Utorak, 28. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

‘Putin otvara drugi front da bi nas odvratio od Ukrajine! To trebaju riješiti vojnici s Balkana, Talijani i Grci‘

Foto:Jutarnji list

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin širi propagandu i podgrijava vjerske sukobe na Kosovu i u Bosni i Hercegovini da bi NATO odvukao na drugi front, dalje od Ukrajine, piše James Stavridis, umirovljeni zapovjednik NATO-a u Europi, u svojoj kolumni za Bloomberg. “Poznajem dobro taj teren”, piše Stavridis podsjećajući da je zapovijedao razaračem koji je početkom devedesetih provodio blokadu dostave oružja na zaraćeni Balkan.

Tenzije perzistiraju na tom području, ocijenio je umirovljeni mornarički admiral, prema kojem bi Vladimir Putin mogao iskoristiti “neriješene račune” u ovom dijelu svijeta.

“On zna da će ponovno uvlačenje država članica NATO-a u nadzor nad nemirnim Balkanom odvući njihov fokus s potpore Ukrajini”, prenosi Jutarnji list pisanje Stavridisa.

Prema njemu, Putin očito potiče Srbiju da izvrši pritisak na vladu Kosova, koju podržava NATO, a također radi na destabilizaciji klimave vlasti Bosne i Hercegovine.

Umirovljeni kontraadmiral Mark Montgomery, koji je bio njegov časnik za planove NATO-a u Europi, rekao mu je: “Ovo je ista vrsta izazova s ​​kojim smo se nosili prije deset godina – Putin ima koristi od zakuhavanja situacije drugdje u Europi. On pokušava oslabiti vjerodostojnost NATO-a i odvratiti nas od podrške Ukrajini.”

“Srećom, Zapad ima mogućnosti”, nastavlja Stavridis. “U ovom trenutku ideja o raspoređivanju NATO-ova bataljuna u Ukrajini nije izgledna. Stoga je povećanje broja vojnika raspoređenih na Kosovu i preduhitrivanje nemira koje Putin pokušava potaknuti moguće i strateški ima smisla”, navodi objašnjavajući kako bi se mogla ostvariti učinkovita regionalna podjela tereta unutar saveza.

“Članice s Balkana i iz susjednih zemalja (poput Grčke i Italije) mogu se usredotočiti na tu regiju. A istočnoeuropske i nordijske članice mogu biti na čelu NATO-ovih napora u Ukrajini. Velike zemlje na zapadu, kao što su Francuska, Njemačka, UK i SAD, imaju dovoljno resursa da budu uključene u obje regije”, predložio je umirovljeni admiral.

Uz stabilizacijske snage, NATO ne smije zaboraviti rusko korištenje takozvanog hibridnog ratovanja, smatra Stavridis. Putin je dobar u korištenju društvenih medija, u kampanjama dezinformiranja i proruskoj propagandi za stvaranje napetosti izvan svojih granica, dodaje. “NATO mora koristiti vlastite informacijske mreže da bi razotkrio te lažne priče i suprotstavio im se”, kaže on.

“Ako Rusi odluče povećati uloge, mogli bi posegnuti za kibernetičkim napadima na električne mreže i druge važne ciljeve na Kosovu i u nesrpskim dijelovima Bosne. To bi stvorilo zbrku i povećalo društveno nezadovoljstvo. NATO može balkanskim saveznicima i prijateljima pružiti bolje sustave kibernetičke obrane”, poručuje.

Za kraj, bivši admiral podsjeća na “ekonomske metode suprotstavljanja ruskom djelovanju”. “Srbija očajnički želi članstvo u EU, kao i Bosna i Hercegovina. Njihovi čelnici žele surađivati ​​sa Zapadom i izbjeći sankcije. Srpski veleposlanik u SAD-u nedavno je napisao pismo u kojem tvrdi da Srbija samo želi mir. Srbi mogu pokazati da su iskreni tako što će odbaciti Putinove manipulacije i dopustiti Zapadu da ostane usredotočen na svoj najveći izazov: ruski nemoralni rat u Ukrajini”, zaključio je Stavridis.

Najnovije

Diljem zemlje obilježava se Dana Hrvatske vojske

Foto:MORH   Diljem zemlje počelo je obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na...

28. svibnja 2015. – dramatični događaji na Trgu Svetog Marka, policija krenula silom na branitelje

Foto:Fah   28. svibnja obilježava se godišnjica dramatičnih događanja na Trgu Svetog Marka, kada je hrvatska policija 2015. krenula silom na hrvatske branitelje, invalide iz Domovinskog...

Biblijska poruka 28.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nemjeriva nagrada nasljedovanja

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 10,28-31 Petar reče Isusu: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću,...

Milanović će se uskoro povući iz javnosti: Kuje plan o novom mandatu, ali jedan detalj je čudan

Foto:Screenshot/HRT   Parlamentarni izbori su za nama, pred vratimo smo europskih izbora, a ovu superizbornu godinu privesti ćemo kraju s prvim krugom predsjedničkih izbora koji se...

Turudić: Plenković je donio ispravnu odluku kad me odabrao; Baš me briga za pritiske, pritisak je bio medijski

Jutros je u uredu Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obavljena primopredaja dužnosti između dosadašnje Glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i novoimenovanog Glavnog državnog...