‘RAZARATELJ’ ĆE UNIŠTITI ZEMLJU 2036. GODINE?! Znanstvenici propustili bitan detalj koji može voditi do našeg kraja…

U slučaju udara, oslobodila bi se energija od 1480 megatona...

Astronomi su prilično sigurni da bi veliki asteroid ‘Apophis’, veličine 300 metara te mase 27 milijuna tona, mogao ugroziti Zemlju i to veoma brzo…

Ako ne udari u Zemlju, proći će blizu nje 2029., 2036. te 2068. godine, no opasnost nije otklonjena.

Sudbina mu je još nepoznata

Iako američki znanstvenici, za razliku od ruskih, tvrde kako će asteroid samo proći veoma blizu Zemlje, ali do sudara neće doći, opasnost od udara 13. travnja 2036. još nije otklonjena. Relativno visoka vjerojatnost je zadržala Apophis na prvoj razini na torinskoj ljestvici opasnosti od udara, a preciznu putanju asteroida do 2029. bit će praktički nemoguće odrediti.

Vjerojatnost da će Apophis udariti Zemlju već 2029. je 2,7 posto, no znanstvenici su kasnije iznijeli tvrdnju kako će Apophis tada ipak promašiti Zemlju te će samo proći kraj nje na udaljenosti od 32.000 kilometara. No, što će biti 2036. godine?

Opasna putanja

Znanstvenici iz French Riviera Observatoryja sada su došli do neobičnog otkrića. Patrick Michel, jedan od vodećih stučnjaka na području istraživanja asteroida u Europi, rekao je da su 2010., tijekom posljednjeg istraživanja, predvidjeli jedan detalj.

Naime, putanja asteroida će se tek na njegovoj udaljenosti od 35.000 kilometara promijeniti (zbog Zemljine gravitacije). Ako se to dogodi, što ćemo znati 13. travnja 2029., sudar se predviđa na isti datum 2036. godine. Taj prostor u kojem su moguće pogreške ključan je, jer može značiti smrt ili život svega na Zemlji.

Treće približavanje Zemlji dogodit će se 2068. godine te će tada biti najmanja šansa za sudar, piše Express.

U slučaju udara oslobodila bi se energija od 1480 megatona. Za primjer uzmimo da je atomska bomba u Hirošimi oslobodila energiju od 0,015 megatona.

Ime Apophis dobio je po grčkom nazivu za egipatskog boga Apopa, ‘razaratelja’, koji iz mračnog podzemlja pokušava uništiti Sunce, a velik je 325 puta 15 metara.

Korlević: Bio bi to kraj višestaničnih bića na Zemlji

Astronom i voditelj zvjezdarnice u Višnjanu Korad Korlević nedavno je za Slobodnu Dalmaciju kazao da ima nekoliko svemirskih tijela za koje su vjerojatnosti udara unutar 1:10000.

“Od njih je najpoznatiji Apophis, koji je najvjerojatnije sastava sličnog zemaljskim vulkanskim stijenama”, rekao je Korlević i dodao kako je Apophis najopasniji za čovječanstvo jer se s njega “otkidaju” meteori Perzeidi koje možemo vidjeti na nebu sredinom kolovoza.

“Sa svojim promjerom i brzinom većom od 60 kilometara u sekundi, to bi bio kraj višestaničnih bića na Zemlji”, pojasnio je Korlević.

Ipak, Korlević smatra da se to sigurno neće dogoditi u idućih 500 godina, dokle se može predviđati.

“A nakon toga valjda ćemo biti napredniji i pametniji pa ćemo riješiti taj problem. U slučaju da nećemo biti, taj problem će riješiti nas”, pojasnio je Korlević.

D.K.