REVIZIJA PRESUDE “USTAŠKIM TERORISTIMA” U AUSTRALIJI: Smjestila im UDBA!

Na Vrhovnom sudu australskog Novog Južnog Walesa upravo je, 4. prosinca, otpočela revizija presude iz 1981. godine, a nakon što je lani u kolovozu tu istragu naredio sudac Robertson Wright. “Hrvatska ima puno pouzdanje u pravosudni proces prijateljske države Australije s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti i u čiji pravosudni sustav vjerujemo”, poručio je ministar Grlić Radman, izrazivši spremnost potpore Vlade RH pri nastavku sudske istrage Novog Južnog Walesa u svrhu rasvjetljavanja svih činjenica navedenog slučaja.

Hrvati još uvijek nose ožiljke koji su nam naneseni pod komunističkom Jugoslavijom zbog naše težnje za slobodom, povijesnim hrvatskim identitetom ili prakticiranjem vjere, čak i izvan naših granica. To je dio razloga zašto pozorno pratimo slučaj “hrvatske šestorke” ovdje u Sydneyu – istaknuo je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman proteklih dana tijekom posjeta Australiji.

Hrvatski šef diplomacije pritom je govorio o šestorici Hrvata osuđenih na 15 godina zatvora zbog planiranja terorističkih napada 1979. godine u okolici Sydneya. No, ovaj zaboravljeni slučaj naposljetku je izvučen iz prašnjavih ladica nakon što je Vrhovni sud australske savezne države Novi Južni Wales koncem kolovoza prošle godine naredio istragu o tom slučaju, nakon što je istraga Sydney Morning Heralda otkrila materijale koji ukazuju na istinitost njihovih tvrdnji da im je cijelu stvar podmetnula bivša jugoslavenska obavještajna služba (UDBA).

“Hrvatsku šestorku”, odnosno “Croatian six”, koju čine Maksimilijan Bebić, Mile Nekić, Vjekoslav Brajković, Anton Zvirotić, Ilija Kokotović i Josip Kokotović, osuđena je zbog planiranja postavljanja bombi u dvije jugoslavenske putničke agencije u Sydneyju, srpski društveni dom, elizabetinsko kazalište u Newtownu te u gradski vodovod. Presuda se temeljila na svjedočenju Vice Virkeza, pravog imena Vitomir Misimović, koji je kao navodni član grupe australskoj policiji u veljači 1979. prokazao svoje kolege. Zajednica australskih Hrvata još tada je upozoravala da je Virkez (Misimović), Srbin iz Bosne i Hercegovine koji se pridružio hrvatskoj emigrantskoj skupini koja se borila za uspostavu neovisne Hrvatske i rušenje Jugoslavije, radio za jugoslavensku tajnu službu.

Ipak, svaki član šestorke je osuđen na po 15 godina zatvora. Suđenje je trajalo 172 dana i saslušano je 111 svjedoka. Pušteni su nakon što su odslužili sedam ili osam godina kazne. Virkez je dobio samo dvije godine zatvora i nakon odsluženja kazne vratio se u Jugoslaviju. A onda je uslijedio obrat nakon što je Vrhovni sud australske savezne države Novi Južni Wales prošlog ljeta naložio novu istragu. Sudac Robertson Wright je poručio da “značajna količina” deklasificiranih materijala ASIO-a sugerira da “postoji realna mogućnost da je jugoslavenska tajna služba koristila gospodina Virkeza kao agenta provokatora ili doušnika kako bi policija Novog Južnog Walesa, a moguće je i ASIO (australska tajna služba), dobila lažnu informaciju o bombaškoj zavjeri s hrvatskom šestorkom s ciljem diskreditacije Hrvata u Australiji”, prenosi Sydney Morning Herald.

Sudac Wright je dodao da “postoji niz sumnji ili pitanja u vezi s dijelovima dokaza u slučaju i krivnjom hrvatske šestorke” te da je Virkez možda dao “namjerno lažne” podatke. Wright je također istaknuo da su četvorica od šestorice osuđenih tvrdili da ih je australska policija teško pretukla, dok su sva šestorica negirali da su priznali krivnju policiji Novog Južnog Walesa. Liječnici su potvrdili da je Brajković dan nakon ispitivanja imao ozljedu na vratu kao od davljenja, modrice oko očiju i na licu te mogući gubitak sluha na jednom uhu koji može nastati od udarca u čeljust, pisao je ranije ABC.

No, iako je sudac Wright tvrdio kako nije bilo dokaza da je krunski svjedok Virkez tajni agent, Sydney Morning Herald podsjeća da je ta tvrdnja upitna. Naime, australski istraživački novinar Hamis McDonald, koji je 2019. objavio knjigu Anatomija nepravde o hrvatskoj šestorci (Anatomy of Injustice – Australian Croatian Six Case up For Judicial Inquiry 40 Years on), pregledao je 2018. deklasificirane dokumente australske tajne službe (ASIO) o Virkezu. Ti su dokumenti, navodi Syney Morning Herald, bili ključni u zahtjevu za sudsku reviziju.

O sumnji da je presuda protiv australske šestorke plod operacije jugoslavenske tajne službe, pisali su ranije i drugi australski mediji. ABC je u veljači 2021. objavio priču o slučaju, navodeći da su bombe pronađene samo u Virkezovoj kući, automobilu i obližnjem grmu. Najveće australske dnevne novine The Australian nedavno su pak objavile kako dokumenti označeni sa “strogo povjerljivo” (top secret) pokazuju da je australska savezna policija upozorila tadašnjeg premijera Malcolma Frasera kako vjeruje da Virkez djeluje “kao agent jugoslavenske vlade”.

“Zbog taktičkih razloga vlasti Novog Južnog Walesa žele da Virkez bude osuđen po optužnici kako njegovi dokazi protiv suučesnika ne bi bili okaljani optužbom da je agent provokator”, stoji u obavijesti koju je primio premijer Fraser, prenosi The Australian. ASIO je pak već u ožujku 1979., godinu dana prije početka suđenja, obavijestio policiju Novog Južnog Walesa da je Virkez špijun. Hrvatska šestorka puštena je iz zatvora prije isteka kazne, 1991., navodno zbog dobrog vladanja, ali presuda im nije ukinuta. Pravda je spora, ali čini se dostižna.

Hoće li Hrvatska šestorka, koja je u veljači 1981. godine u Sydneyu u Australiji proglašena krivom za navodno planiranje nekoliko terorističkih napada u okolici Sydneya tijekom 1979. godine ipak doživjeti satisfakciju i dokazati, kako su od početka tvrdili, svoju nevinost za optužbe izrežirane ‘u kuhinji‘ jugoslavenske Udbe, znat će se ubrzo.

Slučaj se počeo rasplitati kada je australski novinar još davnih devedesetih našao “pokajnika” “Vicu Virkeza” kako se bori na strani bosanskih Srba pod svojim pravim imenom Vitomir Misimović, i otkad je jedan od detektiva, korumpirani Roger Rogerson priznao da su tada redovno podmetali dokaze, i da je australska tajna služba tada imala ozvučenu Yu ambasadu u kojoj je Misimović dobivao instrukcije.

Na samom suđenju osamdesetih je sumnju na istragu bacilo to što je Joseph Stipic oslobođen jer je policija u svom izvještaju tvrdila da je našla eksploziv u ladici njegovog radnog stola iako taj stol nema ladice.