Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Putin: Nuklearno oružje postoji da bi se koristilo

Rusija je i dalje u stanju borbene pripravnosti i potpuno je spremna za nuklearni rat, ali trenutačno ne hita sve prema tome, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu.

 

U intervjuu državnim medijima, Putin, koji je pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu i koji je gotovo siguran da će pobijediti na predsjedničkim izborima od 15. do 17. ožujka, rekao je da će Rusija biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje ako njezin suverenitet bude ugrožen.

“S vojno-tehničke točke gledišta, mi smo, naravno, spremni”, rekao je Putin televiziji Rusija-1 i novinskoj agenciji RIA, odgovarajući na pitanje je li zemlja doista spremna za nuklearni rat.

Rekao je da Sjedinjene Države razumiju da će Rusija, ako rasporedi američke trupe na ruskom teritoriju, ili u Ukrajini, taj korak tretirati kao intervenciju.

“(U Sjedinjenim Državama) ima dovoljno stručnjaka na području rusko-američkih odnosa i na području strateškog suzdržavanja”, rekao je Putin. “Stoga, ne mislim da ovdje sve hita prema tome (nuklearnom sukobu), ali mi smo spremni za to”, dodao je, prenosi Maxportal.

Ponovio je da je uporaba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, čija politika utvrđuje okolnosti u kojima bi Rusija mogla upotrijebiti svoje oružje. “Oružje postoji da bi se njime koristilo”, rekao je. “Mi imamo svoje principe.”

Ako Sjedinjene Države provedu nuklearne pokuse, Rusija bi mogla učiniti isto, dodao je u opširnom intervjuu. “Nije potrebno… još moramo razmisliti o tome, ali ne isključujem da možemo učiniti isto.”

Međutim, Putin je rekao da se Rusija nikada nije suočila s potrebom da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, gdje sukob bjesni od veljače 2022. “Zašto trebamo koristiti oružje za masovno uništenje? Nikada nije bilo takve potrebe.”

Ruski predsjednik u intervjuu je izjavio i da se Rusija ne miješa ni u koje izbore i da će surađivati sa svakim izabranim čelnikom SAD-a. “Mi se ni na koji način ne miješamo ni u koje izbore”, rekao je.

“I, kao što sam rekao mnogo puta, radit ćemo sa svakim čelnikom kojem vjeruje američki narod, američki glasač”, dodao je. Naveo je i da ga je Donald Trump, dok je bio predsjednik, grdio da “simpatizira” sadašnjeg predsjednika Joea Bidena.

Putin je izjavio i da je ulazak Finske i Švedske u NATO “besmislen korak” te da će Rusija rasporediti trupe i sustave za uništavanje na finskoj granici nakon što se Finska pridruži savezu.

“Ovo je apsolutno besmislen korak (za Finsku i Švedsku) sa stajališta osiguranja vlastitih nacionalnih interesa”, rekao je. “Tamo (na finskoj granici) nismo imali trupe, sada će biti tamo. Tamo nije bilo sustava za uništavanje, sada će se pojaviti”.

Najnovije

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...

Ivana Petrović: Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske

Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda...