Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Pupovčev slogan da ”Hrvatska treba Srbe” je teška uvreda za hrvatske branitelje i cijeli hrvatski narod

Glavni urednik Braniteljskog portala Vlado Kolak razgovarao je s novinarom i publicistom Vjekoslavom Krsnikom o kampanji SDSS-a Milorada Pupovca te politici koja se krije iza njihova slogana ”Hrvatska treba Srbe”.

 

BP: Zašto smatrate da je Milorad Pupovac u, kako je nazivate, unutarnjoj agresiji na Republiku Hrvatsku?

Stranka saborskog zastupnika Milorada Pupovca SDSS (samostalna demokratska srpska stranka) na iduće izbore za Hrvatski sabor izlazi s kampanjom u kojoj je glavni slogan “Hrvatska treba Srbe”. Po već ustaljenom običaju iza kojega stoji Milorad Pupovac i njegovo Srpsko narodne vijeće to je opet jedna protustavna provokacija kao dio te unutarnje agresije koja se sustavno vodi protiv Republike Hrvatske. I sam predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković odgovoran je što mu dopušta takve uvrede.

BP: Što se, po vama, provlači kroz sporni slogan SDSS-a?

Kao prvo treba podsjetiti da u Republici Hrvatskoj ustavnopravno ne postoje nikakvi Srbi, nego su to pripadnici etničke srpske nacionalne manjine. U najmanju ruku njih se može smatrati “hrvatskim Srbima”, kao pripadnicima hrvatske nacije u koju spadaju i sve druge nacionalne manjine. Pravi politički Srbi žive na teritoriju Republike Srbije i Dodikovog entiteta tzv. Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. Prema tome slogan SDSS-a za iduće izbore za Hrvatski a ne Hrvatsko-srpski sabor je doslovno protuustavan. Nije slučajnost da je taj slogan osmislio uspješni hrvatski dizajner Boris Malešević koji je i sam etnički Srbin.

BP: Ima li suvremena Hrvatska razloga za zabrinutost zbog takve srpske politike?

Povijest hrvatsko-srpskih odnosa puna je velikosrpskih prisezanja za hrvatskim teritorijem i stalnim velikosrpskim prijetnjama hrvatskom nacionalnom identitetu i društvu. Dovoljno se prisjetiti Garašaninovim i Moljevićevim planovima u stvaranju velike Srbije i odlučnosti srpske intelektualne elite da takvu ekspanzionističku politiku zdušno podrže što je simbolično sadržano u ideji Nikole Stojanovića s početka prošlog stoljeća “u istrazi naše ili vaše” objavljenoj u zagrebačkom “Srbobranu”. Ključni je prijepor u identifikaciji hrvatskih pravoslavaca kao Srba  što se u memorandumskoj politici Srpske akademije nauka i umetnosti proteglo do današnjeg dana s projektom o tzv. “srpskom svetu”. Hrvatski pravoslavci nisu imali i nemaju nikakve veze sa srpskim svetosavskim pravoslavljem jer su živjeli kroz stoljeća u hrvatskim krajevima pod okriljem Karlovačke mitropolije a za vrijeme NDH imali su svoju autokefalnu Hrvatsku pravoslavnu crkvu kojoj su četnički partizani pobili cjelokupno svećenstvo na čelu s mitropolitom Germogenom.

BP: Međutim, sa srpske strane stalno se niječe postojanje Hrvata pravoslavaca. Mislite li da je barem došlo do otriježnjenja u prihvaćanju samostalne Hrvatske kao činjenice?

