Putin pred pobjedom na referendumu koji mu omogućuje ostanak na vlasti do 2036…

Putin je srijedu, zadnji dan glasovanja, jednokratno proglasio neradnim danom kako bi potaknuo veći odziv na birališta...

Ruski predsjednik Vladimir Putin dobio je podršku više od 70 posto ruskih birača za promjene ustava koje će mu omogućiti da ostane na vlasti i idućih 16 godina, po prvim rezultatima referenduma objavljenim zadnjeg dana sedmodnevnog referenduma…

Uvjerljiva većina birača, više od 73 posto, prihvatila je ustavne amandmane, objavilo je referendumsko povjerenstvo nakon nešto više od četvrtine prebrojanih glasova.

Putin, star 67 godina, na vlasti je već dva desetljeća, kao predsjednik ili premijer, i trenutno je ruski i sovjetski čelnik koji je najduže na vlasti od čelnika SSSR-a Josifa Staljina.

Referendumom se želi potvrditi paket izmjena ustava koje bi omogućile Putinu da se još dva puta kandidira i potencijalno ostane na vlasti do svoje 84. godine. Njegov sadašnji mandat završava za četiri godine.

Putin je sve svoje izbore dobio uvjerljivom razlikom i njeguje reputaciju jamca ruske stabilnosti, nasuprot gospodarski i politički nestabilnom razdoblju postsovjetskih devedesetih godina prije njegova dolaska na vlast.

Ruska politička stručnjakinja Anna Arutunyan, autorica knjige o Putinovu životu, ocijenila je da će stabilnost biti odlučujući čimbenik na glasovanju.

– Ljudi, više apatično, glasaju za stabilnost, rekla je Arutunyan za agenciju dpa.

Najveći ruski institut za ankete, Ruski istraživački centar za javno mišljenje je objavio da se 76 posto onih koji su već glasali izjasnilo za promjene.

Glasanje je trajalo sedam dana kako bi se smanjile gužve na biralištima i spriječilo širenje zaraze novim koronavirusom.

Putin je srijedu, zadnji dan glasovanja, jednokratno proglasio neradnim danom kako bi potaknuo veći odziv na birališta.

Izborno povjerenstvo je reklo da se do podneva na referendum odazvalo više od 50 posto birača, koliko je potrebno da bi bio važeći.

Referendumom se tražila demokratska potvrda ustavnih amandmana koje je već potvrdio ruski parlament a Putin potpisao.

Amandmani uključuju popularne mjere poput utvrđivanja minimalnog dohotka i prilagođavanje mirovine troškovima života. Građani su se mogli izjašnjavati samo za cijeli paket izmjena.

Među amandmanima su i zabrana istospolnih brakova i iskaz vjere u Boga, što je snažan otklon od ateističke doktrine Sovjetskog Saveza.

Putin, blizak moćnoj ruskoj pravoslavnoj crkvi, ranije je zakonima iz 2013. zabranio usvajanje djece istospolnim parovima i javno promicanje istospolnih odnosa, donosi HRT.

T.H.