RATNI ZAPOVJEDNICI POSTAVILI VAŽNA PITANJA ANDREJU PLENKOVIĆU O KURIKULU POVIJESTI DOMOVINSKOGA RATA!

Jokić nije uspio zataškati i zanemariti primjedbe, pa je ucjenjivao odlaskom „ako ga se ne pusti da na miru radi“. Pa je dao ostavku. Lijevi mediji su to protumačili kao zaustavljanje reforme od strane primitivaca...

Branitelji su zainteresirani da slika Domovinskoga rata ne bude iskrivljena i ograničili smo se samo na jedan zahtjev: DA GRADIVO POVIJESTI DOMOVINSKOGA RATA BUDE NAPISANO U SKLADU SA SABORSKOM DEKLARACIJOM O DOMOVINSKOM RATU.

VAŽNA PITANJA G. ANDREJU PLENKOVIĆU O KURIKULU POVIJESTI DOMOVINSKOGA RATA…

-Hazu je u završenoj javnoj raspravi dala brojne kritike na Jokićev kurikul predmeta povijest, dio koji se odnosi na domovinski rat. One su brojne i vrlo ozbiljne. Donosimo ih na kraju ovoga članka, ali prije toga naše čitatelje, a prije svih hrvatske branitelje, moramo točno i jasno obavijestiti o čemu se tu radi i što i zašto od g. Andreja Plenkovića tražimo da se pobrine da te primjedbe ne budu zanemarene.

 1. SLIJED DOGAĐAJA U REFORMI ŠKOLSTVA
 2. Reforma hrvatskoga školstva počela je u vrijeme Milanovićeve vlade time da je ukinut, poništen HNOS – Hrvatski nacionalni obrazovni standard iz 2006.

2. Milanović je postavio svojega stranačkoga druga, profesora Nevena Budaka, da napravi strategiju obrazovanja i Borisa Jokića da vodi izradu kurikula (hrvatski se to uvijek zvalo „Plan i program“) svih predmeta za osnovne i srednje škole u Hrvatskoj. To je nazvano „Cjelovita kurikularna reforma“.

 1. Budak i Jokić su radili sinkronizirano. Osnovnu organizacijsku strukturu reforme činili su: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Ekspertna radna skupina (ERS), čiji je predsjednik B. Jokić, Jedinica za stručnu i administrativnu podršku (JSAP) i Stručne radne skupine (SRS), za pojedine predmete. Angažirali su brojne pomoćnike i napravljen je kurikul.
 2. Kurikul sadrži natuknice o sadržaju nastave, a usredotočen je na ishode te nastave, tj. što bi iz nastave učenik trebao naučiti. To je stručno neobično, ali može se reći da je napravljen uredno i potpun je, pa samo iskusno i pažljivo oko vidi što je sve unutra podmetnuto.

5. U javnoj su raspravi brojni stručnjaci ipak vidjeli prevaru i kurikul je kritiziran tisućama stranica tisuća dopisa. Ukupno je pristiglo 2750 komentara na sve dokumente. Od toga 1846 zaključaka s organiziranih skupova. Osim toga, svoje komentare dalo je 913 stručnjaka iz raznih institucija. Ukupno je komentare dalo preko 64.000 sudionika, a među njima oko 35.000 hrvatskih stručnjaka, ponajviše nastavnika.

 1. Jokić nije uspio zataškati i zanemariti primjedbe, pa je ucjenjivao odlaskom „ako ga se ne pusti da na miru radi“. Pa je dao ostavku. Lijevi mediji su to protumačili kao zaustavljanje reforme od strane primitivaca.
 2. Zato su ti lijevi mediji i aktivisti napravili veliki pritisak da se Jokićev kurikul prihvati i primijeni. Ta subverzija nazvana je „hoćemo nastavak reforme, u interesu naše djece“.
 3. Koalicija HDZ-a s HNS-om i taj pritisak uspjeli su sačuvati Jokićev kurikul i Jokićeve ljude, za ministricu resora obrazovanja došla je preko HNS-a gđa Blaženka Divjak, a samo je premijer Plenković uspio sebe postaviti za predsjednika ERS, da svima ugodi. To je bilo pohvalno, jer je zaustavio prijepore, a njemu mogu vjerovati obje strane.
 4. Lijevi i ministrica Divjak forsiraju nastavak reforme, i pritom ostaje nejasno koliko je primjedaba iz javne rasprave doista usvojeno i što je u kurikulu popravljeno. PRIMJEDBE KOJE DONOSIMO NA KRAJU OVOGA UVODA DATIRAJU IZ TE FAZE RADA.
  1. Branitelji su zainteresirani da slika Domovinskoga rata ne bude iskrivljena i ograničili smo se samo na jedan zahtjev: DA GRADIVO POVIJESTI DOMOVINSKOGA RATA BUDE NAPISANO U SKLADU SA SABORSKOM DEKLARACIJOM O DOMOVINSKOM RATU. To smo pismeno tražili od g. Plenkovića i gđe Divjak, ali nismo dobili službeni odgovor. Gđa Divjak jest na HRT rekla da će tako biti, ali mi želimo znati JE LI TA REČENICA UVRŠTENA U KURIKUL, koji je poslan na recenzije a, prema najavama gđe Divjak, uskoro će i u škole!

