Razbijen međunarodni lanac ilegalne trgovine konjskim mesom, 66 uhićenih

Oko 66 osoba uhićeno je pošto je razbijen međunarodni lanac ilegalne trgovine konjskim mesom širom Europe, objavila je europska policija Europol u nedjelju.

Kriminalna mreža optužena je za prodaju jeftinog konjskog mesa kao skupe teletine. Prema izjavi dužnosnika Europola, meso nije bilo za ljudsku prehranu i tretirano je protuupalnim lijekovima koji se koriste za životinje.

Nizozemski trgovac mesom, za kojega se vjeruje da je šef te kriminalne mreže, uhićen je u Belgiji, navodi Europol. Ostalih 65 osoba, koje su sve uhićene u Španjolskoj, optuženo je za prijevaru i za nedjela protiv javnog zdravlja.

Skandal je prvo izbio u siječnju 2013., kada su inspektori za hranu u Irskoj pronašli konjsko meso u gotovim pljeskavicama u lancu supermarketa Tesco.
U britanskom tisku ubrzo su se pojavili naslovi kad su testovi pokazali da je meso prodavano u supermarketima do 100 posto konjsko meso.

U ljeto 2016. španjolske vlasti za zaštitu okoliša pronašle su nezakonitosti u trgovini konjskim mesom, koje je neadekvatno označeno i izvezeno.

Istraga je dovela do nizozemskoga trgovca mesom koji je vodio mrežu iz Calpa u Alicenteu, navodi Europol. Istragu je vodila španjolska policija koja je surađivala s istražiteljima u osam zemalja.