Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Raspudić razmontirao Pupovčev predizborni spot “strawman”

“Radi se o tipičnom primjeru nevaljanog argumentiranja, kojeg u Americi zovu
“strawman”, strašilo”, komentirao je na svom FB Nino Raspudić, nositelj liste Mosta u 2. izbornoj jedinici predizborni spot uz kojem SDSS pokušava ismijati činjenicu da Pupovac ima reputaciju političara koji je na glasu kao trgovac i etnobiznismen. Pupovac se u ovom spotu služi metodom logičkog zaključivanja kojima određene tvrdnje svodi na apsurd, kako bi dokazao da su neistine…

Raspudićev fb status u cijelosti:

“U POPLAVI PREDIZBORNOG LICEMJERJA PREDNJAČI SPOT MILORADA PUPOVCA „Pupi je kriv za sve!”

Radi se o tipičnom primjeru nevaljanog argumentiranja, kojeg u Americi zovu
“strawman”, strašilo.

Tu se pobija, u ovom slučaju ironijski, pokazujući apsurdnost „optužbi“, ono što nitko nikada nije ni tvrdio, e kako bi se skrilo ono što je problematično.

Nižu se teze – on je Milan Babić, on je odgovoran za iseljavanje Hrvata iz Hrvatske i BiH, organizira čipiranje s Gatesom i 5G, organizira drugi val korone u Hrvatskoj.

Zaključak, Pupi je kriv za sve.
„Natovario“ je tako na sebe apsurdne, pretjerane, karikaturalne optužbe, da je kriv za sve pa ispadne da nije kriv za ništa.

Nizašto od toga, doista, nije kriv, ali jest za puno drugih stvari.

Još ga je Ivo Josipović nazvao etnobiznismenom. Hrvatski unikum u europskim razmjerima, činjenicu da je čak osam fiksnih mjesta u Saboru predviđeno za manjine, od toga tri za srpsku, bez obzira koliko birača glasovalo za te liste, upravo je Pupovac počeo koristiti za političku trgovinu.

Do prošlih izbora dobar običaj je bio da predstavnici manjina sačekaju da se formira saborska većina, a onda pristanu uz nju kako bi artikulirali i zastupali specifične teme vezane uz svoju manjinu, radi čega su i dobili taj privilegij.

Valja napomenuti i kako golema većina naših sugrađana srpske nacionalnosti glasa za „obične“ liste, kao i svi ostali, dakle ni ne zanima je to dodatno pravo.

U Hrvatskoj imamo i fenomen poznat kako „pupovčev trokut“, koji se ne spominje u spotu, a u kojem kao u bermudskom nestaje novac poreznih obveznika.

Naime, Milorad Pupovac je kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao u donošenju odluke o dodjeli sredstava iz državnog proračuna Srpskom narodnom vijeću, čiji je on predsjednik. Uz to, Milorad Pupovac je i član saborskog Odbora za nacionalne manjine, koji kontrolira način na koji se troše dodijeljena sredstva. Dakle, Pupovac kontrolira kako Pupovac Pupovcu dodjeljuje novac.

Nemali dio tog novca, 3,2 milijuna kuna godišnje, troši se na njegov privatni ekstremno lijevi politički tjednik Novosti, udomilište za Feralovu siročad, pa u tjedniku srpske manjine uglavnom pišu Hrvati.

Umjesto novine financirane javnim sredstvima koja bi se prvenstveno bavila temama vezanim uz srpsku manjinu i pokrivala široki politički spektar (kao i svi drugi, valjda i Srbin može biti i konzervativac, i liberal, i socijaldemokrat itd.), dobili smo tjednu pljuvačnicu hrvatske države koju ista ta država financira s uske, ekstremno lijeve ideološke pozicije.

Za razliku od etnobiznisa, u stvarnom biznisu, s Tesla bankom mu nije išlo najbolje. Ni o toj optužbi nema ništa u spotu.

Projekt Tesla banke je iniciralo Srpsko narodno vijeće na čelu s Miloradom Pupovcem, a početni kapital osigurali su Fond za razvoj Republike Srbije i Autonomna pokrajina Vojvodina. Prilikom osnivanja ukupno je uplaćeno 4,8 milijuna eura kapitala.

Kasnije su se priključili i neki drugi, a nakon što je Tesla banka otišla u stečaj 2018., uloge su izgubili navedeni ulagači iz Srbije, ali i Agrokorova Zvijezda s udjelom od 9,8 posto, Končar elektroindustrija (8,6 posto), Đuro Đaković grupa (4,5 posto) i Sladorana (4,9 posto).

Dakle, HDZ-ov koalicijski partner koštao je prilično i porezne obveznike Srbije, ne samo Hrvatske.

Njegov život nema nikakve veze sa životom većine Srba u Hrvatskoj, na čije je predstavljanje pretplaćen. Da ima, nastojao bi da im olakša, a ne ih, zbog starih jugokomunističkih fiksacija neprestano antagonizirao s Hrvatima i hrvatskom državom.

Istovremeno će stajati uz Vučića na skupu “Oluja je pogrom” u Bačkoj Palanki i neće ni trepnuti nakon što Vučić izjavi: “Hitler je htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba”, i biti važan stup Plenkovićeve vlasti i doživotni rentijer srpske patnje u toj „hitlerovskoj“ Hrvatskoj.

A onda ćemo se malo šegačiti u spotu kako je „Pupi kriv za sve“ i zaboraviti na sve navedeno. E nećemo. Vidimo se u Saboru”, objavio je Raspudić.

Najnovije

Dramatična poruka s Jazovke odaslana ekipi u Sisku: ‘Nije li shizofreno ono što se događa?’

Foto:Screenshot   Hrvatski obredni zdrug Jazovka i ove godine organizirao je hodočašće na Jazovku. Misu je predvodio sisački biskup Vlado Košić. "Nalazimo se kao poštovatelji žrtava koji...

Ćipe i Kukavica: Treba zabraniti četničku kokardu i jugoslavensku petokraku, a HOS pustiti na miru

Foto:Domovinski pokret   Zastupnici Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić i Ivica Kukavica održali su konferenciju za medije na temu muškarca iz Splita kojem je zbog istaknute zastave...

Biblijska poruka 22.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Bog ili novac

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6,24-34 Reče Isus svojim učenicima: »Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga...

Desno je OK, ali koliko udesno?!

Foto:Katolički tjednik   Možda je pretjerano kazati kako rezultate aktualnih europskih izbora, ali i ozračje nakon njih, najbolje ilustrira to što je, primjerice, u Austriji uvjerljivu...

Izglasano sporno izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova; pogledajte kako je tko glasao

Foto:Wikipedia   Sabor je u petak većinom glasova prihvatio Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu. U izvješću, osim tema nasilja nad ženama unutar obitelji, nejednakih...