RIJEČKI PROGRESIVNI HDZ: Na izbornu listu stavili članicu odbora društva Josip Broz Tito!

Foto: Titoisti Rijeka

Prema tvrdnjama riječkih HDZ-ovaca, koji baš nisu time oduševljeni, Brankica Grabar, koja se našla na HDZ-ovoj listi za Vijeće mjesnog odbora Školjić, je – istaknuta članica riječkog Društva Josip Broz Tito! Kako imena članova nisu javna ne možemo to provjeriti, no kako je Rijeka razmjerno mali grad nema razloga ne vjerovati lokalcima, koji uglavnom znaju tko je gdje aktivan. Neslužbeno je to da se radi o njihovoj članici potvrđeno i iz Društva Josip Broz Tito.

Društvo Josip Broz Tito u Rijeci ima 1.200 članova, a predsjednica je Biserka Perman, bivša hrvatska kuglačica, inače 1982. proglašena najboljom sportašicom Jugoslavije. Aktivna je članica SDP-a i bivša saborska zastupnica te stranke od 2003. do 2008. godine.

No, to nije sve. Nositelj liste HDZ-a za Podvežicu je Toni Holjević, sin Danka Holjevića koji je bio zamjenik Generalnog direktora Hrvatskih voda u vrijeme Milanovićeve vlade i “čovjek od povjerenja” Vojka Obersnela. To je vrijeme kad su se radili se brojni marifetluci te gradile šetnjice Obersnelu o trošku Hrvatskih voda, što je protuzakonito ukoliko Hrvatske vode nemaju direktni vlastiti interes, a nije poznato da su ga imale. Svojevremeno je Dnevno pisalo o kriminalnoj shemi izvlačenja novca kroz riječke Hrvatske vode. Naime, radove na izgradnji rječke šetnice u kanjonu Rječine izvodila je tvrtka Vodogradnja d.o.o. Rijeka, koja je u većinskom vlasništvu Boška Bilića, ujedno i direktora te tvrtke, ali i velikog prijatelja rječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića, te njegovog zamjenika Danka Holjevića, provjerernog Obersnelovog gradskog i partijskog kadra. Navedena tvrtka dobila je koncesiju od strane Hrvatskih voda za obavljanje radova na uređenju korita rijeka, iako samo uređenje šetnice uz Rječinu nema bilo kakve veze s obranom od poplave te još nigdje nije viđeno da se troše novci za uređenje kanjona rijeka.

Očito, veze riječkog HDZ-a i SDP-a su prilično duboke. Zapravo, cijelo vrijeme Obersnelove vladavine HDZ je bio “tiha oporba”, praktički saveznici. Svojevremeno je i nezavisni riječki vijećnik Hrvoje Burić detaljno govorio o sprezi HDZ-a i SDP-a u Rijeci, gdje je HDZ držao ljestve Obersnelu na sličan način na koji je to radio Bandiću u Zagrebu.

“Riječki HDZ ponovo drži ljestve SDP-u jer njihova predstavnica i gradska vijećnica nagovara nezavisnog vijećnika Marinka Koljanina da podrži Obersnelov proračun. Spomenuta HDZ-ova vijećnica mi je to i potvrdila prilikom našeg slučajnog susreta i u prisustvu županijskog vijećnika Dinka Beakovića. Razlog je njihova anketa da bi HDZ loše prošao na ponovljenim lokalnim izborima”, rekao je tada Burić.

Očito, malo se toga promijenilo u Rijeci, pa SDP može njome i dalje mirno vladati. Osim ako ne misle da će se “crveni” birači okrenuti njima zbog članice društva JBT u njihovim redovima, što je malo vjerojatno.

Ni u društvu Josip Broz Tito Rijeka stvari nisu idealne. Jadranko Paškvan Stjepanović, tajnik Društva, podnio je u siječnju ove godine ostavku na tu funkciju. Kako je objavio na svom facebook profilu, na ostavku se odlučio zbog nemogućnosti dalje suradnje s predsjednicom Tamarom Kojić koja je Paškvanova stranačko kolegica, SDP-ovka, vijećnica u gradu Bakru i u nekoliko navrata neuspješna kandidatkinja za bakarsku gradonačelnicu.

Objava Jadrana Paškvan Stjepanovića izazvala je lavinu reakcija na njegovom profilu na kojem objavljuje osvrte na aktualne političke događaje i gastronomske zanimljivosti iz vlastite kuhinje. Uskoro se javio lažni profil Lesi Skot (za koji Paškvan Stjepanović tvrdi da se iza njega krije sama Tamara Kojić) koji ga je optužio da je u zadnje dvije godine napadao mnoge članove društva, čak ih htio i tući te da je završio na psihijatriji. Paškvana Stjepanovića se optužilo i za komunističke metode rada u društvu Josip Broz Tito, na što je ovaj odgovorio da je sama Tamara Kojić bila članica komunista, a ne on. Navode o hospitalizaciji i nasilju je demantirao uz optužbu prema Tamari Kojić za lažno predstavljanje. Najavio je i podizanje tužbe.