Pula: Istarski kulturnjaci osudili zviždanje “antifašista” hrvatskoj predsjednici

"To je najmanje što tolerantna Istra, njezina novija povijest suživota i njezini građani zaslužuju", zaključili su potpisnici priopćenja - Bratovština "Hrvatska Istra" Pazin, Družba Braće hrvatskoga zmaja - Zmajski stol Pazin, Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika Pula, Matica hrvatska - ogranci Pazin, Pula, Rovinj i Umag, akademik Josip Bratulić, mons. Ivan Milovan, biskup u miru, svećenici Stipan Bošnjak, Blaž Bošnjaković i Željko Zec...

Sa obilježavanja istarske županije

“To je najmanje što tolerantna Istra, njezina novija povijest suživota i njezini građani zaslužuju”, zaključili su potpisnici priopćenja – Bratovština “Hrvatska Istra” Pazin, Družba Braće hrvatskoga zmaja – Zmajski stol Pazin, Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika Pula, Matica hrvatska – ogranci Pazin, Pula,  Rovinj i Umag, akademik Josip Bratulić, mons. Ivan Milovan, biskup u miru, svećenici Stipan Bošnjak, Blaž Bošnjaković i Željko Zec.

Kulturne udruge i pojedinci iz Istre u četvrtak u priopćenju za javnost osudili su smišljeni i ružan događaj na svečanosti Dana županije u Pazinu na kojemu je, kako su naveli, “organizirana skupina ‘antifašista i sljedbenika kulta Josipa Broza Tita” izviždala hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović što je bilo, smatraju, “agresivno, politički i ideološki motivirano i s dobrim odgojem nespojivo”.

Istaknuli su kako zviždanje hrvatskoj predsjednici ponovno pokazuje kako je svečanost Dana županije u Pazinu “ponovno neprimjereno i ideološki jednostrano organizirana, umjesto da bude svetkovina svih Istrana i njihovih gostiju”.

Prisutna retrogradna društvena i politička svijest,, iskazi ostrašćene mržnje

“Iskazi ostrašćene mržnje, ovaj put zvižducima, upućeni su najprije istarskom svećenstvu koje je i u povijesti uvijek bilo uza svoj narod i sve vjernike, zatim prema istarskoj Crkvi te poglavito prema liku i djelu za narodnu stvar prezaslužnoga mons. Bože Milanovića”, stoji  priopćenju. U njemu se dodaje kako “nijekanje zasluga mons. Milanovića koje mu je svojedobno priznao i sam jugoslavenski vođa, u ovom slučaju nije izraz nepoznavanja povijesnih činjenica, već izraz nasljedne totalitarne svijesti i komunističke prakse, koja ne prepoznaje, niti priznaje doprinos drugih narodnom oslobođenju, a osobito ne kada je taj doprinos utemeljen na demokratskim postavkama, bez zločina i na hrvatskoj identitetskoj te državotvornoj ideji.”

Potpisnike priopćenja “žalosti što je takva retrogradna društvena i politička svijest prisutna na javnoj sceni u našem zavičaju, što kompromitira ovdašnji društveni i politički vladajući koncept, a nas kao hrvatske udruge i pojedince sramoti u očima domaće i šire demokratske javnosti”.

Ustvrdili su kako se “u duhu izvorne i autentične poruke pazinskoga Proglasa od 13. rujna 1943. gotovo imperativno potvrđuje, a  osobito sada, nakon opetovanih grešaka i promašaja dosadašnjih organizatora, potreba da se Dan sjedinjenja dostojanstveno, kulturno i odgovorno evocira svake godine, ali u obliku sve narodne svečanosti, upravo na taj dan, 13. rujna”.

Zato udruge u kulturi predlažu da se osnuje prigodni organizacijski odbor širokoga demokratskog sastava potvrđen na najvišoj razini, primjerice u Hrvatskome saboru i pod njegovim visokim pokroviteljstvom, kako bi se ubuduće izbjegle ovakve manipulacije i javno iskazivanje primitivizma, netrpeljivosti, čak mržnje, prema svima drukčijih svjetonazora te, u konačnici, prema povijesnoj istini.

“To je najmanje što tolerantna Istra, njezina novija povijest suživota i njezini građani zaslužuju”, zaključili su potpisnici priopćenja – Bratovština “Hrvatska Istra” Pazin, Družba Braće hrvatskoga zmaja – Zmajski stol Pazin, Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika Pula, Matica hrvatska – ogranci Pazin, Pula,  Rovinj i Umag, akademik Josip Bratulić, mons. Ivan Milovan, biskup u miru, svećenici Stipan Bošnjak, Blaž Bošnjaković i Željko Zec.B.P./H

G.S.

Comments are closed.