U postojećim okolnostima Pupovčev slogan “Hrvatska treba Srbe” je teška uvreda za sve ono što je Hrvatska prošla da bi stekla nezavisnu državu nakon raspada komunističke Jugoslavije. Pupovčevi tzv. Srbi u velikom broju ustali su protiv uopće ideje o nezavisnoj Hrvatskoj i zdušno su prihvatili Miloševićev projekt stvaranja velike Srbije. Takvi Srbi na kraju su doživjeli težak poraz  pa su na koncu traktorima morali napustiti svoje paradržavne tvorevine, čime je njihov postotak u Republici Hrvatskoj spao sa 12 na 3 posto. Ti Pupovčevi Srbi pa i sam Milorad Pupovac kao njihov predvodnik nemaju nikakvo legitimno pravo da tvrde kako “Hrvatska treba Srbe”. Za vrijeme Domovinskog rata oni su ustali protiv države u kojoj su desetljećima živjeli a koju nikad nisu prihvatili kao svoju domovinu. I ne samo to, nego oni čak bez stida, jer taj pojam, kako je ocijenio njihov vodeći akademik Dobrica Ćosić,  kod Srba ne postoji, svojataju istaknute hrvatske pravoslavce kao Srbe. Tako su za njih Srbi znanstvenik svjetskog glasa Nikola Tesla, feldmaršal Svetozar Borojević “lav od Soče”, skladatelj Josif Runjanin, pjesnik Petar Preradović, a u novije vrijeme čak i jezuit dakle katolik Ruđer Bošković. Tom velikosrpskom ludilu jednostavno nema kraja.

BP: Čini se kako je u Vladi RH jedino podpredsjednik Ivan Anušić kao dragovoljac i branitelj svjestan kakve sve boli Pupovac nanosi hrvatskom narodu. Kako vidite rješenje tog problema?

Hrvatska dakle ne treba Pupovčeve protuhrvatske Srbe, jer postoje Hrvati pravoslavne vjere koje još uvijek službena hrvatska politika totalno ignorira, iako su takvi hrvatski pravoslavci u relativno velikom broju, njih oko 10.000, sudjelovali u Domovinskom ratu. Takvi nisu nikad prihvatili to velikosrpsko svojatanje njih jednostavno zbog toga što ne pripadaju etnički srpskom nego hrvatskom nacionalnom identitetu. I u Domovinskom ratu kao pripadnici pravoslavne vjere borili su se za taj svoj hrvatski nacionalni identitet. Da nabrojimo samo nekoliko, takvi su nedavno preminuli pukovnik Hrvatske vojske Ratko Despot, istaknuti veteran iz obrane Vukovara Predrag Peđa Mišić, takav je bio poznati nogometaš Hajduka Pero Nadoveza koji je javno isticao da je on hrvatski pravoslavac.

Oni su se borili za hrvatski nacionalni identitet ali ih ni sustav ne prepoznaje kao takve. Kakve su posljedice takve hrvatske politike prema tom dijelu vlastitih građana i hrvatskih sunarodnjaka?

Te hrvatske pravoslavce službena politika još uvijek ne priznaje, štoviše u posljednjem popisu stanovništva bilo im je protuustavno zabranjeno da se deklarirasju kao Hrvati pravoslavne vjere, iako ih je u prethodnom popisu  2021. godine bilo oko 17.000. Jedan veliki paradoks koji čak potvrđuje da Hrvatska nije do kraja pravna država leži u činjenici da u Republici Hrvatskoj ilegalno djeluje Srpska pravoslavna crkva kojoj je čak komunistički čelnik Ivica Račan ustupio brojnu imovinu bivše Karlovačke mitropolije. Ta crkva čak i ne priznaje Republiku Hrvatsku kao državu i djeluje kao zagovornik velikosrpske ideologije.. Istodobno ta službena politika prije svega parajugoslavenskog SDP-a, ali i sadašnjeg HDZ-a na čelu s Andrejom Plenkovićem ne želi podržati nastojanja da se obnovi autokefalna Hrvatska pravoslavna crkva. U takvim okolnostima ne iznenađuje što Milorad Pupovac saborski zastupnik iza kojega stoji  samo 12 posto pripadnika Srpske nacionalne manjine izlazi na izbore s provokativnim sloganom “Hrvatska treba Srbe”.

Najnovije

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...

Ivana Petrović: Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske

Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda...