Putin s Carlsonom govorio o globalnom ratu, kraju borbi u Ukrajini, Amerikancima

Američki konzervativni novinar Tucker Carlson sinoć je na svojoj web-stranici te na platformi X premijerno objavio svoj intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Intervju je trajao dva sata i sedam minuta, a u uvodu je naglasio kako je sugovornika pitao zašto je krenuo u napad na Ukrajinu. Putin je dugo pričao o ruskoj povijesti i naglasio kako rat s Ukrajinom želi okončati putem pregovora. Rekao je i da nema namjeru napasti Poljsku ili Latviju te da nikakav globalni rat ne dolazi u obzir.

 

Putin je pola sata pričao o povijesti Rusije

Carlson je pitao Putina je li krenuo na Ukrajinu zbog toga što je osjetio prijetnju za Rusiju. Carlson je dobio odgovor koji ga je šokirao, kaže. Američki novinar potom je dodao kako je Putin možda i pola sata pričao o povijesti Rusije sve tamo od osmog stoljeća. On ga je, tvrdi, nekoliko puta pokušao prekinuti, ali Putin bi se uvijek uzrujao kada bi ga se prekidalo. ”Na kraju sam mu dopustio da priča koliko želi. I bio je iskren, sviđalo se to vama ili ne. Putin zaista vjeruje da Rusija polaže povijesna prava na dijelove zapadne Ukrajine”, ustvrdio je voditelj.

”Važno je da je Lenjin, utemeljitelj sovjetske države, uspostavio Ukrajinu”, ustvrdio je Putin tijekom svojih izlaganja o povijesti. ”U početku je riječ Ukrajinac opisivala čovjeka koji živi na rubovima države ili radi kao graničar, to nije bila oznaka etničkog pripadanja. A onda je stvorena sovjetska Ukrajina. Nakon Drugog svjetskog rata Ukrajina je uz područja koje su prije rata pripadala Poljskoj dobila i dijelove Mađarske i Rumunjske. Ukrajina je umjetna država koja je oblikovana po Staljinovoj volji”, objašnjavao je Putin.

Putin tvrdi da se Zapad više boji Kine nego Rusije

Putin je također ustvrdio kako se Zapad više ”boji jake Kine nego što se boji jake Rusije jer Rusija ima 150 milijuna ljudi, a Kina ima 1,5 milijardi stanovnika. I njezino gospodarstvo raste 5 posto godišnje. Prije je bilo i više, ali Kini je i to dovoljno. Potencijal Kine je ogroman. To je najveće gospodarstvo u svijetu danas u smislu pariteta kupovne moći i veličine gospodarstva. Već je davno pretekla Sjedinjene Države i ubrzano raste”, rekao je Putin, prenosi Narod.hr.

”Da ne pričamo o tome tko se koga boji… Nakon 1991., kada je Rusija očekivala da će biti primljena u obitelj civiliziranih naroda, ništa se od toga nije dogodilo. Obećanje je bilo da se NATO neće proširiti prema istoku, ali to se dogodilo pet puta. Bilo je pet valova širenja. Mi smo to tolerirali, pokušavali smo razgovarati. Govorili smo: ‘Nemojte, molim vas, mi smo sada tržišna ekonomija i nema više Komunističke partije, idemo pregovarati‘.”

Rusija nema nikakav interes napasti Poljsku ili Latviju

”Rusija nema nikakav interes napasti Poljsku ili Latviju”, rekao je Putin. Putin je optužio SAD i druge zapadne zemlje za produživanje rata u Ukrajini, te kazao kako su mirovni pregovori s Ukrajinom bili skoro dovršeni. No tada je Ukrajina “odbacila sve te sporazume. Poslušala je upute zapadnih zemalja, europskih zemalja i Sjedinjenih Država da se bori protiv Rusije do samog kraja”.

