Razlika između prehlade i gripe: Što mi je? Prehlada ili gripa? Naučite ih razlikovati…

Prehlada u naše tijelo najčešće ulazi kroz nos, ali može i kroz oči. U stražnjem dijelu nosa i krajnicima virusi se zatim razmnožavaju i vežu za receptore na sluznici...

Kihanje, curenje nosa, a potom začepljen nos, grebanje ili bol u grlu i povišena temperatura. Tipični su simptomi i za prehladu i gripu, ali postoje značajne razlike u intenzitetu i nastupu simptoma koje nam pomažu razlikovanje ove dvije bolesti

Običnu prehladu uzrokuje preko 200 različitih vrsta virusa. Odrasla osoba tijekom godine oboli prosječno 3 puta, a djeca 6-10 puta te nije neobično, posebno kod djece koja borave u vrtiću, da obole i do 12 puta na godinu. Javlja se tijekom cijele godine, iako nešto češće u hladnijem razdoblju.

 

Bolesti dišnoga sustava kao što su prehlada i gripa najčešći su uzrok posjeta liječniku i brojnih izostanaka  iz škole ili s posla. I prehlada i gripa spadaju u virusne bolesti, a drugom riječju nazivamo ih viroza. A kako prepoznati kada nas je napala samo prehlada, a kada imamo posla s gripom?

Liječenje prehlade

Prehlada se liječi simptomatski, što znači da ne djelujemo na uzročnika bolesti, već liječimo posljedice, odnosno simptome bolesti. Protiv virusa prehlade ne postoje lijekovi niti cjepivo.

 • Hidracija – prvo i osnovno pravilo je dostatna hidracija, što znači uzimanje pojačane količine tekućine. Tekućina nas vlaži iznutra, pomaže vlaženje sluznice i time ubrzava njezin oporavak, razrjeđuje sluz u nosu i grlu te je posebno važna kod povišene temperature.
 • Snižavanje povišene tjelesne temperature – ako osoba ima povišenu tjelesnu temperaturu (preko 37,5°C mjereno ispod pazuha), treba uzeti lijek protiv temperature, iako većina stručnjaka smatra da inače zdrava odrasla osoba ne bi trebala primijeniti lijek sve dok temperatura ne poraste na 38°C.
 • Kapi za nos- primjenjuju se i protiv curenja iz nosa i protiv začepljenosti, ali treba ograničiti primjenu na najduže 5 dana, jer one mogu oštetiti sluznicu nosa te je uputno uz njih koristiti morsku vodu za ispiranje nosa.
 • Ublažavanje grlobolje – za upalu grla se primjenjuju pastile za otapanje u ustima koje sadrže antiseptike i lokalne anestetike ili npr. propolis.
 • Dodaci prehrani – dokazano je da vitamin C može skratiti trajanje prehlade kod osoba koje se bave teškim fizičkim poslom ili su pod pojačanim stresom, dok preparati za jačanje imuniteta mogu olakšati podnošenje simptoma i eventualno spriječiti novu prehladu.

Prehlada

Od prehlade najčešće obolimo u jesenskim i zimskim mjesecima, od rujna do travnja. Uzrok mogu biti prvi dani škole, a istina je također da se po hladnom vremenu češće i dulje zadržavamo u zatvorenim prostorijama, što povećava mogućnost prijenosa virusa. To se brzo vidi u vrtićima, školama i unutar obitelji jer se tamo infekcije najbrže šire. Prehladu uzrokuju virusi iz više različitih virusnih obitelji. Poznato je više od 100 različitih virusnih podtipova prehlade, stoga od njih možemo oboljeti vrlo često. 

Infekcija s prehladom/Kako se javlja infekcija s prehladom?

Većina virusa zbog kojih obolimo od prehlade nalazi se u iscjetku iz nosa, a najviše se izlučuje od drugoga do četvrtog dana bolesti.

Možemo se inficirati:

 • neposredno, odnosno prijenosom iscjetka iz gornjih dišnih putova oboljele osobe na kožu i sluznice. Infekcija je moguća putem kontakta s predmetima na kojima se nalazi iscjedak iz gornjega dijela dišnog sustava;
 • kapljično,odnosno većim česticama iscjetka iz gornjega dijela dišnog sustava koji dolaze u zrak kihanjem ili kašljanjem, a zatim na kožu i sluzniceosoba u okolini.

