Rusi: ”Obamina administracija pokušala je maksimalno zatrovati američko-ruske odnose”

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je izvijestilo da Moskva uzima za pravo poduzeti protumjere prema Sjedinjenim Država nakon neuspjelog sastanka u Washingtonu o povratu oduzete ruske diplomatske imovine u SAD-u.

Moskva je ranije izvijestila da će puno toga ovisiti o ishodu sastanka između zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova i američkog državnog podtajnika Thomasa Shannona koji su u ponedjeljak razgovarali o tom diplomatskom sporu.

No u priopćenju ruskog ministarstva objavljenom u utorak stoji da rješenje problema još nije pronađeno.

“Ruska strana je na sastanku jasno kazala da, ako Washington ne prestane s kontinuiranim opstruiranjem rada ruskih diplomatskih institucija, zadržavamo pravo poduzeti protumjere koje će se temeljiti na načelu reciprociteta“, stoji u priopćenju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prije tjedan dana je izjavio da je administracija bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame na odlasku pokušala “maksimalno zatrovati američko-ruske odnose” kada je u prosincu 2016. zatvorila ruske misije u New Yorku i u Marylandu.

Obama je tada protjerao 35 ruskih diplomata i zatvorio diplomatska predstavništva kao odgovor na rusko miješanje u američke predsjedničke izbore.

Osim protjerivanja ruskih diplomata iz Washingtona i San Francisca, Obamina administracija uvela je sankcije nekim organizacijama i pojedincima, uključujući obavještajne službe GRU i FSB.