ROZP: Vlada nije tražila mišljenje Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača za podizanje naknade OIE

Ocjenjuju i da je odluka donesena "isključivo u korist trgovca, stavljajući potrošačima na teret punjenje fondova HEP-a za obnovljive izvore energije koji je nejasno ispražnjen, a da nitko za to nije odgovarao"...

FOTO/FAH

Ocjenjuju i da je odluka donesena “isključivo u korist trgovca, stavljajući potrošačima na teret punjenje fondova HEP-a za obnovljive izvore energije koji je nejasno ispražnjen, a dFOTO/FAHa nitko za to nije odgovarao”. 

Upravno vijeće Razvojne organizacije zaštite potrošača (ROZP) izrazilo je u subotu veliku zabrinutost zbog odluke Vlade o podizanju cijene naknade za obnovljive izvore energije s 3,5 lipa na 10,5 lipa po KWh, a posebno načinom njezina donošenja budući da nije tražila mišljenje Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača, kao savjetodavnog tijela.

Iz ROZP-a tvrde da odluka o podizanju cijene naknade za OIE zato nije donesena na transparentan, objektivan i nediskriminirajući način i da je suprotna odredbama Zakona o zaštiti potrošača.

Pitaju se i kako to da je Vlada zatražila mišljenje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), a ne i mišljenje Razvojne organizacije zaštite potrošača (ROZP), kao saveza udruga za zaštitu potrošača te napominju da oba saveza imaju svoje predstavnike u Nacionalnom vijeću za zaštitu potrošača, koje je potpuno ignorirano u donošenju odluke o javnoj usluzi koja je od vitalnog značaja za potrošače.

Na taj su način potrošači dovedeni pred “svršen čin”, ističu te apeliraju na Vladu i Sabor da zakone i odluke od interesa za potrošače više ne donose ignorirajući Zakon o zaštiti potrošača. Podsjećaju da je jedna od prioritetnih politika EU politika zaštite potrošača, dok su sadašnji postupci u Hrvatskoj, kažu, u najmanju ruku nekorektni u jednom demokratskom društvu.

Ocjenjuju i da je odluka donesena “isključivo u korist trgovca, stavljajući potrošačima na teret punjenje fondova HEP-a za obnovljive izvore energije koji je nejasno ispražnjen, a da nitko za to nije odgovarao”. 

U priopćenju navode kako su “nalazi izvanredne financijske revizije unutar HEP-a još 2010. pokazali da uprava HEP-a pod vodstvom Ivana Mravka nije uplaćivala prikupljenu naknadu za obnovljive izvore energije na račun Hrvatskog operatera tržišta energije (HROTE) stvorivši na taj način dug od čak 200 milijuna kuna, a na što je taj novac potrošen može se samo nagađati”.

“Naknadu prikupljenu od potrošača HEP je trebao proslijeđivati HROTE-u koji bi dalje od tih sredstava financirao povlaštene otkupne cijene električne energije”, dodaju.

“Potrošači više ne mogu pristati, a ni financijski izdržati, da njihovi novčanici budu ‘kasice prasice’ za pokrivanje posljedice krivih odluka i lošeg poslovanja”, poručuju iz ROZP-a u pismu koje je potpisala zamjenica predsjednice ROZP-a Sanja Keretić u kojem se navodi kao je nedvojbeno da će posljedice poskupljenja koja će uslijediti poskupljenjem električne energije osjetiti svi krajnji korisnici usluga i proizvoda tj. potrošači.

Autor-Hina