Prehlada u naše tijelo najčešće ulazi kroz nos, ali može i kroz oči. U stražnjem dijelu nosa i krajnicima virusi se zatim razmnožavaju i vežu za receptore na sluznici. Tako ulaze u stanice i potiču upalnu reakciju zbog koje se postupno javljaju karakteristični simptomi prehlade: kihanje, kašalj, upala očiju i bolovi kod gutanja.


Simptomi se mogu pojaviti 10 sati nakon infekcije.

Kakvi su simptomi prehlade?

Znaci i simptomi prehlade razlikuju se od pacijenta do pacijenta , a svi su blagi. Inkubacijsko razdoblje za prehladu je kratko i većinom traje od 2 do 5 dana.

Obično se mogu javiti:

 • iscjedak iz nosa, koji može biti gnojan,
 • začepljenje nosa,
 • kašalj,
 • bolno grebanje i peckanje u ždrijelu.
 • Drugi simptomi i znakovi rjeđe su prisutni:
 • visoka temperatura (obično kod male djece),
 • opće loše stanje tijela,
 • bolovi u mišićima,
 • kihanje,
 • promuklost,
 • osjećaj peckanja u očima,
 • gubitak osjeta okusa,
 • bolovi u ušima.

Kako liječiti prehladu?

Prehlada je blaga bolest koja nakon 7 do 10 dana prolazi sama od sebe. Kašalj i opće loše stanje mogu trajati i do tri tjedna. Kod djece tegobe traju duže nego kod odraslih, a u pravilu nestaju za 10 do 14 dana. Liječenje prehlade je simptomatsko, što znači da liječimo, odnosno olakšavamo simptome. Za lakše disanje mogu se uzeti dekongestivi, koji će očistiti sluznicu nosa, a za ublažavanje bolova mogu se uzeti paracetamol i nesteroidni antireumatici.

Prehlada sama po sebi nije opasna, ali zbog nje možemo biti podložniji drugim bolestima ili se mogu pogoršati druga patološka stanja. U približno 0,5 % do 2 % slučajeva prehlade bolest se komplicira zbog druge bakterijske infekcije, npr. upale paranazalnih sinusa, srednjeg uha ili pneumonije, a moguće je i pogoršanje kronične bolesti pluća. Brojni virusi koji kod odraslih uzrokuju samo prehladu kod dojenčadi i male djece mogu prouzročiti bronhiolitis.

Prehlada ili gripa?

Obje bolesti, i prehlada i gripa, jesu virusne bolesti dišnog sustava, odnosno viroze, ali se ipak prilično razlikuju. I virus gripe javlja se osobito u zimskim mjesecima, a zbog velike zaraznosti gripa se javlja u obliku većih ili manjih epidemija, ponekad čak pandemija. Svi simptomi gripe izbijaju odjednom i obično traju jedan tjedan: visoka temperatura, suh kašalj, bolovi u mišićima i glavobolja.

Za razliku od prehlade, gdje se simptomi javljaju postupno jedan za drugim, gripa započinje iznenada.

Pri razlikovanju nam može pomoći sljedeća tablica:

PREHLADA

GRIPA

Postupan početak Iznenadan početak
Loše opće stanje Visoka temperatura
Bolovi pri gutanju Izraziti bolovi u mišićima i zglobovima
Hunjavica Glavobolja
Upala očiju Suh kašalj
Kihanje Gubitak apetita
Kašalj
Bolovi u mišićima i zglobovima
Gubitakapetita
Visoka temperatura – osobito djeca

Pažljivim praćenjem simptoma i općeg stanja brzo možemo utvrditi koja nas je viroza napala.

Ali bez obzira na to je li nas napala gripa ili prehlada, preporučuje se da se tijekom liječenja dobro odmorimo, pijemo puno tekućine i ojačamo imunitet, a prvenstveno da spriječimo daljnje širenje infekcije na članove obitelji te kolege u školi ili na poslu. Ako nema komplikacija, obje bolesti prolaze u roku od tjedan dana. To vrijeme moramo odvojiti samo za sebe i svoje zdravlje. 

Nikako nemojte zaboraviti da je cijepljenje protiv sezonske gripe dokazano najučinkovitiji način sprječavanja obolijevanja i komplikacija koji mogu biti posljedica gripe.

specijalistica infektologinja,