Nedjelja, 16. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

ROKO MIJIĆ: Zašto je transparentniji rad MORH-a od HNS-ovog Ministarstva znanosti i obrazovanja koje troši na stotine milijuna?

Prošlo je četiri dana od kad je uspješno provedena i završila najveća i najsloženija vojna vježba od samostalnosti RH –VELEBIT 18 – združena snaga. Vrlo me se dojmila, pa sam osjetio potrebu da nešto napišem o vježbi a i nešto malo šire od same vježbe, što me dugo muči i zabrinjava.

Na početku htio bih istinski, bez ikakve patetike, zahvaliti i čestitati svim sudionicima ove složene i impresivno izvedene vježbe, od onih najvažnijih vojnika, dočasnika, časnika, zapovjednika na svim razinama zapovijedanja do granskih zapovjednika, kao i načelniku GS ORSRH, Generala zbora Mirka Šundova do samog Ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića. Moram priznati da nisam pratio cijeli tijek vježbe, što je bilo preneseno putem TV medija, ali ono što sam vidio bilo mi je dovoljno da shvatim da je vježba izvedena na vrlo visokom nivou i da je u potpunosti opravdala stalna opetovanja Ministra obrane u izjavama medijima od prvog dana svog mandata da je koncentriran na domovinsku i nacionalnu sigurnost te usvajanja novih znanja uz kontinuirano podizanje razina sposobnosti.

Provedbom ove vježbe, dokazao je da je bio u pravu dajući takve izjave.  Zadnjeg dana vježbe na Slunju najupečatljiviji trenutak bio mi je kad sam vidio izraz lica i osmjeh admirala Davora Domazeta Loše. Tim njegovim izrazom lica bilo je vidljivo zadovoljstvo i kao da je rekao „napokon“.  Naime on je kao načelnik Glavnog stožera ORSRH zajedno sa tadašnjim svojim zamjenikom generalom Krstičevićem počeo raditi na strategiji i operatici, koliko se ja sjećam,  C4IR te na strategiji integrirane bojišnice. No kako znamo oba su umirovljena po odluci Stjepana Mesića, tadašnjeg predsjednika RH.

Ja bih rekao: „Ipak je dočekao da vidi kako je Hrvatska vojska dosegla i ovom vježbom pokazala da je usvojila navedene operativne standarde poglavito integrirane bojišnice“. Izvođenjem ove vježbe na sedam poligona diljem Hrvatske u zamišljenoj i zadanoj supoziciji obuhvatila je i u stvarnosti cijeli teritorij RH- pošto su poligoni baš tako i raspoređeni. Uvjerili smo se da se sa svim granskim sastavnicama može nadzirati i pratiti u realnom vremenu događanja na svim dijelovima bojišnice te ih korigirati i zapovijedati s jednoga mjesta.

Završnog dana vježbe na poligonu Slunj uvjerili smo se da HV raspolaže ispravnom i kompletiranom tehnikom i besprijekorno uvježbanom sposobnošću, spoja tehnike i ljudstva. Poslije završene vježbe Ministar obrane izjavljuje na tiskovnoj konferenciji da ima još prostora za poboljšanja i još veću učinkovitost na osnovu „naučenih lekcija“ tijekom provedbe vježbe i da će se na tome poraditi. Nemam nikakve sumnje da će to tako i biti. I na kraju što se tiče same vježbe, uvjerio sam se da je provedena vrlo transparentno i da su mediji imali potpuni uvid u provedbu vježbe u cjelini, te je kao takvu prenijeli cjelokupnoj hrvatskoj javnosti. Mediji su dobili i cijenu koštanja same vježbe, što smatram jako važnim i transparentnim, jer se tu radi o novcu poreskih obveznika, hrvatskih građana.

Braniteljski portal je dosta pisao o aktivnostima MORH-a i možemo slobodno reći da je rad Ministarstva obrane RH najtransparentniji od svih ministarstava u Vladi RH.

Neki mainstream mediji kao i pojedini političari postavljali su glupa pitanja o samoj vježbi, očito ne shvaćajući što je nacionalna odnosno domovinska sigurnost. Oni dobro znaju da je to konsenzualna tvorevina, ne samo političkih stranaka nego i svih građana RH. Isto tako znamo da nacionalna sigurnost nije samo pitanje hrvatske vojske i oružanih snaga nego tek jedan njen dio. Nacionalna sigurnost jest puno širi pojam koji u svojim sastavnicama obuhvaća gospodarstvo, vanjsku politiku, demografiju, prirodne resurse, nacionalni identitet i ostale sastavnice.

