Raspudić: Plenkoviću su svi skočili za vrat

Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta, komentirao je u ponedjeljak brojne političke aktualnosti. Tako je upitan hoće li Vlada popustiti sindikatima, Raspudić u razgovoru za N1 odgovara: ”Plenković je mislio da će pred izbore, budući da se blagajna napunila zahvaljujući inflaciji, dijelove biračkog tijela počastiti pred izbore i prčkati po koeficijentima. Onda mu se dogodilo da su svi sindikati svjesni da je predizborno vrijeme situacija u kojoj treba izaći što čvršće sa svojim zahtjevima i izboriti nešto za svoje interese. Sad se našao u situaciji da su mu svi skočili za vrat”.

 

Postavlja se pitanje što je pošlo krivo s novim sustavom plaća. “To je ozbiljan posao i cjelovita, sustavna reforma koja se ne radi u predizbornoj atmosferi. Sad očito plaća posljedice toga”, smatra Raspudić.

”Građanima se mažu oči. Govori se o velikom skoku plaća, ali se ne govori kolika je bila inflacija, pa čak ni sam podatak o ukupnoj inflaciji nije dovoljno dobar. 99% građana ne zanima to što su možda jahte poskupile malo manje nego druge stvari, nego ljude zanimaju oni artikli koje konzumiramo svakodnevno. Tu su neke stvari skočile i do 30%. Potrebna je neka vrsta indeksacije; vidjeti koliko je stanje bilo prije inflacije i pokušati razmjerno dići svima u odnosu na ono kolika je bila inflacija”, dodao je, prenosi Nacional.hr.

Raspudić je u kontekstu zahtjeva sudaca za povećanjem plaća upitan jamči li velika plaća da sudac neće biti korumpiran i da će raditi bolje. “Sama po sebi nije jamac, ali pogledajmo sramotno niske plaće, kakve su recimo plaće ministara. Ne možete ljude koji odlučuju o milijardama plaćati 2.500 eura i očekivati da ćete dobiti vrhunskog stručnjaka koji na tržištu može dobiti puno više, bez medija nad glavom i bez uvida cijele javnosti u njegov život, karticu i poslove. Možete dobiti uglavnom nesposobne ljude kakvima se Plenković okružuje ili korumpirane koji su spremni džaba raditi taj posao, ali će se namiriti kroz kriminal i korupciju”, odgovorio je.

”Vidjeti kakve su prosječne plaće u zemljama zapadnijim od nas i to približavati tom razmjeru”, dodao je.

Komentirao je izbor za čelnika DORH-a.

”Nemoguće je od ove vladajuće većine očekivati da će pri izboru glavnog državnog odvjetnika biti vođeni stručnošću i ispravnošću te osobe. Ako pogledamo prošlost glavnih državnih odvjetnika, vrlo je jasno da je to najkompromitiranija institucija u Republici Hrvatskoj”, istaknuo je.

”Ne bih ulazio pojedinačno u slučaj Turudića, ali jednostavno je situacija i opći kontekst takav da je ova vladajuća većina toliko kompromitirana da su institucije koje drže pod šapom toliko kompromitirane da je gotovo nemoguće vjerovati da bi im promaklo tako nešto na poziciji glavnog državnog odvjetnika”, dodao je.