Pupovac tuži Novu TV: “OPTUŽUJU SRBE U BOROVU DA SU ČETNICI”

Oskrnavljeni spomenik redarstvenicima u Borovu

Stranka na vlasti tužaka privatni medij državnoj agenciji… Tako pojednostavljeno izgleda situacija kojoj svjedočimo ovih dana. Naime, Srpsko narodno vijeće na čelu s Miloradom Pupovcem tužilo je Agenciji za elektroničke medije Novu TV zbog priloga iz Borova povodom godišnjice ubojstva 12 hrvatskih policajaca. Sumnjamo da će reagirati Hrvatsko novinarsko društvo kako bi se pojadalo da je riječ o pritisku vlasti na neovisnost medija, piše narod.hr

Kako javlja glasilo SNV-a, Novosti, ”izvještaj iz Dnevnika Nove TV od 2. maja o komemoraciji koja je tog dana održana u Borovu povodom 32. obljetnice masakra 12 hrvatskih policajaca ocijenili su neobjektivnim i neprofesionalnim”.

Naime, Novosti su izgleda mjerilo objektivnosti i profesionalnosti.

Tvrde da je u spornom prilogu ”novinarka Marina Bešić Đukarić otvoreno sugerirala kolektivnu odgovornost cijele srpske zajednice za spomenuti zločin, što je razvidno iz off tvrdnje da je ‘2. svibnja ovo većinsko srpsko selo redovito prazno…’, što nadalje ‘prate kadrovi spuštenih roleta na zatvorenim, valjda srpskim prozorima, čime se dodatno podilazi nacionalističkom narativu koji već godinama cijelu jednu zajednicu na istoku Hrvatske proglašava kolektivno odgovornom za neke od najtežih ratnih zločina’.

Prilog Nove TV možete pogledati ovdje

“Kroz cijeli prilog sugerira se nemogućnost suživota i oprosta, a frustraciju preživjelih, kao i članova obitelji ubijenih uslijed, po njima, nedovoljnog procesuiranja samog zločina, dodatno se podgrijava pa sama novinarka sebi uzima za pravo zaključiti kako je ‘teško krenuti dalje…’”, piše dalje u dopisu koji je potpisao glasnogovornik SNV -a Eugen Jakovčić.

Potom Eugen Jakovčić koji je nekoć radio u Documenti, navodi kako su to sve, po njemu očito dovoljno, kažnjeni odgovorni za masakr u Borovom Selu.

Navodi da je optuženo pet hrvatskih državljana koji su bili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Četvorica su nedostupna hrvatskom pravosuđu. Uhićen je tek Milan Marinković 2010. osuđen na tri i pol godine zatvora, što je smanjeno na tri te je odmah nakon presude pušten na slobodu jer je većinu toga odgulio u pritvoru.

Na kraju iz SNV-a kažu u Novostima ”da su najistaknutiji članovi i članice srpske zajednice na istoku Hrvatske iskreno posvećeni obnovi međunacionalnog, hrvatsko-srpskog povjerenja, a svake godine delegacija Srpskog narodnog vijeća, polaže vijence žrtvama na Ovčari i na Dunavu kod Vukovara”.

Što je to točno novinarka Nove TV krivo rekla? Da je 2. svibnja na obljetnicu ubojstva 12. hrvatskih policajaca Borovo Selo prazno, da su spuštene rolete?! Pa to je notorna činjenica.

O kakvoj to posvećenosti obnovi međunacionalnog povjerenje pišu Novosti kada načelnik Općine Borovo iz redova SDSS-a ne prisustvuje komemoraciji na koju stižu svake godine pripadnici državnog vrha.

Zoran Baćanović, kako je ime ovom široj javnosti nepoznatom načelniku Općine Borovo, nije se 2021. htio susresti niti s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je došao odati počasti masakriranoj 12-torici policajaca, a kamoli da mu je palo na pamet po svojoj dužnosti sudjelovati pro forme u komemoraciji. ”Mi tamo nikad nismo prisutni niti ćemo ikad biti, naravno”, rekao je načelnik 2021.

”Danas sam ovdje i htio sam se naći s načelnikom iz SDSS-a, ne znam kako se zove. Na kavi, a ne da on dolazi ovdje. I tu je nastupila agonija. Prvo je rekao da mora na konzultacije, a na koncu i da ne može. Sada je negdje iza roleta, ja ga pozdravljam. Došao sam ga pitati što ima s pravima Srba i ćirilicom ovdje, rekao je Milanović.

”Kako sam se ja borio za prava Srba, tako sam ja sada njemu došao reći da mi smeta spomenik Vukašinu Šoškočaninu ovdje na groblju, jer je to spomenik ubojici koji se utopio u Dunavu, a spomenik godinama stoji i vrijeđa ljude, istaknuo je Milanović naglasivši da je to rješiv problem jer zakonski groblja nisu privatna svojina već javna površina. Dodao je kako se spomenik Šoškočaninu očito ne želi maknuti jer nekom odgovara ta tenzija.

”To je moje pitanje načelniku općine, gdje Pupovac dobiva 50 posto od ukupnog broja glasova koje dobiva u Hrvatskoj, negdje oko 10.500, poručio je iz Borova predsjednik Milanović, podrugljivo dodajući da je htio razgovarati s načelnikom, no da je očito u SDSS-u takav Gleichschaltung da se prvo mora pitati Beograd pa Pupovca ili obrnuto”, kazao je 2021. Milanović.

Paradoksalno, upravo su mještani Borova najviše glasova na predsjedničkim izborima dali upravo njemu.

Načelnik Borova: ”Oluja – zločin koji još traje”
Bačanović koji izjave voli davati tek Radio Borovu, doista se rijetko viđa po medijima.
‘Proslavio’ se tek te iste 2021. kada je na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti na svome Facebook profilu objavio fotografiju na kojoj se vidi transparent na kojem piše ”Oluja – zločin koji još traje”.

Glavu je promolio i kada je trebalo osuditi crtanje murala u spomen ubijenim hrvatskim policajcima na zid Veleprometa, tvrtke u privatnom vlasništvu za što je sama tvrtka dala i zeleno svjetlo.

”Velepromet je dao suglasnost za crtanje murala, ne razumijem ovakav postupak. Mi nemamo ništa protiv spomen-obilježja koje je poginulim policajcima postavljeno u centru Borova. Mi tamo nikad nismo prisutni niti ćemo ikad biti, naravno. Ali, oni koji žele doći, slobodno mogu tamo polagati vijence, raditi što god žele, to je njihova stvar. Ovo je, međutim, dolijevanje ulja na vatru, prst u oko našim mještanima. Vidjet ćemo kako naš dio prostora ograditi od toga. Napisat ću priopćenje direktoru Veleprometa, koji posluje niz godina u Borovu. Svi naši mještani, pa i Općina, kupovali su u toj trgovini. Kako sada Velepromet može očekivati da mi sutra imamo neku poslovnu suradnju. To, naravno, ne može očekivati,” rekao je Baćanović.

Velikosrpski grafiti i ‘Ponovićemo Ovčaru’
Posjetimo samo da su na poručuj Borova u niz navrata po zidovima ispisivani grafiti s četiri C, pa i na sam spomenik ubijenim redarstvenicima, grafiti kojima se veliča tzv. velika Srbija, kao i grafit: Ponovićemo Ovčaru.

Uostalom i SNV-u je dobro poznato da je Borovo na glasu kako glavno uporište velikosrpske pobune na istoku Slavonije. O tome najbolje svjedoči pjesma ”Kad zagrmi iz Borova Sela”.