  11. Nakon javne rasprave, kurikul se mora pomno popraviti, i tek onda mora ići na recenzije, tj. ocjene stvarnih i odabranih stručnjaka. (Vjerujemo da recenzente bira ERS?). Izborili smo se da jedan recenzent mora biti hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU). Gđa Divjak glumi svjetsku znanstvenicu i ustraje da se recenzije budu napravljene u inozemstvu, a mi se bojimo da će tako biti odabrani Jokićevi prijatelji i istomišljenici i da će se iskriviti istina o Domovinskom ratu.

  • Kurikuli predmeta Povijest i predmeta Hrvatski jezik poslani su u HAZU na recenzije, a HAZU je, kako smo izvijestili (https://www.braniteljski-portal.com/hazu-transparentno-i-dokumentirano-odgovirla-braniteljskom-portalu-ocekujemo-transparentan-odgovor-i-od-ministrice-mzo-blazenke-divjak) odabrao svoje recenzente. Potom je ministrica Divjak na HTV rekla da je zaprimila recenzije za predmet Hrvatski jezik i da su povoljne za kurikul. No, mi smo doznali da to nije istina, jer recenzenti iz HAZU daju na znanje da recenzije NISU povoljne (https://www.braniteljski-portal.com/ministrica-mzo-blazenka-divjak-ne-govori-istinu-o-recenzijama-kurikula-hrvatskoga-jezika).
   1. B) NAŠI ZAHTJEVI PREDSJEDNIKU VLADE I PREDSJEDNIKU ERS G. ANDREJU PLENKOVIĆU

   Kontroverzije između izjave ministrice Divjak o recenzijama HAZU i izjava recenzenata bude sumnju da ministrica planira zaobići recenzije HAZU za kurikul predmeta Hrvatski jezik. Time se u nas otvara sumnja da će ona isto pokušati s recenzijama kurikula Povijest, dio o Domovinskom ratu. Zato zahtijevamo:

   1. Detaljno izvješće kako i koliko su recenzije iz javne rasprave, koje objavljujemo u daljem tekstu, ugrađene u sadržaj kurikula koji su poslani na recenziju HAZU.

   2. Da javno kažete je li rečenica o usklađivanju gradiva sa saborskom Deklaracijom o Domovinskom ratu umetnuta u verziju kurikula koji je poslan na recenziju HAZU? Ako nije, smatrat ćemo to prevarom, kako nas branitelja koji smo to službeno tražili, tako i cijele hrvatske javnosti pred kojom je gđa Divjak obećala to učiniti. Želimo vidjeti na internetu taj dio kurikula s tom rečenicim!

   1. Tražimo da recenzije Povijesti koje napravi HAZU budu javno objavljene na mrežnim stranicama MZO i HAZU.
   2. Tražimo da, nakon toga, recenzenti HAZU pregledaju tekst kurikula da provjere je li on popravljen prema njihovim recenzijama i da se njihov nalaz objavi na mrežnim stranicama MZO i HAZU.

   5. Podsjećamo Vas da samo preporučili udvostručenje broja sati za povijest Domovinskoga rata, tako da to gradivo uključi sve čimbenike i događaje 20. stoljeća koji su doveli do sukoba Srba i Hrvata oko stvaranja hrvatske države 1939. (pobuna hrvatskih Srba protiv Banovine Hrvatske), 1941. (pobuna hrvatskih Srba protiv NDH), 1943. (pobuna dvaju partizanskih odreda u Kninu zbog proglašenja Socijalističke Republike Hrvatske), 1971. (gušenje Hrvatskoga proljeća, i (pobuna hrvatskih Srba protiv legalno stvorene Republike Hrvatske i intervencija JNA na njihovoj strani). U opisu te stoljetne frikcije treba ugraditi Bečki i Novosadski dogovor o jeziku, progone i ubojstva Hrvata u kraljevini Jugoslaviji, ubojstvo Stjepana Radića i drugova, Velebitski ustanak i drugo, prema procjeni povjesničara HAZU.

  • /6-Tražimo da se predmeti Hrvatski jezik, Povijest i Građanski odgoj NE UVODE U ŠKOLE dok njihov sadržaj nije potpuno usuglašen s primjedbama iz javne rasprave i recenzijama koje će provesti HAZU.
  • /7-Za potpunost i istinitost povijesti samoga Domovinskoga rata dostavit ćemo Vam popis događaja koji se ne smiju preskočiti, od pregovora Predsjednika Franje Tuđmana s Jovanom Raškovićem, preko Raškovićeva prekida odnosa s Hrvatskim saborom, odbijanja Mile Martića i drugova da prihvate službu u hrvatskoj policiji – nadaljeObjavljujemo izbor citata o Domovinskome ratu iz recenzija kurikula premeta Povijest koji je sastavili ljudi koje je imenovao B. Jokić. Recenzije su objavljene u Crvenoj i Plavoj knjizi, koje su već izašle, a dostupne su i na internetu: http://hpkz-napredak.hr/novi-kurikul/. Knjige recenzija priredilo je Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU.ZAŠTO SU TE RECENZIJE ZANEMARENE?JE LI POPRAVLJENA VERZIJA KURIKULA, KOJA JE POSLANA NA RECENZIJU HAZU DOLIČNO POPRAVLJENA PREMA OVIM RECENZIJAMA?IZVADCI IZ NEKIH RECENZIJA PREDMETA POVIJEST, ODJELJAK O DOMOVINSKOME RATU, KOJE SU NAPRAVLJENE U VRIJEME JAVNE RASPRAVE O KURIKULU?

Znanstveni tim/ Braniteljski portal