PULA PROTIV ĆIRILICE, PUPOVAC JE LJUT: “TKO NAM JE IŠARAO PLAKATE?”

Pula je nedavno zabranila nastup izvođačima turbofolka, tzv. “ćirilice” ili “cajki”, u gradskoj dvorani, a sad su na pomolu novi problemi s ćirilicom kao takvom u gradu. Na jumbo plakatu postavljenom u Puli u sklopu kampanje kojom Srpsko narodno vijeće promiče ćirilicu u četvrtak su osvanule uvredljive poruke. Na plakat s natpisom “Ćirilica je pismo zaštitnika Europe Ćirila i Metoda”, netko je dodao: “Mrš! Jedi govna!!“

Riječ je o kampanji pokrenutoj povodom 25. obljetnice osnivanja SNV-a koja je počela krajem prošle godine postavljanjem plakata s s pitanjem “Znate li što radimo 25 godina?”, na što su građani također često dopisivali svašta, a najčešće su komentirali sa “znamo”. Kampanju je osmislio komunikacijski stručnjak i dizajner Boris Malešević čiji je provokativni slogan “Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?”, u sklopu SDSS-ove kampanje za europske izbore 2019. godine, naravno, izazvao niz reakcija, što je Miloradu Pupovcu dobro došlo kao izgovor da opet progovori o “hrvatskom nacionalizmu” (kojeg sam, naravno, provocira). Zašto pak jedna od građana financirana udruga troši novac poreznih obveznika na promociju same sebe, drugo je pitanje.

Predviđeno je postavljanje šest različitih jumbo plakata do lipnja ove godine. Jedan od njih, kojim se promovira ćirilica, je i ovaj u Puli. Ćirilica je jedna od najvažnijih komponenti identiteta Srba u Hrvatskoj, rekao je najavljujući kampanju predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i naglasio da se radi o jednom od tri povijesna pisma – uz glagoljicu i latinicu – kojim su se služili ili se i dalje služe “slavenski narodi”.

„Radimo na tome da se ćirilica primi kao pismo, a ne kao nešto drugo. Dakle, kao pismo koje je, kao i svako drugo, prije svega sredstvo sporazumijevanja, a ne nesporazumijevanja, kamoli sredstvo za razgraničavanje naroda ili stvaranja neprijateljstva u odnosima. Ćirilica, koja je postala europsko pismo s ulaskom Bugarske u EU, pismo je s kojim Hrvatska ima problem, odnosno ima ga dio ljudi u Hrvatskoj zbog čega se i Hrvatima i Srbima iz Hrvatske stvara grč u želucu”, rekao je Pupovac. No, naravno da Hrvatima ćirilica baš nije draga, nakon svega što se događalo u Domovinskom ratu, gdje ćirilica nije bila samo pismo “slavenskih naroda” nego i sredstvo obilježavanja zaposjednutog teritorija, jedan od simbola srpske planirane kulturne hegemonije i velikosrpstva.

Pupovac, inače izrazito sekularno i antireligijski nastrojen kad je riječ o katoličkoj crkvi, rekao je još: “I u odnosima između Hrvatske i Srbije stvara se grč. Mi želimo podsjetiti da je to pismo dvojice svete braće, kako u crkvenim knjigama zovu Ćirila i Metoda, odnosno Kirila i Metodija, koji su zaštitnici Europske unije po prijedlogu pape Ivana Pavla Drugog. Drugim riječima, htjeli bismo u godini u kojoj smo zaokružili strateške ciljeve potpune integracije u EU podsjetiti na neophodnost da na tim istim vrijednostima EU integriramo svoje sugrađane srpske nacionalnosti. Da se prisjetimo njihovog doprinosa izgradnji mira, pomirenja i u konačnici pristupanja Hrvatske EU, kao i neophodnosti da se bez grča prepoznaju i priznaju posebnosti karakteristične za Srbe kao jedan od južnoslavenskih naroda. Ništa više negoli što su priznati Bugari kao južnoslavenski narod unutar EU“.

Glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač rekla da policija nije primila dojavu o oštećenom plakatu, ali da su policijski službenici u petak postupili slijedom medijskih objava i poduzet će mjere i radnje iz svojih nadležnosti.

Reagirao je i pulski SDP: “Pula i Istra oduvijek njeguju multikulturalnost i suživot te takve pojave ne smiju proći bez osude”, poručili su.

“Osuđujemo takve pojave te pozivamo sve nadležne institucije da pronađu počinitelje i provedu sve proaktivne mjere u smislu prevencije i edukacije”, zaključili su iz SDP-a.