Racija u sjedištu Civilne zaštite BiH: Sumnjiva nabava respiratora preko tvrtke koja se bavi – uzgojem povrća

Prvih 80 respiratora koji su u BiH dopremljeni prošlog tjedna stoga su još uvijek neraspakirani u skladištu Civilne zaštite....

Pripadnici bosanskohercegovačke policije proveli su u utorak raciju u sjedištu službe Civilne zaštite Federacije BiH u Sarajevu u sklopu istrage o sumnjivoj nabavi respiratora za bolnice u tom entitetu, potvrdili su iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)…

Glasnogovornik te krovne policije agencije u BiH Luka Miladinović kazao je kako je pretraga u sjedištu entitetske uprave Civilne zaštite provedena na temelju naloga Tužiteljstva BiH koje je u ponedjeljak preuzelo istragu o nabavci stotinu respiratora iz Kine za što je iz proračuna Federacije BiH plaćeno više od 10 milijuna konvertibilnih maraka (5,3 milijuna eura).

Policajci su istodobno dobili nalog pretražiti urede tvrtke “Srebrena malina” u Vogošći kod Sarajeva preko koje je nabava i provedena.

Trvtka nije na popisu uvoznika

Ta je tvrtka registrirana za uzgoj i preradu voća i povrća i nije uopće bila na popisu ovlašenih uvoznika medicinske opreme.

Vlasnik joj je Fikret Hodžić, voditelj reality showa na jednoj lokalnoj televiziji. On je ranije tvrdio kako je cijeli posao proveden po zakonu a da je na njemu “nešto zaradio”.

Krizni stožer Civilne zaštite koji koordinira mjere u borbi protiv epidenije koronavirusa sklopio je izravnu pogodbu o nabavi respiratora sa “Srebrenom malinom” a ispostavilo se kako su najavljeni strojevi barem za trećinu skuplji od sličnih proizvoda renomiranih europskih proizvođača.

Respiratori čekaju u skladištu