Ratni veteran danima spava u dnu stubišta Dječjeg dispanzera u Splitu: ‘Zovem na sve strane i ne mogu mu naći smještaj‘

Snimka čitatelja / Slobodna Dalmacija

Iz Splita dolazi još jedna sumorna slika hrvatskog društva.

Naime, dvije djelatnice jedne od ambulanti Dječjeg dispanzera na Trgu Hrvatske bratske zajednice u Splitu primijetile su da je na dnu stepeništa, kojim se ulazi na gornje katove zgrade, jedan muškarac napravio sklonište i mjesto za spavanje. Nakon što je beskućnik na očigled djelatnika i prolaznika tu proveo nekoliko dana, zabrinute su kontaktirale redakciju Slobodne Dalmacije.

“Primijetila sam da tamo leži čovjek prošle subote. Nakon što sam ga i u ponedjeljak kada sam došla na posao uočila na istom mjestu razgovarala sam s njim i saznala da se radi o veteranu Četvrte gardijske brigade te da je u ratu bio ranjen u obje noge”, kazala je jedna od djelatnica.

Dodala je kako mu je dala hrane i čaja pa krenula nazivati one za koje smatra da bi mu mogli pomoći. Nije se baš usrećila.

“Prvo sam zvala Udrugu Četvrte gardijske brigade koji su mi rekli da imaju smještaj u Sinju s 20 kreveta, ali da prethodno trebaju dobiti odobrenje Ministarstva hrvatskih branitelja. Unatoč više poziva nisam uspjela uspostaviti kontakt ni sa kim iz ministarstva pa sam nazvala veteransku bolnicu u Kninu. Tamo su mi kazali kako ga oni ne mogu primiti”, kazala je za Slobodnu.

Potom je nazivala nekoliko brojeva u Županiji odjela i službi koji su zaduženi za branitelje i koje je našla na internetu, ali joj se, kako kaže, nitko nije javio. No, to ju nije obeshrabrilo nego je nastavila tražiti potencijalni smještaj za beskućnika kojeg je gledala ispred svog radnog mjesta.

“Iz Udruge Most sam saznala da nemaju slobodnog smještaja, a od prenoćišta za beskućnike u Kaštelima da je Splićanin koristio njihov smještaj, ali ga više ne žele primiti. Kod njih je napravio nered, a kako su oko njih obiteljske kuće ne žele dodatne probleme”, ispričala je.

‘Ne mogu vjerovati da nikog nije briga’
Na koncu je, govoreći kroz suze, kazala kako je od posljednje adrese kojoj se obratila, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Split, dobila odgovor da “znaju za slučaj, ali im je izbor sužen te da dotični beskućnik može doći do njih sutra u 9 ujutro kada primaju stranke”.

“Jučer sam cijeli dan preplakala jer ne mogu vjerovati da nikoga nije briga. Upravo mu kuham čaj u nadi da se neće smrznuti”, ispričala je potresena cijelom situacijom.

Nakon ove dramatične priče Slobodna je kontaktirala djelatnika Udruge MoSt te prenoćišta za beskućnike u Kašteli Gomilici kojim rukovodi Udruga sveti Jeronim.

Djelatnik Udruge MoSt je u svojoj izjavi bio konkretan o razlozima zašto ne žele navedenu osobu u svom smještaju.

“On je određeno vrijeme bio korisnik našeg smještaja, ali smo bili prisiljeni udaljiti ga jer je u više navrata prijetio djelatnicima naše udruge. Napao je policajca koji je u udrugu došao smiriti ga, te općenito ponašao se na krajnje neprihvatljiv način što nas je prisililo da ga udaljimo iz udruge”, ispričao je.

Od suzdržanog djelatnika prenoćišta u Kaštelima doznali su da dotični beskućnik nije poštovao kućni red te da su bili prisiljeni izbaciti ga.

Njezina kolegica, jednako potresena, ispričala je zašto nisu kontaktirali policiju.

“To je strašno, danima gledamo kako čovik leži u rupi na kartonima na zemlji pokriven dekama, a nikoga nije briga. Nismo htjele zvati policiju jer se bojimo da će ga samo potjerati pa će otići na drugo mjesto pa mu onda nećemo pomoći ni ovo malo što mu damo jesti i skuhamo čaj”, pojasnila je.