Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Putinov njemački prijatelj želi posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine: Stigla poruka iz Moskve

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder ponovno je danas ponudio posredovanje u pregovorima između Rusije i Ukrajine, a službena Moskva odmah je pozdravila izjave bivšeg njemačkog kancelara.

„Dobri osobni odnosi poput onih između Putina i Schroedera mogu pomoći pri rješavanju problema“, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Schroeder: Putin i ja smo godinama surađivali, to može pomoći u pregovorima

On je rekao kako su ruski predsjednik Vladimir Putin i njemački kancelar Gerhard Schroeder u vrijeme dok je obnašao ovu funkciju, iznova pokazali da dobri privatni odnosi mogu biti od koristi, prenosi Dnevno.ba.

„To je pomoglo u rješavanju najtežih pitanja i u postupnom poboljšanju bilateralnih odnosa“, rekao je Peskov.

Bivši kancelar iznova je, u razgovoru za njemačku agenciju Dpa, ponudio svoje posredovanje u eventualnim razgovorima između Moskve i Kijeva.

„Mi smo godinama razborito surađivali. Možda to još može pomoći u pronalasku rješenja za pregovore“, rekao je Schroeder.

Schroeder je doduše ruski napad na Ukrajinu opisao kao „fatalnu pogrešku“, ali još uvijek odbija kritizirati Putina, s kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo.

Zbog ustrajanja na prijateljstvu s Putinom, vodstvo vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), čiji je Schroeder član, žestoko ga je kritiziralo i zaprijetilo izbacivanjem iz stranke. Međutim, proces isključenja Schroedera, koji je bio kancelar od 1998. do 2005., propao je.

Schroeder je dugo nakon napada Putina na Ukrajinu zadržao vodeća unosna mjesta u ruskim energetskim kompanijama, između ostalog i u konzorciju Baltičkog plinovoda.

Bivšem šefu SPD-a u međuvremenu je oduzeto pravo na ured i osoblje, na što kao bivši kancelar ima pravo. Aktualna stranka sa socijaldemokratom Olafom Scholzom na čelu je zbog Schroedera pokrenula i izmjenu zakona kojim bi se bivšim predsjednicima države i kancelarima smanjilo pravo na povlastice nakon silaska s položaja.

Schroeder je također rekao da smatra da bi “Francuska i Njemačka morale preuzeti inicijativu”. “Očito je da rat ne može završiti potpunim porazom jedne ili druge strane”, smatra on.

Špekulacije o tome da bi Putin mogao započeti nuklearni rat ili napasti neku od zemalja NATO-a na istočnom krilu bivši njemački kancelar opisao je kao “glupost”. No, kako bi se u korijenu zaustavila eskalacija prema takvim scenarijima i spriječila veća zabrinutost stanovništva, mora se, osim potpore Ukrajini, ozbiljno razmisliti o rješenju sukoba, naglasio je.

 

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...