Ono što mene osobno zabrinjava jest konstantna izjava Ministra obrane kako je hrvatska moderna vojska izrasla i baštini vrednote pobjedničke hrvatske vojske iz Domovinskog rata. Istovremeno ministrica obrazovanja iz kvote HNS-a Blaženka Divjak u novoj reformi obrazovnog sustava školstva izbacila je Domovinski rat kao i cijelu povijest i geografiju iz strukovnih škola a ni tu po svim pokazateljima ne kani stati. Meni se ovo čini potpuno nestvarnim i suludim, kao da se radi o dva ministarstva u različitim državama a ne u istoj vladi hrvatske države. Zamislite ministricu koja pored navedenih izjava Ministra i potpredsjednika Vlade svoje djelatnike i suradnike koji su radili na izradi kurikula iz povijesti i Domovinskog rata šalje u više navrata u Beograd na nekakve okrugle stolove pod raspravnom temom „Tko je prvi počeo?“ Nije se ministrica Divjak novom reformom školstva, koja je u eksperimentalnoj fazi, okomila samo na Domovinski rat već i puno šire, na povijest, hrvatski jezik, književnost, geografiju i na sve ono što predstavlja hrvatsku tradicijsku baštinu i svjetonazor hrvatskog čovjeka. Ovakav njen rad figurativno bih usporedio s bakterijom koja uđe u organizam i napada i ugrožava vitalne organe, ustvari u ovom slučaju uništava genetski kod hrvatskog naroda. O transparentom radu ministrice obrazovanja da i ne govorim, troši na stotine milijuna kuna, za razliku od MORH-a, bez ikakvih vjerodostojnih pokazatelja kome, kada i zašto. Kako je javno izjavio jedan od HNS-ovih dužnosnika; oni su dobili čak i političku slobodu da u ministarstvu rade što i kako žele, kako sa reformom školstva, tako i sa trošenjem financijskih sredstava. Ne mogu a da se ne zapitam, što u ovom slučaju rade institucije, što radi DORH ? Da je tome tako ministrica miče sve kvalitetne kadrove i stručne ljude koji nisu podobni njoj i njenoj stranci a ostavlja i dovodi kadrove bez dokazane stručnosti i potrebnih referenci.

Meni je odavno jasno da su demokracija i njezini standardi u hrvatskoj državi samo mrtvo slovo na papiru. Da sam u pravu daje mi baš ovo što sam napisao, jer mi je apsolutno nejasno po kojem demokratskom izbornom standardu stranka koja je dobila manje od 2 % glasova na izborima može odlučivati sama o ovakvim bitnim stvarima a rekao bih bitnim za budućnost i opstojnost hrvatske države.

Nadam se da sve ovo što sam rekao je uočio i Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević,jer jasno je da se država može urušiti na bezbroj načina, uprkos tome što ima jaku i sposobnu vojsku.

I na samom kraju kao što reče nekidan moj zapovjednik, general Gotovina: „Za Boga miloga, pa kakva bi to bila država, ne bi to bila demokracija da svatko od nas nema pravo reći što misli“, a ja mislim baš ovako kako sam napisao. 

Roko Mijić – Braniteljski portal


Vezane vijesti;

-Prof. Matko Marušić: S NOVOM ŠKOLSKOM GODINOM, PRIVIDNO PROBNO, POČINJE PROTUHRVATSKI ŠKOLSKI PROGRAM!…
.RATNI ZAPOVJEDNICI POSTAVILI VAŽNA PITANJA ANDREJU PLENKOVIĆU O KURIKULU POVIJESTI DOMOVINSKOGA RATA!…
-OTKRIVAMO: Jesu li Plenković i Kusić (HAZU) znali za prevare i laži koje je o kurikulu plasirao Ivan Vrdoljak i Blaženka Divjak ili su ih namjerno prešutjeli?…

 

Najnovije

Dalić: Nema mjesta pesimizmu, protiv Albanije ući kao favorit

Foto:HTV/HRT   Dan nakon teškog poraza od Španjolske izbornik Zlatko Dalić podijelio je svoje dojmove s medijima na konferenciji za novinare u hrvatskoj bazi u Neuruppinu,...

Ne prestaju antikatolički incidenti u BiH: Mlade osobe ometale misu u sarajevskoj katedrali, viknuli: ‘Bajram barećula’

Foto:Katolički tjednik   Danas je na jutarnjoj misi u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, koju je u 8 sati predvodio katedralni župnik i profesor na KBF-u dr....

Meloni: Nadam se da će Europa uzeti u obzir poruku europskih građana

Foto:Facebook   Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni izjavila je u subotu kako se nada da će Europa u svojoj politici uzeti u obzir poruku koju su...

Sisak: Šačica prosvjednika protiv Hoda za život predvođena gradonačelnicom

Foto:Narod.hr   Hod za život u Sisku, koji je obilježen sjajnom atmosferom koju su gradili sudionici Hoda, nastojala je pokvariti šačica prosvjednika predvođena gradonačelnicom Siska Kristinom...

Video intervju s Ivom Hrkać, udovicom Miljenka Hrkaća:

Foto:Braniteljskiportal.ba   „Netko je dobro prodao glavu pokojnog Miljenka Hrkaća u tadašnjoj Lištici“!? Fra Mario Knezović je uradio intervju s udovicom pokojnog Miljenka Hrkaća, Ivom Hrkać ,sada...