PULA: Gradonačelnik zabranio cajke, “čuvam identitet građanske, europske Pule”, organizator: “To je jer mrzi Srbe i bio je pijan”

U pulskom Domu sportova 25. ožujka trebao se održati koncert Duška Kuliša, Dragana Kojića, Ane Bekute i Zorane Mićanovića. Organizator koncerta “Hiljadarka” je krajem prošle godine sklopila ugovor o zakupu dvorane s trgovačkim društvom Pula Sport koje je vlasnik pulskog Doma sportova. Tvrde da je do sada je bilo prodano 85% ulaznica za navedeni koncert.

“Iako je cijeli tim Hiljadarke bio jako entuzijastičan za ovaj koncert, nismo mogli promijeniti odluku gradonačelnika Pule, gospodina Filipa Zoričića, koji je odlučio da ‘u javnim prostorima neće biti turbo folk glazbe'”, priopćili su iz Hiljadarke. Promocija je Glasu Istre pružila uvid u SMS prepisku i tvrdi kako je iz navedenih poruka jasno da je Zoričić zabranio koncert zbog vrste glazbe.

Zoričić je naknadno za Glas Istre prokomentirao navode promocije Hiljadarka. “Istina je da sam posve nedvosmisleno i jasno rekao da se u javnom prostoru grada Pule i u objektima kojima upravlja Grad koncerti ovakve vrste neće održavati i da mislim da ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju, duhu i mentalitetu grada”, tvrdi Zoričić.

“To je jedini i isključivi razlog zbog kojeg sam donio ovu odluku. Za ovaj događaj nismo znali na vrijeme, niti resorna pročelnica za društvene djelatnosti i mlade niti ja, inače bih odluku donio ranije. Vijest je došla do mene u trenutku kada se u INK obilježava 75 godina KUD-a Lino Mariani i sjećanje na Nella Milottija, događaj koji je pokazao na koji način moramo čuvati građanski duh grada, europsku i mediteransku Pulu”, nastavio je.

“Moja je dužnost biti otvoren prema svima, a u javnom prostoru, dok sam ja gradonačelnik, promovirat ćemo i čuvati identitet građanske, europske i mediteranske Pule, sa svim njezinim bogatim multikulturalnim i multietničkim vrijednostima”, ističe Zoričić.

“Pula je trenutno europski hotspot za koncerte. Ljeto u Areni donosi izvođače najvišeg svjetskog ranga – Robbie Williams, Imagine Dragons, Eros Ramazzotti, Florence and the Machine… Koliko to znači za Pulu kao destinaciju, suvišno je reći. Smatram da imamo pravo biti selektivni kada odlučujemo koji će izvođači nastupati u gradskim prostorima”, zaključio je pulski gradonačelnik.

Optužbe na račun Zoričića

“Nakon što sam dobio direktan broj telefona, kontaktirao sam osobno gradonačelnika na mobitel. Javio mi se potpuno pijan i kad je čuo s kime razgovora, sasuo je svu salvu uvreda na moj račun. Pokušao sam mirno razgovarati s gospodinom Zoričićem, no on je urlao na mene na telefon, vikao i meni ‘da ne želi srpska smeća u svom gradu‘”, oglasio se uskoro organizator. “Pokušao sam mu objasniti da je gospodin Duško Kuliš kultni hrvatski pjevač, Dalmatinac, Splićanin, no kad mi je u jednom trenutku počeo ‘je*ati srpsku mater‘ prekinuo sam ja telefonski razgovor ne želeći uopće na taj način komunicirati jer takav prostački način razgovora doista je ispod svakog nivoa”, poručuju iz “Hiljadarke. “Izražavam veliko i iskreno žaljenje svim građanima Pule koji su nakon jednog problematičnog, poročnog gradonačelnika, sad dobili još goreg gradonačelnika, čovjeka koji iz nama nepoznatog razloga mrzi Srbe i čak Hrvate optužuje da su ‘srpska smeća‘.”

Duško Kuliš je inače, spomenimo, Hrvat rođen u Kreševu, srednja Bosna, studirao je i karijeru započeo u Sarajevu, a u Split je doselio nakon rata, u dobi od 35 godina. Zanimljivo je da je i on sam u jednom intervjuu prije desetak godina naveo: “Dogodilo se da je u Hrvatsku ušao najgori kič i “trash” koji se ne sluša ni u Bosni ni u Srbiji. Strašno je kako se danas mladi truju s glazbom koja im je nametnuta”.

Gradonačelnik: “Ja ne pijem”

Odgovor gradonačelnika nije trebalo dugo čekati:

– Istina je da sam posve nedvosmisleno i jasno rekao da se u javnom prostoru grada Pule i u objektima kojima upravlja grad koncerti ovakve vrste neće održavati. Mislim da ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju, duhu i mentalitetu grada. To je jedini i isključivi razlog zbog kojeg sam donio ovu odluku. Za ovaj događaj na vrijeme nismo znali ni resorna pročelnica za društvene djelatnosti i mlade ni ja, inače bih odluku donio ranije. Vijest je do mene došla u trenutku kada se u Istarskom narodnom kazalištu obilježava 75 godina KUD-a Lino Mariani i sjećanje na Nella Milottija, događaj koji je pokazao na koji način moramo čuvati građanski duh grada te europsku i mediteransku Pulu. – rekao je Zoričić i nastavio:

– Moja je dužnost biti otvoren prema svima, a u javnom prostoru dok sam ja gradonačelnik promovirat ćemo i čuvati identitet građanske, europske i mediteranske Pule sa svim njezinim bogatim multikulturalnim i multietničkim vrijednostima. Pula je trenutačno europski hotspot za koncerte. Ljeto u Areni donosi izvođače najvišeg svjetskog ranga, kao što su Robbie Williams, Imagine Dragons, Eros Ramazzotti, Florence and the Machine… Koliko to znači za Pulu kao destinaciju, suvišno je reći. Smatram da imamo pravo biti selektivni kada odlučujemo koji će izvođači nastupati u gradskim prostorima – uzvratio je danas potvrdom prvotno objavljene informacije te objašnjenjem svog postupka pulski gradonačelnik Filip Zoričić još jednom ponovivši svoj rezolutni stav o otkazivanju koncerta turbo folk glazbe.

Odgovorio je i na navode u Cindorijevom priopćenju u kojem ga se optužuje za štošta, od bijesnog razgovora u alkoholiziranom stanju do mržnje prema Srbima.

– Potpuno sam šokiran time što se u tom priopćenju navodi. U alkoholiziranom stanju nisam nikada jer alkohol ne konzumiram. Na optužbe da mrzim Srbe mogu samo uzvratiti činjenicama. Lani je Đorđe Balašević proglašen počasnim građaninom Pule. A sa srpskom zajednicom u Puli jako dobro surađujemo. Ne znam kako još sve ovo komentirati. To što u tom priopćenju piše je dno dna. Razgovor koji se navodi jest bio temperamentan, ali mi odgoj ne dozvoljava da ikoga vrijeđam.