Radni sastanak s braniteljima: Predsjednik RH Milanović prima i branitelja zbog kojeg je lani otišao iz Okučana !

Braniteljske udruge traže rješenje pitanja ratne odštete i nestalih te pomoć logorašima...Do premijera Andreja Plenkovića nisu uspjeli doći, no naposljetku je stigla potvrda s Pantovčaka da se predsjednik Zoran Milanović odazvao njihovu pozivu na sastanak...

Foto-Ured predsjednika RH

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana gardijskih brigada u više su navrata, počevši od 1. prosinca prošle godine, slali dopise na adrese premijera i predsjednika, s ciljem održavanja radnog sastanka s četiri teme: potraživanje ratne odštete od Republike Srbije, pitanje nestalih, problematika tužbi hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije i rasprava o obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata. Do premijera Andreja Plenkovića nisu uspjeli doći, no naposljetku je stigla potvrda s Pantovčaka da se predsjednik Zoran Milanović odazvao njihovu pozivu na sastanak koji će se održati u utorak u 11 sati na Pantovčaku, što je jučer za večernji potvrdio i glasnogovornik predsjednika Nikola Jelić…

Arbitrirao predsjednikov savjetnik za branitelje Marijan Mareković

Pritom je zanimljivo kako će među četvoricom predstavnika branitelja – uz Željka Dragaševića, Iliju Vučemilovića Šimunovića i Ivicu Vranješa – predsjednik primiti i Zorana Marasa, predsjednika Udruge Specijalne policije, zbog kojega je lani napustio svečanost obilježavanja obljetnice operacije Bljesak u Okučanima jer je u službenoj delegaciji vidio Marasa u majici HOS-a s pozdravom “Za dom spremni”.

Također, javnosti je ostalo nepoznato da se njihov prvi susret dogodio prije desetak dana na Pantovčaku, u prigodi dodjele odličja zaslužnima u akciji Plitvice, čemu se Maras, premda nije bio odlikovan, odazvao u funkciji predsjednika udruge. Milanović ga je tada, kako doznajemo, srdačno pozdravio, donosi večernji.

– Vjerujem da je predsjednik uvidio da smo mi branitelji svojim postupcima, radom i djelovanjem uvijek poštovali institucije RH pa tako i instituciju predsjednika države jer time poštujemo i sve građane koji su za njega glasali. Tako je, vjerujem, uvidio i da sam ja legalni i legitimni predsjednik Udruge Specijalne policije koja je dala veliki doprinos u Domovinskom ratu. Kada je riječ o našem sporu oko majica HOS-a, ako netko smatra da sam učinio nešto nezakonito, neka me privedu, a ako netko smatra da nešto treba mijenjati, neka mijenja u Saboru – kaže Zoran Maras, koji zahvaljuje predsjednikovu savjetniku za branitelje Marijanu Marekoviću koji je “uvidio da se problemi mogu rješavati samo razgovorom” te arbitrirao između predsjednika i njega.

Zakon o obljetnicama A teme razgovora doista su goruće. Premda je Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenulo inicijativu za izradu pravilnika o obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata, braniteljske udruge tvrde da se posljednjih godinu dana nije poduzelo ništa te traže da se ta tematika regulira i zakonom. Žele da se točno definira protokol kako bi se izbjegle situacije da se na obljetnicama pojavljuju “stotine delegacija” sa svih razina te traže da prioritet dobiju obitelji poginulih i nestalih branitelja, a da sve tri poluge vlasti potom zajednički polažu vijenac. Također, žele da država uz logoraše – koji sada podižu privatne građanske parnice protiv Republike Srbije – stane financijski, pravno i diplomatski te da se o toj tematici obavijesti i EU.

– Ne odustajemo od sastanka s premijerom jer smatramo da je on, uz predsjednika države, najodgovorniji zbog kompleksnosti pitanja, jer to je pitanje i vanjske politike i pravno pitanje, a mi tvrdimo, i nacionalno pitanje. Što je premijer učinio tri godine nakon dolaska premijera Vučića – pita Zoran Maras, koji kaže da na Pantovčak neće otići u majici s amblemom HOS-a. Zanimalo nas je hoće li možda jedan primjerak pokloniti predsjedniku. – Vjerujem da bi je čak i primio, ali neka mu majicu ipak poklone HOS-ovci – zaključio je.

M.M.