Subota, 25. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Radić: DP će ostati jedinstven, neće sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu

Foto:HRT

 

U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata. Zamjenik predsjednika stranke Mario Radić rekao je za večerašnji središnji HTV-ov Dnevnik kako DP neće sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu niti će ikoga ucjenjivati, ne otkrivši kojoj su opciji u ovom trenutku bliži. Poručio je i da će DP sigurno ostati jedinstven, ali da ne može jamčiti za dva koalicijska od 14 zastupnika.

– Ostat ćemo principijelni, dosljedni, imat ćemo svoj pregovarački tim, imat ćemo svoj okvir za pregovore, rekao je Mario Radić, dodajući da će o okviru odlučiti predsjedništvo stranke.

Nije dao konkretan odgovor na pitanje kome su u ovom trenutku bliži.

Mogu li se trzavice s HDZ-om nadvladati u postizbornom procesu?

– Mi ćemo postaviti svoja načela, ići ćemo pregovarati, za svaki tango je potrebno dvoje. Vidjet ćemo tko će prihvatiti naša načela i to je to. Mi nećemo učestvovati u vlasti pod svaku cijenu niti ćemo mi nekoga ucjenjivati, poručio je Radić.

– Ne može se od nas očekivati da mi pogazimo sva svoja načela i riječi koje smo napravili. Mi ćemo ostati dosljedni u nekim stvarima ispod kojih ne možemo ići, dodao je.

O pozivu Mosta: “Lutanja i wannabe razmišljanja”

Osvrćući se na poziv Mosta DP-u za anti-HDZ vladu, Radić je rekao da se suzdržava da se ne počne smijati. Rekao je da su u DP-u prije tri mjeseca bili predmet ismijavanja, da su Most pozivali na okupljanje, ali da im je tad “sve smetalo” i da su “svaki put bili neki najnoviji uvjeti”. Ponovio je kako će imati pregovarački tim i programski okvir.

Na pitanje je li im to načelno prihvatljiva opcija, Radić je, spominjući Nikolu Grmoju iz Mosta i Sandru Benčić iz Možemo!, rekao kako se radi o “lutanjima” i “wannabe razmišljanjima” te da u ovom trenutku ne zna, budu li postavljali pregovarački tim, s kim uopće trebaju razgovarati.

“Domovinski pokret će sigurno ostati jedinstven”

Upitan je i o navodnim razmimoilaženjima između njega i šefa stranke Ivana Penave, odnosno navodima da je dio zastupnika skloniji Zoranu Milanoviću, a dio Andreju Plenkoviću, te hoće li DP ostati jedinstven.

– Domovinski pokret će sigurno ostati jedinstven, evo, to vam ja jamčim u tom dijelu, poručio je Radić.

Dodao je kako razmimoilaženja nema niti ih je bilo te kako misli da su to više potencirali mediji.

– Mi ćemo pokazati da smo mi čvrsti, jedinstveni i dosljedni, rekao je.

DP-ova koalicija osvojila je 14 saborskih mandata. Na pitanje misli li da će svih 14 zastupnika ostati jedinstveno, Radić je istaknuo kako je DP-ovih 12 zastupnika, dok su ostala dva koalicijska.

– Vi ne možete jamčiti za svog susjeda, ali možete jamčiti za svoju kuću, rekao je.

Podsjetimo, radi se o Mislavu Kolakušiću (Pravo i pravda) – za kojeg je Radić jučer rekao da ga je zvao, ali da mu se ne javlja na telefon – i nezavisnom Željku Lackoviću.

Radić je rekao i da je izlaznost na izborima bila velika, iako bi htio da je i veća, te da je hrvatski narod pokazao da želi jače sudjelovati u demokraciji.

Na pitanje koliko su realni ponovljeni izbori odgovorio je da ne zna i da to neće biti do njih, poručujući da će postaviti svoje okvire, ali da nikoga neće ucjenjivati niti od svega raditi trakavicu ni predstavu.

Upitan u kojem roku je moguća odluka, je li to tjedan, mjesec ili dva mjeseca, Radić je rekao kako misli da će biti puno brži, ali da ne ovisi sve o njima.

– Vidjet ćemo, zaključio je, piše HRT.

Najnovije

Izjava Jadranke Kosor o Srebrenici privukla pažnju medija u BiH: ‘Možete vrijeđati…’

Foto:Screenshot/N1   Bivša hrvatska premijera Jadranka Kosor komentirala je usvojenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. "Možete vrijeđati, mrzitelji. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena. Hvala svima...

Izvor iz Kremlja za Reuters: Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini

Foto:Pixabay   Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini sporazumnim prekidom vatre kojim se priznaju sadašnje crte bojišnice, objavio je Reuters pozivajući se...

Sabor kompletirao odbore; Radin: Pupovac je naš kandidat

Foto:Hrvatski sabor   Hrvatski sabor danas je izabrao sastav svih radnih tijela i izaslanstava, osim jednoga. Nije konstituiran samo Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih...

 Stvorili smo društvo varanja, a djecu nismo naučili raditi!

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Konačno je demografija postala za sve u Hrvatskoj glavni problem, pa se otvara i Ministarstvo demografije. Opet se vraćamo na...

Zašto su Novosti problem? Ovako izgleda glasilo talijanske nacionalne manjine

Foto:Narod.hr   Davno je postalo jasno da Novosti ne izgledaju kao glasilo nacionalne manjine. Kako ono zapravo treba izgledati, zorno pokazuje La voce del Popolo –...