PUPOVAC NA IZBORIMA dobio u Zagrebu 156 GLASOVA – OD 19.343 pripadnika srpske nacionalne manjine!

Milorad Pupovac-foto-facebook

Na izborima članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina koji su održani proteklog vikenda, u Zgrebu je od mogućih 19.343 pripadnika srpske nacionalne manjine na biračkom popisu, izborima pristupilo njih – 240 ili 1,24 posto. Milorad Pupovac, prvi na listi u Zagrebu, dobio je 156 glasova. To je manje od 1% upisanih zagrebačkih manjinskih birača!

Ove brojke najzornije prikazuju čemu služi glasilo SNV-a na čelu s Pupovcem koje je ove godine za Novosti dobilo 600 tisuća eura. Riječ je o glasilu koje dobiva sredstva iz državnog proračuna za teme posvećene srpskoj nacionalnoj manjini. Tim novcem Novosti bi trebale njegovati kulturnu autonomiju i izvještavati čitateljstvo o pitanjima o pravima srpske nacionalne manjine. Jedna od bitnih stavaka su izbori za članove vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Koliko su Novosti uspjele u svojoj ulozi najbolje govori podatak o katastrofalno niskoj izlaznosti. To se pogotovo vidi u Zagrebu gdje je od više od 19 tisuća birača, na izbore izašlo njih 240 ili 1,24 posto.

Prvi na listi, vječno uplakani Milorad Pupovac dobio je 156 glasova.

Njegove kolegice iz SDSS-a Dragana Jeckov i Anja Šimpraga dobile su u svojim županijama znatno veći broj glasova, no i u drugim dijelovima Hrvatske zabilježen je slab interes za ove izbore od strane srpske nacionalne manjine.

Tako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 19.681 mogućeg birača iz redova srpske nacionalne manjine, na izbore izašlo njih 3.328 tj. 3.130 jer je 98 listića bilo nevažećih. Izlaznost birača srpske nacionalne manjine bila je tako 16,40 posto.

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga u Šibensko-kninskoj županiji osvojila je 815 glasova. Tamo je na izbore od 8.953 birača izašlo njih 1.174 tj. 1.149 listića je bilo važećih. Riječ je o izlaznosti od 13,11 posto.

Izvor: Narod.hr