Rade, u kojem ‘regionu’ ti to živiš?

Više nema Jugoslavije, ali neki poput navodnog ‘ratnog dezertera’ koji vodi teatar pod nazivom Ulysses na Brijunima neprestano Hrvatsku trpa u nekakvu – regiju.

Riječ je o Šerbedžiji, koji je, zajedno sa svojim suradnicima, čak ovo ljeto organizirao i gostovanje kazališta „iz zemalja regije“, a to su za njega: Hrvatska, BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora i Slovenija, dok je sjedište regije – Beograd!

Kod Šerbedžije gostuje i „bosanski“ teatar!

Otkako je nestalo Jugoslavije, odmah nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja RH dr. Franje Tuđmana sve se češće čuje da „živimo u regionu“, što je još jedno zlo na koje nas privikavaju.

Šerbedžija, Pupovac, Pusić, Teršelić, Jakovina, Klasić i brojni drugi, poput novinara u propagandnom srpskom biltenu Novosti, gotovo nikada ne koriste imenicu „Hrvatska“, već se opredjeljuju za „zemlju“, „pokrajinu“….

Kad se pak i u informativnim emisijama HRT-a izvještava recimo koliko je turista i vozila došlo i ušlo u Hrvatsku, obično se kaže da je „u zemlju ušlo i iz zemlje izašlo“.

Riječ „Hrvatska“ se teško čuje i od članova SDP-a, ali i pojedinih pripadnika ostalih političkih stranaka, koji nam sve više tumače (pa čak i u Hrvatskom saboru) „što se događa u regionu“, kao da je 15 tisuća Hrvata dalo život da se propala Jugoslavija pretvori u ovo drugo!

Stoga, utrpavati Hrvate u nekakvu regiju ili regionizam za nas je još jedna uvreda ili bolje rečeno veliko zlo koje iz toga proizlazi. A neki u to ulaze kao guske u maglu!

Kad ste recimo čuli da je Ulysses hrvatsko kazalište ili da je Šerbedžija hrvatski dramski umjetnik? Riječ je dakako o jugoslavenskom teatru i jugoslavenskom glumcu, ali oni ne žele da ih se naziva ni „hrvatskim“ već – regionalnim!

Sve, samo Hrvatsku – ne!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)