Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ratovi u Ukrajini i u Gazi u središtu sigurnosne konferencije u Muenchenu

Ratovi u Ukrajini i Gazi bit će u središtu rasprava svjetske političke i vojne elite koja se ovoga vikenda okuplja na tradicionalnoj sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

 

Na godišnju konferenciju, poznatu kao “Davos za obranu”, stiže pedesetak šefova država i vlada, brojni ministri vanjskih poslova i obrane, stručnjaci za sigurnost i čelnici međunarodnih organizacija.

Središte Muenchena, koji će iduća tri dana biti prijestolnica međunarodne diplomacije, pod snažnim je policijskim osiguranjem, piše HRT.

Skup počinje nekoliko dana uoči druge obljetnice ruske invazije na Ukrajinu i četiri mjeseca od početka rata između Izraela i Hamasa koji se proširio po cijelom Bliskom istoku, uključujući sukob zapada s hutistima u Jemenu.

Rusija i Iran, koji podržava hutiste i protuizraelski Hezbolah u Libanonu, nisu pozvani jer, po riječima organizatora, nisu pokazali da im je istinski stalo do pregovora. Neformalno je pravilo konferencije, koja se održava 60. put, “uključite se i razgovarajte jedni s drugima, ne držite lekcije i ne ignorirajte jedni druge”.

Američka potpredsjednica Kamala Harris, ukrajinski i izraelski predsjednik Volodimir Zelenski i Isaac Herzog te visoki kineski dužnosnici stižu u glavni grad Bavarske, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković koji će na marginama imati bilateralne susrete.

Harris čeka težak zadatak da uvjeri saveznike kako su Sjedinjene Američke Države i dalje spremne čuvati njihovu sigurnost, nakon što je Donald Trump, favorit za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima, nedavno rekao da neće štititi članice NATO-a koje ne izdvajaju dovoljno za obranu.

Konferencija se održava u vrijeme kada je sukob između Rusije i zapada doveo rat u Europu, koja se desetljećima trudila osigurati mir, potkrijepljen američkim sigurnosnim jamstvima za NATO savez, za koje je Trump prijetio da će ih odbaciti.

Od prve konferencije 1963., Muenchen služi kao svojevrsna “tržnica ideja” na kojoj političari i stručnjaci daju inicijative i razvijaju rješenja za najkritičnija sigurnosna pitanja sadašnjosti i budućnosti.

Pokrenut u vrijeme Hladnoga rata, skup im daje prostor za službene i neslužbene diplomatske ideje, a hotel Bayerischer Hof u kojem se održava pruža zaštićeno mjesto za neformalne susrete često zakletih neprijatelja, ostvarujući tako svoj moto “izgradnja mira putem dijaloga”.

Ukrajinski predsjednik Zelenski odlazi u Berlin i Pariz po novu vojnu pomoć

Očekuje se da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetiti Njemačku i Francusku kako bi pokušao dobiti vitalnu vojnu pomoć i potpisati bilateralne sigurnosne obveze dok se rat s Rusijom bliži trećoj godini.

Putovanje dolazi dok ukrajinske trupe pokušavaju zadržati ruske snage koje se približavaju gradu Avdiivki na istoku zemlje. Ukrajina se suočava s nedostatkom vojnika i zaliha streljiva, dok je američka vojna pomoć odgođena mjesecima.

Čini se da su Njemačka i Francuska spremne postati drugi i treći ukrajinski saveznik koji će potpisati bilateralne sigurnosne sporazume koji bi uspostavili uvjete za nastavak potpore dok Ukrajina ne postigne svoj cilj pridruživanja vojnom savezu NATO-a.

Detalji sporazuma koji će biti potpisani s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom još nisu poznati, no Kijev je rekao da želi koristiti prvi sporazum potpisan s Britanijom u siječnju kao okvir.

London je rekao da je taj sporazum formalizirao niz potpora koje je pružao i nastavit će pružati sigurnosti Ukrajine. Također je stvorio obvezu održavanja konzultacija s Kijevom u roku od 24 sata u slučaju da se Ukrajina suoči s budućim ruskim oružanim napadom i pružanje brze i trajne sigurnosne pomoći.

Francuski dužnosnici dali su malo detalja o bilateralnom sporazumu između Pariza i Kijeva uoči ceremonije potpisivanja koja se očekuje u Elizejskoj palači u Parizu u petak navečer.

Rekli su da sporazum uključuje ekonomske i financijske elemente i da nije ograničen na vojne.

“Logika iza toga je dugoročna potpora Ukrajini, kako bi ruska agresija propala”, rekao je jedan francuski dužnosnik.

Njemačka je vršila pritisak na europske i američke partnere da preuzmu rigoroznije obveze u pogledu vojnih opskrbe Ukrajine. Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da je njegova zemlja ove godine predvidjela 3,5 milijardi eura za opskrbu streljivom te da će 2024. isporučiti tri do četiri puta više u odnosu na 2023.

Očekuje se da će Zelenski također održati govor na Muenchenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu. Planirano je nekoliko njegovih bilateralnih sastanaka na marginama konferencije, uključujući s potpredsjednicom SAD-a Kamalom Harris.

Najnovije

Biblijska poruka 18.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko vjeruje ima život vječni

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,44-51 Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla; i ja ću ga...

Penava: Domovinski pokret treća je najjača stranka u Hrvatskoj

Foto:Screenshot/RTL   Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je govor u stožeru Domovinskog pokreta. “Jesmo skupa ili nismo? Dragi prijatelji, pred kraja, mada nismo mudriji prije dva...

Plenković: HDZ po treći put zaredom uvjerljivo pobijedio na izborima

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se iz izbornog stožera stranke. - Dopustite da na kraju ove izborne večeri prije svega zahvalim svim našim biračima, svim...

DIP: HDZ 60, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 14, Most 11 mandata

Foto:HRT   Državno izborno povjerenstvo na svojim stranicama objavljuje privremene rezultate parlamentarnih izbora. Do 02.30 prebrojani su gotovo svi glasovi. Glasovalo je 62,25 posto birača. Rezultati u...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...