Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

REZULTATI AGROKORA UNIJELI NEMIR: VELIKI DOBAVLJAČI SE SVE VIŠE PRIPREMAJU NA PLAN B Otpis potraživanja morat će biti radikalan

Nove najave mogućih otpisa starih potraživanja na noge su digle dobavljače najvećeg hrvatskog koncerna. Dobavljači Agrokora s kojima smo jučer razgovarali, naime, gotovo su uglas poručivali da se namjeravaju boriti za svaku kunu potraživanja koja imaju prema koncernu. Ipak, dojam je da ih većina već priprema, ili je čak i pripremila, “plan B”, koji podrazumijeva otpis barem dijela svojih starih potraživanja.

Ne namjeravam pristati ni na kakav otpis svojih potraživanja prema Agrokoru, iako ćemo se na kraju svi vjerojatno morati odreći dijela potraživanja – kaže nam jedan od dobavljača Agrokora, čije poslovanje u velikoj mjeri ovisi o koncernu.

Slični tonovi dolaze i iz jedne velike domaće kompanije, također velikog dobavljača Agrokora. U njoj nam kažu kako bi, u najboljem slučaju, mogli pristati na otpis do petine svojih starih potraživanja prema Agrokoru, onih koji datiraju prije 10. travnja, kada je u Cibonin toranj zasjela izvanredna uprava.

– Spremni bismo bili otpisati do 20 posto potraživanja – kaže nam sugovornik iz te kompanije, koji vjeruje da će ljeto i turistička sezona u velikoj mjeri promijeniti slabe rezultate koncerna iz prve polovice godine.

– Rezultati Konzuma se popravljaju, a prehrambeni dio Agrokora ima sjajne rezultate – dodaje.

Prve kalkulacije

I u jednom drugom velikom dobavljaču Agrokora vjeruju da će od koncerna uspjeti naplatiti veći dio svojih potraživanja. Naš sugovornik iz te kompanije o brojkama nije želio govoriti, ističući da ne želi kalkulirati. Ipak, ističe kako Agrokor ima veliku i vrijednu imovinu iz koje bi se mogao naplatiti barem dio potraživanja. Također, dodaje, kompanije iz sastava Agrokora imaju veće potencijale nego što to trenutno izgleda. Unatoč tome, i on je svjestan da će otpisa morati biti.

– Kalkulacije će pokazati koliko Agrokor može otplatiti svojih dugova prema dobavljačima – ističe on. U kategoriju velikih dobavljača spada i naš sugovornik iz sljedeće tvrtke. Ni on nije želio kalkulirati na koliki bi otpis potraživanja prema koncernu bio spreman pristati, no svjestan je da će ga biti.

Loši pokazatelji

– Ako stvari gledamo s aspekta volje, onda nismo spremni ni na kakav otpis. No, ako stvari gledamo s aspekta važnosti Konzuma za plasman naših proizvoda, onda smo spremni otpisati onoliko koliko se dogovorimo i koliko je potrebno da se Konzum dugoročno održi. Stvari tu nisu crno-bijele: nama nije u interesu da Konzum ode u stečaj, nego da ostane na životu – diplomatski objašnjava naš izvor.

Okidač za nove najave otpisa potraživanja su krajem prošlog tjedna objavljeni podaci o poslovanju Agrokora u prvoj polovici godine, koji ukazuju da bolni rezovi u koncernu tek predstoje. U tu kategoriju spadaju i otpisi potraživanja koji bi, sukladno nekim procjenama, mogli biti i veći od 60 posto.

Damir Novotny, ekonomski analitičar koji je još na početku krize u Agrokoru upozoravao da će se koncern teško izvući bez otpisa barem dijela starih potraživanja dobavljača, ističe kako rezultati Agrokora u prvoj polovici godine jasno upućuju na zaključak da se dalje neće moći bez rezanja starih potraživanja.

– Otpis potraživanja morat će biti radikalan, vjerojatno i iznad 50 posto. Ostatak će se vjerojatno morati vraćati kroz dulje vremensko razdoblje od desetak godina. Bolji scenarij nije realno očekivati jer se nije promijenio poslovni model u Agrokoru – zaključuje Novotny.

Slovenski Sberbank tužio i Jamnicu

Najveći kreditor Agrokora, Sberbank, tuži Jamnicu za gotovo 280 milijuna kuna jer je hrvatski proizvođač mineralnih voda preuzeo jamstva za kredite Agrokora, objavila je jučer Jamnica na Zagrebačkoj burzi. Sberbank traži ovrhu nad tvrtkama kćerima, Mg Mivela u Srbiji i Jamnica mineralna voda u Sloveniji.

Ljubljanska podružnica ruske Sberbank pokrenula je dva izvršna postupka na osnovi vjerodostojne isprave protiv Jamnice pred Privrednim sudom u Beogradu i Okružnim sudom u Ljubljani zbog kredita u iznosu od 3,28 milijuna eura za koji je Jamnica preuzela jamstvo. Nadalje, zagrebačka podružnica Sberbanka tuži Jamnicu pred Privrednim sudom u Beogradu zbog kredita u iznosu od 255 milijuna kuna za koji je Jamnica također preuzela jamstvo.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak je u najnovijem izvješću o situaciji u Agrokoru od 10. kolovoza prvi put spomenuo da je krenula lavina tužbi. Iako se u tom izvješću spominju tužbe koje je jučer i Jamnica priznala, nije bilo rečeno o kojim se iznosima radi.

Sberbank tužbama nastoji naplatiti dio svojih potraživanja i stvoriti pritisak prema izvanrednoj upravi Agrokora. Ukupna vrijednost kredita koje je ta ruska banka odobrila Agrokoru procjenjuje se na oko 1,1 milijardu eura. Sberbank je također kazneno prijavila zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu vlasnika Agrokora Ivicu Todorića.

D.K

Najnovije

Penava poslao poruku Plenkoviću: Tko god krene tim putem, kreće putem koji nije dobar

Foto:Domovinski pokret   Počeli su službeni pregovori o sastavljanju parlamentarne većine. Iz Domovinskog pokreta poručuju da su spremni na sve opcije, ali ne pod svaku cijenu....

Biblijska poruka 24.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isusova riječ kao sudište svijetu

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 12,44-50 Povika Isus: »Tko u mene vjeruje, ne vjeruje u mene, nego u onoga koji me posla; i tko vidi mene, vidi...

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...