vojnika je u munjevitoj akciji zauzela hotel u Marmarisu u kojemu je Erdogan provodio odmor s obitelji.

Nakon pokušaja puča, turske vlasti su uzvratile žestokim progonom navodnih pristaša imama Fethullaha Guelena, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama. Provedena je neviđena čistka u institucijama vlasti u koje su se, po ocjeni turske vlade, ubacili pripadnici Guelenova pokreta. Od srpnja 2016. uhićeno je oko 50.000 ljudi, a više od 140.000 je smijenjeno i otpušteno.

A.G.