Kao krivca za to, posebno je istaknuo bivšeg britanskog premijera Borisa Johnsona, koji je bio prisiljen napustiti britanski parlament u lipnju 2023. godine. Putin je tvrdio da je kao premijer odvratio Zelenskog od potpisivanja mirovnog sporazuma u ranoj fazi sukoba. “Činjenica da se Ukrajina pokorava zahtjevu ili uvjeravanju Johnsona, bivšeg premijera Velike Britanije, čini se smiješnom”, rekao je Putin.

U razgovoru s Carlsonom Putin je poručio kako Rusija ne želi nikakvo širenje rata koji je trenutačno unutar ukrajinskih granica.

“Prestanite slati oružje Ukrajini”

Ruska poruka SAD-u, rekao je Putin, jest: “Ako stvarno želite prestati s borbama, trebate prestati isporučivati oružje. Sve će biti gotovo za nekoliko tjedana.”

Putin je rekao da je posljednji put razgovarao s Joeom Bidenom prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

“Rekao sam mu, dakle, da vjerujem da činite pogrešku povijesnih razmjera podupirući sve što se događa tamo, u Ukrajini, pritišćući Rusiju”, rekao je Putin.

”Globalni rat ne dolazi u obzir. To se protivi zdravom razumu”

”Globalni rat ne dolazi u obzir. To se protivi zdravom razumu, jer bi takav rat doveo čovječanstvo na rub uništenja. Isto tako, Rusija nema nikakve interese ni u Poljskoj, Latviji, ni nigdje. Samo u jednom slučaju možemo uzvratiti, a to je ako dođe do napada na Rusiju iz, primjerice, Poljske”, poručio je Putin, a prenosi Reuters.

“Do sada se čulo urlanje o nanošenju strateškog poraza Rusiji na bojnom polju. Ali sada očito shvaćaju da je to teško postići, ako je uopće moguće. Po mom mišljenju, to je nemoguće po definiciji. To se nikada neće dogoditi. Čini mi se da su sada to shvatili i oni koji su na vlasti na Zapadu”, rekao je Putin.

Putin tvrdi da želi da se situacija s Ukrajinom riješi putem pregovora

„Prije ili kasnije Rusija i Ukrajina će se dogovoriti. Osobno želim da se ova situacija riješi putem pregovora. Rusija još uvijek nije postigla ciljeve koji su određeni ovom specijalnom vojnom operacijom.

Zapad je počeo shvaćati kako je nemoguće strateški poraziti Rusiju. Sada je vrijeme da razmisle kako i što dalje. Mi smo za dijalog spremni”, poručio je Putin. Naglasio je i kako je njegova zemlja, unatoč svim sankcijama s kojima se suočila ”postala najjača europska ekonomija 2023. godine”.

Putin vjeruje da može popraviti odnose s SAD-om, do sada je imao dobre odnose s republikancima.

”Do toga će doći ako se SAD-e naviknu da se svijet mijenja. Moraju se prilagoditi novom svijetu i novim odnosima snaga. S nekim prijašnjim američkim predsjednicima imao sam uistinu dobar odnos. Prvenstveno mislim na Georgea Busha mlađeg kojeg su mnogi podcjenjivali, ali je bio vrlo dobar. Shvaćao je puno toga i dobro je radio. Sličan odnos sam imao i s Donaldom Trumpom.

Ali, ponavljam, ako ideja dominacije ostane pod svaku cijenu u američkoj javnosti ništa se neće promijeniti”, kazao je Putin. Dodao je i kako je svima jasno da su ”Amerikanci uništili plinovod Sjeverni tok”.

Rusija spremna razgovarati o puštanju uhićenog novinara Wall Street Journala

Carlson je Putina pitao i o novinaru Wall Street Journala Evanu Gershkovichu (32) koji je u pritvoru u Rusiji od 23. ožujka zbog optužbi za špijunažu. Putin je kazao da su Gershkovicha uhvatili na djelu dok je tajno dobivao povjerljive informacije i tvrdio da je “radio za američke specijalne službe”.

Dodao je i da je Rusija spremna razgovarati o puštanju Gershkovicha, uz jedan uvjet. “Želimo da američke specijalne službe razmisle o tome kako mogu doprinijeti postizanju ciljeva kojima naše specijalne službe teže.”