Reakcije na smrt Berlusconija: “Voljeli ga ili mrzili, ispisao je povijest Italije”

Silvio Berlusconi preminuo je u ponedjeljak 12. lipnja u bolnici San Raffaele u Milanu, i gotovo da nema političkog aktera u Italiji koji se nije osvrnuo na živopisnog bivšeg lidera države.

Salvini: “Veliki čovjek, veliki Talijan”

Javni termini Mattea Salvinija otkazani su do daljnjih informacija. Jutros je u Lesi u pokrajini Novara potpredsjednik vlade i ministar zatražio minutu šutnje za Silvija Berlusconija, nazvavši ga “velikim čovjekom i velikim Talijanom”. Liga to obznanjuje.

Prodi: «Naše rivalstvo nikada nije preraslo u neprijateljstvo»

Dijelim duboku sućut zbog smrti Silvija Berlusconija . Pamtim ga kao političkog lidera koji je svojim dugogodišnjim i intenzivnim javnim angažmanom izvršio veliki utjecaj na život naše zemlje , utječući ne samo na institucije, već i na živote svih građana”. To je izjavio bivši premijer Romano Prodi.

“U našem dugom političkom sučeljavanju – dodaje – predstavljali smo različite i suprotstavljene svjetove, ali naše rivalstvo nikada nije prešlo u osjećaje neprijateljstva na osobnoj razini, održavajući usporedbu u kontekstu međusobnog poštovanja. Cijenio sam vašu potporu proeuropskoj stvari, prije svega zato što je potvrđena i reafirmirana u trenutku kada je naša zajednička europska sudbina bila oštro i neoprezno optuživana. Njegovoj obitelji i svim njegovim voljenima izražavam duboku sućut.”

Renzi: “Berlusconi je ispisao povijest u ovoj zemlji”

Tako je smrt Berlusconija komentirao na Twitteru osnivač i voditelj Viva Italia, Matteo Renzi: «Silvio Berlusconi ispisao je povijest u ovoj zemlji. Mnogi su ga voljeli, mnogi mrzili: svatko danas mora priznati da je njegov utjecaj na politički, ali i gospodarski, sportski i televizijski život bio bez presedana. Danas Italija tuguje zajedno sa svojom obitelji, svojim voljenima, svojim kompanijama, svojom strankom. Svima koji su ga voljeli, moj najljepši i najiskreniji zagrljaj. U ovim satima nosim sa sobom sjećanja na naše susrete, na mnoga vijećanja, na naše dogovore, na naše sukobe. Ali prije svega o telefonskom razgovoru u kojem me Silvio, a ne predsjednik, natjerao na suzu kad je pričao o mojoj majci. Nedostajat ćeš nam Predsjedniče, laka ti zemlja”.

„Suočeni s nestankom Silvija Berlusconija, želimo prenijeti svu našu bliskost s boli njegove obitelji, njegovih najmilijih i cijele Forza Italie, kao što želimo da to dopre do Vlade i većinskih snaga. Jedna era završava smrću Silvija Berlusconija. Sve nas je dijelilo i dijeli od njegove političke vizije, ali ostaje poštovanje koje ljudski dugujemo onome koji je bio protagonist u povijesti naše zemlje. Iskrena sućut Demokratske stranke. To je navedeno u bilješci tajnice PD-a Elly Schlein.

Sacchi: “Velikodušan i briljantan”

Arrigo Sacchi plače, na telefonu s ANSA-om: duga razdoblja šutnje, ne može podnijeti bol zbog smrti svog “briljantnog prijatelja kojem duguje sve”. «Silvio Berlusconi bio je velikodušan čovjek – dodaje bivši trener Milana koji je osvojio sve – i pokušao je promijeniti ovu tešku zemlju, sastavljenu od individualista. Je li i on bio takav? Ne, mislio je o zajednici i vidio daleko: kad me je uzeo rekao sam mu «ili si lud ili genije». S obzirom na rezultate, vi mi dajte odgovor…”.

Santanchè: “Uvijek ćeš ostati s nama”

“Uvijek ćeš ostati s nama, sretan put, predsjedniče”. Napisala je ministrica turizma Daniela Santanchè na Facebooku.