Puno nepoznanica oko rušenja ruskog aviona: Na popisu zarobljenika neki su već razmijenjeni

Platforma X

Još je uvijek nejasan razlog zbog kojeg se jučer u regiji Belgorod, neposredno uz granicu s Ukrajinom, srušio ruski vojni transportni zrakoplov Iljušin Il-76. Moskva tvrdi da su u oborenom avionu poginula sva 74 putnika, od kojih su 65 bili ukrajinski ratni zarobljenici koji su prevoženi na razmjenu.

 

U cijeloj priči je još puno nepoznanica. Prvo, je li zrakoplov doista oborio ukrajinski protuzračni sustav stacioniran na području Harkiva ili je pogođen u prijateljskoj vatri ruskih snaga. Postoji i teorija da se radilo o katastrofalnom tehničkom kvaru. I drugo, tko se uopće nalazio u zrakoplovu.

Glavna urednica ruskog državnog medija RT Margarita Simonjan objavila je, naime, navodni popis imena ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su bili na letu, ali je nekoliko ruskih i ukrajinskih izvora primijetilo da se na popisu nalaze i i imena onih koji su već razmijenjeni 3. siječnja, prenosi Novi list.

Predsjednik Odbora za obranu ruske Rume tvrdi da je transporter oboren ili projektilom iz američkog sustava Patriot ili njemačkog IRIS-t sustava, iako se Ukrajina obvezala da neće koristiti donirano oružje za napade na ruskom teritoriju. No njemački sustav za to nema dovoljan domet, dok bi i Patriot uz granicu bio u dometu ruskih zrakoplovnih snaga.

Postoji i teorija po kojoj ruski avion nije prevozio ukrajinske zarobljenike, već dalekometne rakete S-300, koje ruske snage često koriste u napadima na kopnene ciljeve u Harkivskoj oblasti. CNN primjećuje kako u ruskoj verziji događaja zbunjuje i to što su ukrajinske zarobljenike čuvala samo tri ruska vojnika. Bivši ukrajinski ratni zarobljenik Maksim Kolesnikov objavio je na mreži X kako je, kad je on transportiran prema Belgorodu, u avionu na 50 zarobljenika bilo najmanje 20 ruskih vojnih policajaca.

Savjetnik ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko također je izrazio sumnju da su ratni zarobljenici uopće bili u zrakoplovu, navodeći kako su i ruski vojni blogeri potvrdili da se zarobljenici obično prevoze željeznicom ili cestovnim putem, a ne avionom. Geraščenko također tvrdio da je avion u trenutku rušenje letio od Belgoroda, a ne prema njemu.

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) navodi kako ovaj slučaj ima i karakter informacijskog rata između dviju strana, te da na temelju dostupnih informacija nije u stanju procijeniti što se zapravo dogodilo.

Specijalizirana stranica The War Zone zaključuje, pak, kako bi navodne video snimke s mjesta pada zrakoplova mogle podržati teoriju da je avion oborila raketa protuzračne obrane, jer je olupina aviona prošarana rupama kakve obično stvaraju fragmentacijske bojeve glave, piše Novi list.