Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Radić: Glas za Plenkovićev HDZ je glas za Milorada Pupovca na Fruškoj gori

Građani u Hrvatskoj ovoga proljeća će birati 11. saziv Hrvatskog sabora. Iako se još ne zna točan datum izbora, najčešće spominjani datum je 12. svibnja.

 

Josip Borić (HDZ) kazao je u HTV-ovoj emisiji Otvoreno kako je HDZ spreman ući u izborni proces, a osvrćući se na koaliciju SDP-a i devet stranaka rekao je da je slična situacija već viđena 2016. i 2020.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) smatra da je ljudima u RH dosta postojećeg načina upravljanja Hrvatskom te da koalicija SDP-a nudi drugačiji model, piše HRT.

Josip Borić, HDZ, kazao je da su jučer stranačka tijela HDZ-a donijela nekoliko odluka, a to je da će se parlamentarni izbori održati prije izbora za Europski parlament, da će aktualni saziv Hrvatskog sabora zasjedati najkasnije do 22. ožujka. Treća odluka je da će 17. ožujka biti veliki izvještajni sabor u Zagrebu.

”Na taj način smo prekinuli nekakva naklapanja oko toga kada će se izbori održati, s obzirom da je to dosta bilo prisutno u medijskom prostoru. Mislim da su danas svi prvaci oporbe, ajmo to tako nazvati, malo i nervozno reagirali, jer su očito ostali malo iznenađeni. HDZ je ušao u svoj izborni mod, imenovali smo sva tijela potrebna da možemo ući u izborni proces i paralelno mi već neko vrijeme obilježavamo i godišnjice HZD-a”, istaknuo je Borić.

Govoreći o koaliciji SDP-a i još devet stranaka nije želio puno govoriti. Kazao je tek da je slična situacija bila i 2016. i 2020. godine.

”Zadnji put je to bilo oko 25 razlike u mandatima. Iako je po meni tada Restart koalicija bila nešto jača, barem u anketama. Nekad je barem u anketama SDP bio vodeća stranka, a danas nisu niti to”, kazao je.

Siniša Hajdaš Dončić, SDP, kazao je da svoj optimizam temelje na pozitivnim trendovima, na shvaćanju ljudi da im je zapravo dosta koruptivnog načina upravljanja Hrvatskom.

”Naša koalicija je za bolje sutra, za priuštivo stanovanje, za veće mirovine, za drugačiju raspodjelu – reći ću poreza na dobit, za veću uključenost i participaciju cjelokupne zajednice u procesima odlučivanja ili, skraćeno, za jednostavno drugačiji model upravljanja Hrvatskom”, dodao je Hajdaš Dončić.

”Vjerujemo da ćemo sa strankama s kojima smo danas počeli razgovore uspjeti složiti dobru koaliciju i da ćemo zapravo biti vodeći blok u Hrvatskoj te da ćemo pobijediti na izborima”, dodao je Hajdaš Dončić.

Napomenuo je da će se koalicija obraćati svom biračkom tijelu i da im je cilj doći i do onog većeg dijela hrvatskog društva koje obično ne izlazi na izbore.

HSLS je devet godina koalicijski partner s HDZ-om. Dario Hrebak kazao je da će započeti razgovore s koalicijskim partnerom od idućeg tjedna.

”Postoji dobra volja za razgovorom s obje strane. Premijer je izrazio želju da nastavimo zajedno”, kazao je Hrebak.

”Mi smatramo da je vladajuća većina sastavljena od demokršćana, liberala i manjina dobro za Hrvatsku. S druge strane, nas zanimaju i određene liberalne politike koje će se, nadam se, ponovno realizirati u Hrvatskoj. Nas zanima isporuka, zanima nas ono što smo obećali biračima da isporučimo”, kazao je.

Naveo je pet segmenata za koja se HSLS zalagao, a koja su, kako navodi – ispunjena proteklih godina.

”Hrvatska je transparentnija zemlja. Kroz zakon je omogućeno da svi gradonačelnici, načelnici, župani moraju pokazati kako se troši novac poreznih obveznika. Reformirana je nakon 30 godina, Hrvatska gospodarska komora. Danas 97% članova Hrvatske gospodarske komore mogu odlučiti hoće li ili neće plaćati članarinu. Osim toga ukinut je prirez. Sjetite se, iz oporbenih redova su govorili da će to biti apokalipsa. Danas se gradovi kupaju u novcu. Osim toga, ono što je meni osobno najbitnije u ovom periodu je što je danas Hrvatska manje zadužena zemlja, dakle imamo odličan kreditni rejting. I – ukinuti su parafiskalni nameti”, kazao je Hrebak.

Mario Radić, DP, osvrnuo se na izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je u sinoćnjem središnjem Dnevniku HTV-a kazao da je Domovinski pokret doveo Zorana Milanovića na Pantovčak.

”To su papagajska ponavljanja. On govori da je glas za DP glas za ljevicu, da smo doveli Milanovića. Ne mogu vjerovati da netko može ponavljati teze koje je još Ivo Sanader kazao 2008. I onda prođe 15 godina pa se iste teze ponavljaju, na način koji je providan potpuno”, kazao je Radić, navodi HRT.

Potom je komentirao izjavu Borića “da će se HDZ vratiti građanima”. Upitao je potom gdje su bili do sada, jer da je DP cijelo vrijeme s građanima.

”Mi ćemo i ostati s građanima i bit ćemo njihov glas kakav treba biti. Što se tiče zaduženosti, gospodine Hrebak, ona se nije smanjila.”

Radić je dodao i kako se može reći da je glas za Plenkovićev HDZ – glas za Milorada Pupovca na Fruškoj gori.

Najnovije

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...

Ivana Petrović: Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske

Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda...