Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ristić: Rusi su Europi poslali jasnu poruku

Prošlog su tjedna Rusi objavili audiosnimak telekonferencije na kojoj navodno visoki časnici njemačke vojske raspravljaju o tome kako izvesti napad na Rusiju. Točnije, raspravljali su o planu kako da raketama Taurus izvedu napad na Krimski most, ali tako da ne ispadne da su Nijemci izveli napad, već Ukrajinci. Njemačka je vlada ubrzo priznala da su na snimcima njemački časnici, kao i autentičnost snimka, piše Borislav Ristić za Večernji list.

 

U nekim drugim vremenima ovo bi bio skandal koji bi zaljuljao mnogu vladu, ali sve je prošlo bez posljedica za Olafa Scholza. Drugi bi slučaj bio da postoje slobodni mediji, ali njih odavno na Zapadu više nema. Umjesto toga, dobili smo situaciju da društvene mreže blokiraju korisnike koji dijele snimak, dok mediji rusko objavljivanje snimke tumače kao Putinovo skretanje pažnje sa smrti Alekseja Navalnog.

Zašto bi Rusi pustili u javnost takav snimak?

Ako ostavimo po strani sam skandal, kao i okolnost da je netko, vjerojatno Rusi, prilično lako mogao presresti tako povjerljiv razgovor njemačke vojske, svakako je zanimljivo pitanje zašto bi Rusi pustili u javnost takav snimak? Ako već možete prisluškivati povjerljive razgovore visokih časnika zemalja NATO-a, zašto ih i dalje ne biste na miru prisluškivali i skupljali povjerljive informacije, već to objavili svima?

Kako god, očito su Rusi iz nekog razloga smatrali važnijim objelodaniti sadržaj ovog razgovora, nego ga držati u tajnosti. Vjerojatno se radi o tome da su htjeli dati do znanja Zapadu kako znaju za njihove planove i da se s tim neće šaliti. Ako bi njemačke rakete pogodile ciljeve na ruskoj teritoriji, oni bi to smatrali objavom rata. U biti, to je i slanje oružja Ukrajini, ali tehničku pomoć pri upotrebi tog oružja neće tolerirati.

Također, objavom ovog snimka, Rusi su poručili Europi kako su dosad bili suzdržani glede slanja svojih stručnjaka u Ukrajinu. Od početka su znali kako zemlje NATO-a šalju ljude kao pomoć Ukrajincima u obuci, ali oko toga dosad nisu pravili pitanje, niti ga smatrali objavom rata. Sada je tome, izgleda, došao kraj. Drugim riječima, Rusi su poslali poruku Europi da više ne iskušavaju svoju sreću s ratom u Ukrajini.

Nekompetentnost elita

To je jedan dio priče. No, ono što cijelu stvar čini pomalo ludom, jest da se iz snimka može razumjeti kako “moćni Taurusi” i nisu baš tako moćni. Naime, prema Nijemcima, trebalo bi im šest mjeseci da instaliraju ove složene sustave, a onda još nekoliko mjeseci da ih učine operativnim za djelovanje po specifičnim ciljevima. Pored toga, Nijemci također priznaju kako bi Rusi vrlo brzo našli način kako da izađu na kraj s Taurusom.

Ako uzmemo kako rakete koštaju oko dva milijuna eura svaka, a plan je bio da se napad na Krimski most izvrši u dva vala s po pedeset raketa, ispada kako bi taj napad koštao Njemačku oko sto milijuna eura. Razlog za toliki broj raketa je vjerojatno ruska protuzračna obrana na Krimu. Ako uzmemo kako bi neke od raketa pogodile most, to još uvijek ne znači i da bi ga srušile. Puno je to para da bi se oštetio jedan most.

Iz razgovora saznajemo i kako je razlog za angažiranje Nijemaca to što su Francuzi i Britanci ostali bez raketa. Nije samo skupa njihova proizvodnja, već treba i vremena da bi se proizvele. Sve to postavlja jako puno upitnika nad glavama. Iz svega smo shvatili ne samo kako igramo na rubu rata s Rusijom, već i kako smo tehnički nespremni za takav rat. A ono što najviše plaši je nekompetentnost elita.

Ne znamo hoće li njemačka vlada nastaviti raditi na ovom svom planu, ali već sada znamo kako to neće imati velikog utjecaja na ishod rata u Ukrajini. Ostaje pitanje hoće li zapadne elite zauzvrat uvući svijet u nuklearni rat. Jer, rat je, znamo, uvijek bio igračka slabih i nesposobnih – nastavak politike glupih i slijepih elita drugim sredstvima, prenosi Narod.hr.

Najnovije

DIP: HDZ 64, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 13, Most 9 mandata

DIP je objavio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na uzorku od 58,78% obrađenih biračkih mjesta.   Prema prvim preliminarnih rezultatima HDZ osvaja 64 mandata,  SDP-ova koalicija “Rijeke...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...