RIJEKA će morati vratiti EU novac za obnovu Titove hrpe hrđe?!

Riječane će obnova ovog diktatorovog broda koštati nešto više od 58 milijuna kuna s PDV-om (58.572.773,64 kn).
Riječane će obnova ovog diktatorovog broda koštati nešto više od 58 milijuna kuna s PDV-om (58.572.773,64 kn).

Iako su početkom ove godine iz gradske uprave tvrdili da će brod Galeb prve posjetitelje primiti krajem godine, od svega sasvim sigurno neće biti ništa. Sada je jasno da projekt neće biti dovršen do 31.12.2023. godine što je posljednji rok do kojeg projekt ‘Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine’, sukladno ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, mora biti izveden u cijelosti, piše Rijeka danas

Zanimalo nas je stoga što će biti s bespovratnim sredstvima s obzirom da Grad Rijeka projekt nije dovršio u predviđenom roku:

– Projekt “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine” čiji je nositelj Grad Rijeka, a projektni partneri Sveučilište u Rijeci i Turistička zajednica Grada Rijeke, u suradnji s Muzejom Grada Rijeke, predstavlja integrirani razvojni projekt Grada temeljen na revitalizaciji i zaštiti reprezentativnih spomenika industrijske baštine na području grada Rijeke i unaprjeđenju upravljanja industrijskom baštinom. Integriranom projektu „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ je putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobreno 9.143.487,45 € (68.891.606,18 kn) bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što iznosi 85 % sufinanciranja iz EU potpore, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 10.795.599,20 € (81.339.442,05 kn). Projekt “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine” predstavlja integrirani razvojni projekt temeljen na revitalizaciji i zaštiti dvaju reprezentativnih spomenika industrijske baštine na području grada Rijeke– motornog broda Galeb i Palače Šećerane u sklopu bivšeg industrijskog bloka Rikard Benčić i unaprjeđenju upravljanja industrijskom baštinom te zajedno s partnerskim organizacijama ima za cilj stvaranje integralne kulturno-turističke destinacije koja uključuje nove kulturne i turističke sadržaje razvijene u sklopu reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine u zajednički i jedinstveni kulturno-turistički proizvod što doprinosi turističkoj prepoznatljivosti i posjećenosti i održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.
Obnova Palače šećerane je dovršena i postala je Muzej grada Rijeke u čijem će sastavu, po dovršetku obnove, biti i muzej na brodu Galeb, objašnjavaju su iz gradske uprave.

Koliko je do sada potrošeno za cijeli projekt i koji je udio EU sufinanciranja. Koliko se još očekuje potrošiti?

– Ukupno je, do danas, utrošeno na projektu „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ iznos od 16.613.452,92 eura. Iz EU fondova do sad povučeno je 8.528.748,65 € (64.259.856,72 kuna) bespovratnih sredstava. Očekuje se do kraja utrošiti još 4.000.000,00 eura.

Do kojeg roka projekt, sukladno ugovoru o dodjeli sredstava, mora biti izveden u cijelosti?

– Sukladno Dodatku III Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova završava 31. prosinca 2023.

Postoji li obaveza Grada Rijeke za povratom isplaćenih sredstava u slučaju probijenih rokova te vraćaju li se sredstva u stopostotnom iznosu ili razmjerno nedovršenosti projekta za koji su sredstva dodijeljena?

– Istekom roka trajanja projekta, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije kao posredničko tijelo razine 2 te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao posredničko tijelo razine 1, informirali su Korisnike projekta da svi proboji u odvijanju aktivnosti nakon datuma 31.12.2023. rezultiraju plaćanjem istih iz vlastitih sredstava te da ne postoji naknadna mogućnost refundacije istih.