Rojs progovorio o slučaju ‘Korade’: ‘Gotovina se skrivao, Norac u zatvoru, trebali su ga mrtvog’

Ususret premijeri treće epizode dokumentarnog serijala “Dosje Jarak” koji će se emitirati krajem tjedna na RTL-u, Andrija Jarak je razgovarao s Ljubom Ćesićem Rojsom kako bi se javnost upoznala s pričom o generalu Ivanu Koradi koji si je oduzeo život nakon peterostrukog ubojstva.

 

U velikom razgovoru koji je donio jedan drugačiji pogled na život junaka Domovinskog rata, Rojs se prisjetio mnogih anegdota s generalom. Tvrdi da su se upoznali u Rakitju 1991. godine, te da će Koradu pamtiti po nekoliko velikih “epizoda”.

“Puno je lijepih uspomena i nikada neću zaboraviti kako je u Kninu dao izjavu: Predsjedniče, popeli smo se na krov Hrvatske, a kad ga je Tuđman pitao otkud nam zastava rekao je da su to šivali putem”, prisjetio se na početku Ljubo Ćesić i pritom dodao:

“Ono ljubljenje zastave predsjednika Tuđmana… slobodne i nezavisne hrvatske države. Zato mi je žao što država kad je čovjek obolio nije napravila ništa da se on liječi, danas bi bio živ, ali ja mislim da je bilo u interesu da ga imaju mrtva…”, šokirao je izjavom član generalskog zbora, koji je potanko objasnio zašto to misli.

“I danas bi bio živ, ali ja mislim da je politici tada bilo u interesu da ga mora imati mrtva jer ovo sve što se događalo tih dana, i počinjenje ubojstva…”, otvorio je Rojs i ukazao na nelogičnosti.

“Prvo se izvještavalo da je njegov zaštitar ubio, pokušao oteti majku muškaraca koji su pretukli Koradu i njegovog sina u kafiću. Nakon što je Korade ubijen, objavljeno je da je on krivac za zločine”, rekao je u razgovoru, prenosi RTL.

“Ja sam bio kod obitelji dečka kojemu je baku ubio, njih je uistinu ubio Korade. Meni majka i otac plaču, kažu volio je našeg sina više nego svog sina, stalno ga na koljenu držao kad su vozili traktor. To što je počinio prema baki i unuku… To nije mogao napraviti zdrav čovjek pri svojoj pameti”, rekao je Rojs.

Rojs tvrdi da mu je puno toga namješteno

Kako je pojasnio svoj stav? Kaže, Korade nije mogao uskočiti u onu kuću bez jedne ruke i uvjeren je da nije ubio policajca Marija Kusanića iz Karlovca.

“Ubio je tog dečka koji, jer je bio ispod kreveta kad je ubio baku, ga je vidio i da nema svjedoka, ali Kusanića su ‘odradile’ službe”, Kaže Rojs kojem nije jasno da je tako precizno gađan ispod pancirke, a pogođen je ispod leđa.

“Sve je inscenirano jer je narednih dana u Zagreb dolazio predsjednik Bush, a tada su se pripremali za hapšenje Koradea. A, tko će hapsiti generala koji je na Kninsku tvrđavu postavio hrvatski barjak”, kaže Rojs. “Znao je Korade već da će ga hapsiti, bio je nervozan, Gotovina se skrivao, Norac je u zatvoru i tada su ga trebali mrtvog, a ne živog”.

Nakon rata je ponašanje generala otišlo iz lošega u gore. Jarka je zanimalo jeli istina da je Tuđman gledao kroz prste Koradi samo zato što dolazi iz Zagorja. Je li zbog toga bio zaštićen?

“Pa, svi smo mi imali zaštitu od predsjednika, ali da smo radili nevaljale stvari, ne bi imali zaštitu, nemojte to prepisivati predsjedniku, da je predsjednik Tuđman ostao živ, poslali bi ga u bolnicu da se liječi.

Bio je pozvan u Ured predsjednika. On bi se znao kao malo dijete rasplakati”, rekao je Rojs i pritom dodao kako su generala znali isprovocirati na pijanstvo, samo da se oko njega i njegovog ponašanja stvori “cirkus”.

“Otišao je pogrešnim vodama. Trebalo je tada.. ne ja, ne mi, nego država, učiniti nešto za čovjeka koji je ostavio veliki obol”, rekao je. Rojs bi volio da država istraži zašto su povučeni svi tadašnji specijalci, Kobre i zašto je Kusanić ubijen s leđa ispod pancirke.

“Tko zna što su mu stavljali u alkohol. Napio bi se. On je bio čovjek ko’ janje miran, ali kad popije, onda nema kontrole kao što ni jedan pijanica” zaključio je Rojs i tako bacio novo svijetlo prije izlaska epizode koja će sigurno postići visoku gledanost, prenosi Direktno.hr.